Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A nyugat-balkáni erőművek 19 ezer ember halálát okozhatták három év alatt Európa-szerte

Egy kutatás becsülte meg a szén alapú dél-balkáni erőművek környezetterhelésének lehetséges hatását Európa lakosságára: óriásiak a negatív következmények és Magyarország is komolyan érintett.

A halálesetek fele uniós országokban, köztük Magyarországon, Olaszországban és Romániában következhetett be a CEE Bankwatch Network és az Energiaügyi és Levegőtisztasági Kutatóközpont jelentése szerint. Hazánk tavaly a harmadik leginkább érintett ország volt, az adatok szerint közel 400 haláleset következhetett be Magyarországon a szennyezés miatt. Csak Olaszországban és Szerbiában tudott ez több kárt okozni, ahol majdnem 600 ember halhatott meg ugyanezen okokból kifolyólag, tudósít a Euronews.

Az unió is felelős lehet

A szennyezés olyan erőművekből származik, amelyek Szerbiában, Koszovóban, Bosznia és Hercegovinában, Észak-Macedóniában és Montenegróban túllépik a szennyezési határértékeket, vagy az üzemidőre vonatkozó törvényes határértékeket.

A jelentés szerzői szerint az egészségügyi költségek mellett az EU is viseli a felelősség egy részét, mivel nettó villamosenergia-importőr a régióból.

A jelentés szerint ezekben az országokban az energiatermelés mintegy 300-szor kéndioxid-gazdagabb, mint az EU-ban. Ennek az anyagnak hatása az emberi egészségre igen jelentős.

  • A Nyugat-Balkánról származó villamos energia az unió villamosenergia-fogyasztásának mindössze 0,3 százalékát teszi ki,
  • de mivel a termelésük annyira gazdag kén-dioxidban, a kis százaléknyi energia előállításának a kéndioxid-kibocsátása az EU összes erőművének teljes kibocsátásának a felét tette ki tavaly.

Nem otthon okozzák a nagy bajt

A Comply or Close, azaz felelj meg vagy zárj be címet viselő jelentésben a kutatók tudományos módszertant használtak a halálozási kockázat növekedésének kiszámításához a légszennyezettség növekedésének esetén. Előrevetítették, mi történne, ha egy területen megszűnne a szénerőművek kibocsátása, majd ezt népességi adatokkal és országos szintű adatokkal kombinálva kiszámították a szénerőművek kibocsátásának tulajdonítható halálesetek számát.

A jelentés szerint 2018 és 2020 között közel 19 000 haláleset következett be a szénerőművek miatt, ennek több mint fele,

10 800 haláleset uniós országokban történt.

Mintegy 30 százalék, 6500 eset következett be helyben, a fennmaradó rész pedig az EU-n kívüli szomszédos országokban.

"Azoknak a nyugat-balkáni kormányoknak, amelyek még nem tették meg, meg kell határozniuk a szénhasználat sürgős kivonásának időpontját. Azokban az erőművekben, amelyeket nem lehet azonnal bezárni, a kormányoknak az életek megmentése érdekében korlátoznia kell az üzemidőt, amíg a kibocsátási normák nem teljesülnek. Ezzel párhuzamosan sürgősen növelni kell az energiahatékonysági intézkedésekbe és a megújuló energiába történő beruházásokat, és az összes érintett érdekelt féllel, különösen az érintett közösségekkel közösen ki kell dolgozni a szénmunkások és a közösségek számára az igazságos átmenet terveit" – mondta Davor Pehchevski, a CEE Bankwatch Network balkáni légszennyezési kampányának koordinátora.

A pandémia alatt is nőtt kibocsátásuk

A kutatók szerint a kibocsátás a pandémia ideje alatt sem csökkent ezekben az erőművekben, sőt, növekedett. Az erőművek szerepelnek az országok nemzeti kibocsátáscsökkentési terveiben, amely lehetővé teszi számukra, hogy az 1992 előtt épült erőműveket 2027-ig szigorú feltételek mellett tovább működtessék.

E feltételek közé tartozik a különböző szennyező anyagok mennyiségének éves felső határa, valamint az évi 20 000 üzemórára vonatkozó korlátozás.

A jelentés szerint 2018-ban és 2019-ben az érintett szénerőművek mintegy hatszor annyi kén-dioxidot bocsátottak ki, mint amennyi megengedett, 2020-ban pedig 6,4-szer annyit, és porkibocsátásuk is meghaladta lehetőségeiket.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Eddig ismeretlen faj tagjaként azonosítottak egy fosszilizálódott, hosszúlábú óriáspingvint, melynek maradványaira gyerekek bukkantak egy nyári táborozás során az új-zélandi Waikatóban. A gyerekek egy tapasztalt régésszel indultak „fosszíliavadászatra” 2006-ban, hogy kagylók és hasonló állatok maradványait...
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 6:40 ]
Csaknem megduplázódott a szélsőségesen meleg, 50 Celsius-fokot is elérő napok száma az 1980-as évek óta - állapította meg a BBC globális elemzése. A korábbinál több területen fordulnak elő ilyen napok, ami példa nélküli kihívás elé állítja az emberi egészséget és életmódot. Az 50 fokos napok száma minden...
2021. SZEPTEMBER 14.
[ 12:18 ]
Négyszeresére növelhetik a halállományok nagyságát és sokszínűségét, ha az óceánok egy-egy térségét védetté nyilvánítják - állapították meg az angliai Plymouthi Egyetem kutatói. A környezettudósok az Anglia déli partján elterülő Lyme-öböl térségét vizsgálták, amelyet 2008-ban nyilvánítottak védett...
2021. SZEPTEMBER 9.
[ 18:57 ]
Beolvasás folyamatban