Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A természet tavasztól őszig számos gyógy- és fűszernövényt ad az embernek

A természet sokszínűsége igazi kincseket ad az embernek. Nem kell messzire menni Magyarkanizsán sem, hogy gyógy- és fűszernövényeket találjon az ember a természetben. Jelenleg a kamillaszedés a vége felé közeledik, de hamarosan már kakukkfüvet is találhatunk a járáson, vagy a szántóföldek peremeinél.

Minden évben sokan döntenek úgy, hogy nem a boltban vásárolják meg a teának, fűszernek valót, hanem a természetben maguk szerzik be azokat. Sarnyai Laurával és a kamillaszedő csapattal a Kishomok melletti járáson találkoztunk egy búzatábla mellett, ahol szorgosan csipegették le a gyógynövény utolsó virágait. Laura elmondta, már három éve rendszeresen kijár gyarapítani a gyógynövény készletét és a teakészítés mellett, számos formában tudja hasznosítani többek között a kamillát is.

- Az elsődleges motivációm az volt, hogy nagyon szeretek a természetben lenni, másrészt nagyon jó megismerni a környéket, az otthonomat, harmadrészt pedig ez egy nagyon jó közös és saját idő is, amit itt eltöltünk. Tudatosan a gyógynövénygyűjtés három éve része az életemnek, és ez idő alatt rengeteg növényt gyűjtöttem: kamillát, kakukkfüvet, hársfavirágot, bodzát, valamint dió- és nyírfalevelet. Ezeket elsősorban teaként fogyasztom, de hajöblítőként és aromaterápiás fürdőként is remekül beválnak – mesélte Laura.

A mozgalom megindítója Meggyesi Hajbel Anikó volt, aki már hosszú évek óta, saját fogyasztásra a természetben szerzi alapanyagait. Elmondta, a természet tavasztól őszig számos gyógy- és fűszernövényt biztosít az embernek. Rendszeresen szedik a kakukkfüvet, a bodzát és a hársfát is, de a szezont a kamillával kezdik.

- A kamillát nagyon szeretjük, mert nagyon sokrétű: rengeteg betegségre jó teaként, és amikor kijövünk a természetbe, dupla hatása van, gyűjtögetünk és a természetben fel is töltődünk. Gyerekkorom óta gyűjtöm a kamillát, de igazából ez a környék lakossága is két fajta teát használ, a hársfát és a kamillát, mert ez a két fajta gyógynövény szinte mindent lefed. Kiváló gyulladásgátló, jó a bőr- és gyomorproblémákra és már kisgyermekeknek is adható. Ebben az évben egy kicsit szegényes a kamilla, illetve előbb is kezdett nyílni az időjárás viszontagságai miatt. Leginkább a gyepes, szikes talajt szereti, amiben Magyarkanizsa és környéke is igen gazdag. A szedés maga úgy történik, hogy az ujjainkkal „fésüljük”, mert így tisztán tudjuk leszedni. A szedés után kiszárítjuk és egy, de akár két évig is fogyaszthatjuk – hangsúlyozta Meggyesi Hajbel Anikó.

Meggyesi Hajbel Anikó hozzátette, május végén, június elején a kakukkfű szedése következik. Fontos tudni továbbá, hogy egy-egy gyógynövényt többféleképpen is felhasználhatunk, nem csak gyógyteát, azaz teakeveréket, hanem több, a természetben megtalálható növényből és gyümölcsből szörpöt, lekvárt és akár dzsemet is készíthetünk.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2015 óta 10 millió hektár erdőt számoltak fel, szemben az előző időszak 12 millió hektáros veszteségével – vagyis bár az erdőírtás nem szűnt meg, mértéke csökkent – tette közzé az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ötévente megjelenő kiadványában. A 2020-as globális erdei erőforrások...
2020. MÁJUS 7.
[ 10:20 ]
Több mint 100 év után az elmúlt egy évtizedben visszatértek az őshonos hódok a Tisza vajdasági szakaszára is. A hód fokozottan védett állatnak számít Szerbiában és becslések szerint jelenleg 10 pár él a határtól a zentai szakaszig húzódó területen. Magyarkanizsán már fiatalabb egyedek is vannak, a korareggeli órákban...
2020. ÁPRILIS 29.
[ 14:07 ]
Töredezni kezdett a világ legnagyobb jéghegye, az 5100 négyzetkilométeres antarktiszi A-68, csütörtökön leszakadt róla egy nagyjából 175 négyzetkilométeres tábla. Mióta a jéghegy 2017 júliusában levált az Antarktiszról, a leghatalmasabb, szabadon úszó antarktiszi tömbnek számít - írta a BBC hírportálja. Az...
2020. ÁPRILIS 23.
[ 15:01 ]
Beolvasás folyamatban