Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Nagyon aggasztja a tudósokat, hogy 38 Celsius-fok volt Szibériában

Az új szibériai, sarkkörön túli hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri a Meteorológia Világszervezet (WMO) az orosz hatóságoktól.

Június 21-én az északi sarkkörön túl fekvő orosz városból, Verhojanszkból 38 Celsius-fokos hőmérsékletet jelentettek. A város Moszkvától 4660 kilométerre északkeletre, a Szaha Köztársaságban található.

Clare Nullis, a WMO szóvivője kedden elmondta, a műholdas felvételeken aggasztó kiterjedésű vörös területet láttak. A régiót erdőtüzek is sújtják, ami tovább növeli a hőmérsékletet.

Az Északi-sarkvidék kétszer akkora sebességgel melegszik, mint a globális átlag, az idei szokatlanul meleg szibériai tavasz hatására megolvadt a hó, és korán töredezett fel a folyókat borító jég.

Az elmúlt hetekben Szibériában "kivételes forróság" volt a WMO szerint. A genfi központú ENSZ-szervezet várhatóan napokon belül megerősítést kap az orosz meteorológiai hatóságtól, a Roszgidromettől, ekkor fogja elkezdeni saját igazoló folyamatait, hogy ellenőrizzék a korábban leolvasott értéket, amely minden idők legmelegebb hőmérséklete a térségben.

Februárban egy antarktiszi kutatóbázison a kontinens valaha feljegyzett legmagasabb februári hőmérsékletét mérték.

"Hónapról hónapra meglepődünk, aggódunk a hőmérsékleti értékek miatt" – mondta Nullis. "Nyilvánvalóan Kelet-Szibéria ezen régiójában a telek nagyon, nagyon szélsőségesen hidegek, de a terület ismert nyári extremitásairól is, tehát a 30 Celsius-fok feletti júliusi meleg nem szokatlan. Viszont a 38 Celsius-fok egyértelműen kivételes" – közölte a szóvivő.

A mintegy 1300 fős lakosú Verhojanszk a Guinness Rekordok könyvében már mint a legnagyobb hőmérsékleti szélsőségeket felmutató település szerepel: mértek itt mínusz 68 Celsius-fokot és plusz 37,2 Celsius-fokot is.

Az oroszországi erdőtüzeket figyelő hatóság, az Avialeszohrana adatai szerint 275 ezer hektár erdő áll lángokban a Szaha Köztársaságban. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Közép-Európa több mint 50 százalékát jelentősen érintette tavaly és 2018-ban rendkívüli szárazság. Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában az évszázad végére, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken. A témában végzett...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 12:34 ]
A Maldív-szigetek körüli vizekben az egyik legmagasabb a mikroműanyag-szennyezettség a világon, aminek súlyos következményei lehetnek a sekélyvízi korallzátonyok élővilágára és fenyegetést jelenthet a szigetek lakóinak megélhetésére is. A mikroműanyagok 5 milliméternél kisebb műanyagdarabkák, amelyeket gyakran...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 11:04 ]
Az Északi-sark körüli tengerek felszínén lebegő jégmezők összeterülete 6 millió négyzetkilométerre zsugorodott, 16 százalékkal kisebbre a 2013-tól 2019-ig terjedő évek júliusi átlagánál – közölte a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI). A német kutatók szerint a tengerjég júliusi kiterjedése a legkisebb a...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 12:17 ]
Beolvasás folyamatban