Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A természet tavasztól őszig számos gyógy- és fűszernövényt ad az embernek

A természet sokszínűsége igazi kincseket ad az embernek. Nem kell messzire menni Magyarkanizsán sem, hogy gyógy- és fűszernövényeket találjon az ember a természetben. Jelenleg a kamillaszedés a vége felé közeledik, de hamarosan már kakukkfüvet is találhatunk a járáson, vagy a szántóföldek peremeinél.

Minden évben sokan döntenek úgy, hogy nem a boltban vásárolják meg a teának, fűszernek valót, hanem a természetben maguk szerzik be azokat. Sarnyai Laurával és a kamillaszedő csapattal a Kishomok melletti járáson találkoztunk egy búzatábla mellett, ahol szorgosan csipegették le a gyógynövény utolsó virágait. Laura elmondta, már három éve rendszeresen kijár gyarapítani a gyógynövény készletét és a teakészítés mellett, számos formában tudja hasznosítani többek között a kamillát is.

- Az elsődleges motivációm az volt, hogy nagyon szeretek a természetben lenni, másrészt nagyon jó megismerni a környéket, az otthonomat, harmadrészt pedig ez egy nagyon jó közös és saját idő is, amit itt eltöltünk. Tudatosan a gyógynövénygyűjtés három éve része az életemnek, és ez idő alatt rengeteg növényt gyűjtöttem: kamillát, kakukkfüvet, hársfavirágot, bodzát, valamint dió- és nyírfalevelet. Ezeket elsősorban teaként fogyasztom, de hajöblítőként és aromaterápiás fürdőként is remekül beválnak – mesélte Laura.

A mozgalom megindítója Meggyesi Hajbel Anikó volt, aki már hosszú évek óta, saját fogyasztásra a természetben szerzi alapanyagait. Elmondta, a természet tavasztól őszig számos gyógy- és fűszernövényt biztosít az embernek. Rendszeresen szedik a kakukkfüvet, a bodzát és a hársfát is, de a szezont a kamillával kezdik.

- A kamillát nagyon szeretjük, mert nagyon sokrétű: rengeteg betegségre jó teaként, és amikor kijövünk a természetbe, dupla hatása van, gyűjtögetünk és a természetben fel is töltődünk. Gyerekkorom óta gyűjtöm a kamillát, de igazából ez a környék lakossága is két fajta teát használ, a hársfát és a kamillát, mert ez a két fajta gyógynövény szinte mindent lefed. Kiváló gyulladásgátló, jó a bőr- és gyomorproblémákra és már kisgyermekeknek is adható. Ebben az évben egy kicsit szegényes a kamilla, illetve előbb is kezdett nyílni az időjárás viszontagságai miatt. Leginkább a gyepes, szikes talajt szereti, amiben Magyarkanizsa és környéke is igen gazdag. A szedés maga úgy történik, hogy az ujjainkkal „fésüljük”, mert így tisztán tudjuk leszedni. A szedés után kiszárítjuk és egy, de akár két évig is fogyaszthatjuk – hangsúlyozta Meggyesi Hajbel Anikó.

Meggyesi Hajbel Anikó hozzátette, május végén, június elején a kakukkfű szedése következik. Fontos tudni továbbá, hogy egy-egy gyógynövényt többféleképpen is felhasználhatunk, nem csak gyógyteát, azaz teakeveréket, hanem több, a természetben megtalálható növényből és gyümölcsből szörpöt, lekvárt és akár dzsemet is készíthetünk.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A zaj- és fényszennyezés károsítja a madarak szaporodási képességét. A Michigani Egyetem (UM) kutatói hatalmas adatállomány segítségével vizsgálták, hogyan befolyásolja a mesterséges fény és az ember okozta zaj 142 madárfaj 58 506 fészkének reprodukciós sikerét Észak-Amerikában. Tanulmányuk a Nature tudományos...
2020. NOVEMBER 12.
[ 10:48 ]
A karcsúmajomformák egy új faját azonosították a kutatók Mianmar távoli erdőségeiben, ám a felfedezés örömét beárnyékolja, hogy természetes élőhelyeinek elvesztése és vadászata miatt a faj már most a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik. A Trachypithecus popát, amely nevét az élőhelyéül szolgáló...
2020. NOVEMBER 11.
[ 10:50 ]
A világ legnagyobb jéghegye, az A68a a fekvő brit fennhatóság alatt álló, atlanti-óceáni Déli-Georgia sziget felé közelít. A tudósok attól tartanak, hogy ha a jégóriás megfeneklik a part közelében, az veszélybe sodorhatja a sziget állatvilágát, mert elzárja előlük a tengerre való kijutást - számolt be róla...
2020. NOVEMBER 4.
[ 10:48 ]
Beolvasás folyamatban