Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Szerbiában évente mintegy 150 ezer tonna csomagolóanyag kerül a szeméttelepekre

Szerbiában a tavalyi év során mintegy 150 ezer tonna műanyag, fém és üveg csomagolóanyag került a szeméttelepekre, vagy még rosszabb esetben, a természetbe.

A Szerbiai Gazdasági Kamara körkörös gazdaságért felelős központjának elnöke elmondta, hogy az országban több mint 150 millió eurót költenek a másodlagos anyagok behozatalára.

“A másodlagos anyagok piaca Szerbiában egy év alatt 300–400 millió eurót tesz ki, beleértve az összes anyagot, de úgy tesz ki 300 milliót, hogy ha kész vagy félkész terméket állítanak elő belőle, akkor ez 600 millióra is rúghat”, mondta Siniša Mitrović.

A Környezetvédelmi Mérnökök Egyesületének képviselője, Kristina Cvejanov az RTS-nek nyilatkozva elmondta, Szerbiában a műanyag csomagolásoknak mindössze 37,5%-át hasznosítják újra. “A legjobb eredményeink a papír újrahasznosításában vannak, mert ez domináns anyag a gazdaságban és ennek 99 százalékát újrahasznosítjuk”, mondta Cvejanov.

A szerbiai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint tavaly a hazai piacon használt csomagolás 60%-át összegyűjtötték és újra felhasználták.

2019-ben több mint 370.000 tonna különféle csomagolást használtak el a szerbiai piacon, körülbelül 220 ezer tonnát újrahasznosítottak, de mintegy 150 ezer tonna a hulladéklerakókban vagy még rosszabb esetben, a természetben végezte. Szerbia becslések szerint évente több mint 100 millió eurót veszít az eldobott és nem újrahasznosított másodlagos nyersanyagokon.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Legalább 28 madár- és emlősfajt mentettek meg a kihalástól természetvédelmi akciók eredményeként 1993 óta - derült a brit Newcastle-i Egyetem és a BirdLife International szervezet friss kutatásából. A nemzetközi kutatócsoport a Conservation Letters című tudományos lapban kiadott tanulmányban mutatta be becslései...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 16:36 ]
A vadon élő gerinces fajok populációi átlagosan kétharmaddal zsugorodtak világszerte 1970 óta, az élelmiszertermelés céljából végzett erdőirtások következtében - derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön közzétett jelentéséből, amely arra figyelmeztet, hogy az ökoszisztémák károsítása fokozza a...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 11:18 ]
Nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető az Európai Unió (EU) környezetvédelmi hivatalának (EFA) friss jelentése szerint A levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagokkal való érintkezés az összes halálozás 13 százalékában játszott szerepet - idézte a koppenhágai székhelyű...
2020. SZEPTEMBER 8.
[ 20:24 ]
Beolvasás folyamatban