Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A szárazság miatt szinte teljesen eltűnt egy hatalmas tó Kaliforniában
Betűméret:             

A súlyos aszály miatt eltűnt egy kaliforniai mesterséges víztározó, az Oroville-tó vizének jelentős része, a vízszint 1977 óta nem látott mértékűre apadt, becslések szerint a vízmennyiség legalább háromnegyede eltűnt.

A CNBC cikkére hivatkozó telex.hu szerint az Oroville-tó vidékét az elmúlt években számos környezeti katasztrófa sújtotta. Egyebek mellett áradások és hatalmas erdőtüzek is voltak a térségben. A jelenlegi vízszint a forró hőmérséklet és a kevés csapadék miatt lett ilyen alacsony.

Korábban a tóhoz rengeteg kiránduló érkezett tavasztól őszig, horgászni és sportolni is sokan jártak ide, az utóbbi időben azonban a csökkenő vízszint miatt sok lakóhajót (nyaralóhajót) ki kellett vontatni a tóból, a benne maradókat pedig csak szűkös helyeken lehet tárolni.

Nemrég egy nagy vízierőművet is le kellett állítani, mert az áramtermeléshez szükséges minimális szint alá csökkent a víz. Az alacsony vízszint a vadon élő állatokra is hatással van, sokkal messzebbre kell merészkedniük ugyanis a menedékhelyüktől, hogy elérjék a vizet – így hosszabb ideig vannak kitéve a ragadozóknak.

A kutatók egy jelentős része szerint az ember okozta éghajlatváltozásnak is szerepe van a kaliforniai szárazság kialakulásában. Pár évvel ezelőtti fotókkal összehasonlítva megdöbbentő a különbség a korábbi és a mostani állapot között.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban található Északkeleti Erdészeti Egyetemen hoztak létre kínai-orosz együttműködésként egy közös laboratóriumot a szibériai tigris védelmével kapcsolatos kutatásokra. A laboratóriumban mindkét fél több mint 20 szakértője vesz majd részt. Munkájuk olyan kutatási...
2024. MÁRCIUS 15.
[ 11:01 ]
A múlt hétvégén 19 elhullott őzet találtak a Nagykikinda melletti határban. Elvégezték a terepszemlét, de a nyomozás még tart. A kár hatalmas, különösen az ökoszisztémát tekintve, mivel az elhullott egyedeket nem lehet visszahozni. A szokásos éves vadszámlálás során a nagykikindai vadászok elhullott őzeket találtak a...
2024. MÁRCIUS 13.
[ 14:31 ]
Megdöbbentő eredményre jutottak amerikai kutatók, amikor az északi-sarki tengeri jéggel kapcsolatban végeztek friss számításokat. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a globális felmelegedés miatt nagy a baj a sarkvidékeken, a Coloradói Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya azonban egészen megdöbbentő eredményre jutott....
2024. MÁRCIUS 9.
[ 12:00 ]
Beolvasás folyamatban