Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Hatodával csökkent a szén-dioxid kibocsátás a karanténszigor tetőpontján
Betűméret:             

A kutatók által gyűjtött adatok szerint április elején mintegy 17 százalékkal lehetett kisebb az emisszió 2019 hasonló időszakához képest.

A tavalyi napi 100 millió tonnás átlaggal szemben 2020. április 7-én 83 millió tonna szén-dioxid került a Föld légkörébe fosszilis tüzelőanyagok elégetése és a cementgyártás következményeként, sőt egyes országokban a kibocsátás akár 26 százalékkal is kisebb lehetett a karanténintézkedések tetőpontján.

Önmagában a szárazföldi és a légi közlekedés okozta szén-dioxid-kibocsátás 36, illetve 60 százalékkal volt kisebb április 7-én a múlt év napi átlagánál – közölte a brit Kelet-angliai Egyetem kutatója, Corinne Le Quéré vezette tudóscsoport.

A kutatók szerint 2020 első négy hónapjában összesen 1048 millió tonnával (8,6 százalékkal) csökkent a világ szén-dioxid-kibocsátása, különösen nagy volt a visszaesés Kínában (242 millió tonna), az Egyesült Államokban (207 millió tonna) és Európában (123 millió tonna).

A Le Quéré vezette klímakutatók 69 országból, az Egyesült Államok 50 tagállamából és 30 kínai tartományból származó, április végéig rendelkezésre álló adatokra támaszkodtak.

A 2019. áprilisi átlagnál 2,88 ppm-mel magasabb, 416,21 ppm szennyezettséget mértek idén áprilisban a legrégibb, a Hawaii-szigeteken lévő Mauna Loa amerikai mérőállomáson. A légkör szén-dioxid-koncentrációja azért emelkedik tovább, mert a CO2 nagyon sokáig megmarad az atmoszférában. Az emberi tevékenység következtében keletkező szén-dioxid felét jelenleg elnyelik az óceánok és a szárazföldek, a másik fele azonban körülbelül egy évszázadig tovább lebeg a levegőben. (elobolygo.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban található Északkeleti Erdészeti Egyetemen hoztak létre kínai-orosz együttműködésként egy közös laboratóriumot a szibériai tigris védelmével kapcsolatos kutatásokra. A laboratóriumban mindkét fél több mint 20 szakértője vesz majd részt. Munkájuk olyan kutatási...
2024. MÁRCIUS 15.
[ 11:01 ]
A múlt hétvégén 19 elhullott őzet találtak a Nagykikinda melletti határban. Elvégezték a terepszemlét, de a nyomozás még tart. A kár hatalmas, különösen az ökoszisztémát tekintve, mivel az elhullott egyedeket nem lehet visszahozni. A szokásos éves vadszámlálás során a nagykikindai vadászok elhullott őzeket találtak a...
2024. MÁRCIUS 13.
[ 14:31 ]
Megdöbbentő eredményre jutottak amerikai kutatók, amikor az északi-sarki tengeri jéggel kapcsolatban végeztek friss számításokat. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a globális felmelegedés miatt nagy a baj a sarkvidékeken, a Coloradói Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya azonban egészen megdöbbentő eredményre jutott....
2024. MÁRCIUS 9.
[ 12:00 ]
Beolvasás folyamatban