Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A Samsung csökkentette ökológiai lábnyomát: Gyerekjáték készülhet a dobozokból

A Samsung és a brit életmódlap, a Dezeen kihirdette az Out of the Box tervezői versenyének legjobb pályamunkáit és a győzteseket.

A Samsung ökológiai lábnyomának további csökkentése érdekében vezette be idén áprilisban a környezetbarát hullámkartonból készülő csomagolást. Ezzel egy időben meghirdette Out of the Box elnevezésű pályázatát, amelyre április 6-tól május 29-ig küldhettek be pályaműveket a felhasználók. A résztvevők a környezetbarát csomagolást gondolták tovább, a kartonból háztartási eszközöket vagy lakberendezési tárgyakat terveztek. A versenyben a Samsung Lifestyle portfóliójának, a The Serif, a The Frame és a The Sero készülékek környezetbarát borításából alkottak újrahasznosított tárgyakat.

A 20 ezer dolláros összdíjazású pályázatra a világ 84 országából összesen 1554 pályamű érkezett be. A döntősöket a Samsung és a Dezeen formatervezőiből és dizájnereiből álló zsűri választotta ki a beküldött tervek alapján épített tárgyak funkcionalitása és a szobabelsőkhöz való illeszkedésük alapján.

A verseny végső győztesei az Endangered Animals sorozat alkotói, Sarah Willemart és Matthieu Muller. A zsűri szerint a kartonállatkák sokoldalúan használhatók, akár, mint székek, asztalok vagy jegesmedve, tengeri teknős vagy éppen orrszarvú formájú játszótársak a gyerekeknek. Az alkotók célja az volt, hogy a kartonállatkákkal is felhívják a legkisebbek figyelmét a veszélyeztetett fajokra.

A vállalat nem csupán a díjnyertes formatervet, hanem a döntő további négy résztvevőjét is bemutatta. Ezek a másodiktól a megosztott negyedik helyezés felé haladva Rider, a hintaló, Kibe, a lépcsőzetes tárolóegység, Twist, a letisztult kosár és Tessellate, a sokoldalú, moduláris tárolóasztal. (Itt nézheti meg őket.)

A fenntarthatóság jegyében a Samsung a hónap elejétől kezdve nyilvánosságra hozza a díjnyertes és más kiválasztott tervek megvalósításához szükséges lépéseket és leírásokat. A dobozok átalakításához szükséges kézikönyv a csomagoláson található QR-kód beolvasásával érhető el. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szergej Gorskov orosz fotós egy fát átölelő szibériai tigrisről az Orosz Távol-Keleten készült felvétele nyerte el idén a londoni Természettudományi Múzeum Az év természetfotósa pályázatának fődíját. Az Ölelés című képen egy veszélyeztetett szibériai nősténytigris látható, amint átöleli egy hatalmas...
2020. OKTÓBER 14.
[ 11:03 ]
Az obrenovaci Nikola Tesla Hőerőmű a világ kilencedik legnagyobb környezetszennyezője, ami a kén-dioxid kibocsájtást illeti, míg Szerbia összesítésben a 18. helyen áll, derül ki az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont – CREA és a Greenpeace közös jelentéséből. A jelentés szerint a szénnel működő hőerőművek a...
2020. OKTÓBER 10.
[ 19:09 ]
Az országok közül elsőként Izrael tiltja be az állati szőrmék eladását és vásárlását - írja a BBC.com. Az új szabályozás terveit Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter jelentette be. Kiemelte: "erkölcstelen" a bőrök és szőrmék használata a divatiparban. Mint elmondta, csak erősen korlátozott keretek...
2020. OKTÓBER 6.
[ 13:39 ]
Beolvasás folyamatban