Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Több mint száz kilométerrel lett rövidebb a Duna

Az emberi beavatkozások miatt 134 kilométerrel lett rövidebb a Duna folyó hossza az elmúlt két évszázad alatt – állapították meg kutatók egy kedden közzétett tanulmányban.

A bajor tartományi hivatal által közzétett folyómeder-kutatás szerint a 19. század óta a Duna nemcsak rövidebb lett eredeti hosszánál, hanem mintegy 40 százalékkal keskenyebb is.

A változásokat olyan emberi beavatkozások okozták, mint a folyókanyarulatok megszüntetése, az árvízvédelmi beavatkozások és a felépült vízlépcsők.

A kutatás megállapította azt is, hogy az emberi beavatkozások következményeként a folyó hordaléka nem jut el a Duna-deltába, hanem lerakódik a mederben, ami tartósan megváltoztatja a víz minőségét.

A kutatást azért végezték, hogy megállapítsák, milyen kedvezőtlen következményekkel járt az emberi beavatkozás és intézkedéseket javasoljanak az orvoslásukra.

A DanubeSediment elnevezésű hazai kutatásait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke vezette, a projekt előkészítését pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2020. MÁJUS 19. [ 14:38 ]

Ha ilyen ütemben rövidül a Duna (100 évenként 134 km-t), akkor 2130 év múlva megszűnik. Azaz egybeesik majd a forrása és a torkolata. (Nekem úgy is jó lesz.)

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2020. MÁJUS 19. [ 19:53 ]
200 év, 134 km

A műanyag mikroszemcsék minden eddiginél nagyobb koncentrációját mérték a Földközi-tenger fenekéből vett mintáiban, a kalkulációk alapján évente nagyjából négy-tizenkét millió tonna műanyag szemét ömlik az óceánokba. A Manchesteri Egyetem kutatói Olaszország közelében vettek üledékmintákat. Volt olyan, melyben...
2020. MÁJUS 19.
[ 13:02 ]
Az újvidékiek ma délután két óra körül kőolajra vagy olajra hasonlító fekete foltra figyeltek fel a Dunán, tudta meg a 021.rs. A néhány száz méteres fekete foltról értesítették a vízügyi felügyelőséget, de eddig nincs információ arról, mit állapítottak meg és mit tettek. A tartományi vízügyi...
2020. MÁJUS 11.
[ 21:34 ]
A természet sokszínűsége igazi kincseket ad az embernek. Nem kell messzire menni Magyarkanizsán sem, hogy gyógy- és fűszernövényeket találjon az ember a természetben. Jelenleg a kamillaszedés a vége felé közeledik, de hamarosan már kakukkfüvet is találhatunk a járáson, vagy a szántóföldek peremeinél. Minden évben sokan...
2020. MÁJUS 11.
[ 15:55 ]
Beolvasás folyamatban