Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Bácsújfalu: Öt elpusztult védett rétisast találtak
Betűméret:             

Öt rétisas tetemét találták meg a Bács községhez tartozó Bácsújfalu (Selenče) közelében, amely szigorúan védett madárfaj.

A feltételezések szerint a mérget olyan felelőtlen polgárok helyezték el, akik meg akartak szabadulni a ragadozóktól vagy az általuk kártevőnek tartott állatoktól. A sasokon kívül három kutya és két róka tetemét is megtalálták.

A szakértők Danasnak elmondták: a sasok valószínűleg mérgezett ragadozók tetemét ették meg.

Željko Marinković, a Vajdaság Erdői erdészeti igazgatóságának vezetője, aki maga is a terepen volt, amikor a vadászok megtalálták a sasokat, azt mondta: valószínűleg erős méregről van szó.

„Az elkövető kiléte még nem ismert. Lehet, hogy a gazdák egyike volt. A rendőrség, a tartományi felügyelőség és a Tartományi Természetvédelmi Intézet kiment a helyszínre. Terepszemlét tartottak, az állatok tetemét vizsgálatnak vetik alá. Várjuk az eredményeket. Azok a sasok a mi erdeinkben voltak, és az erdőtől két-három kilométerre, a földeken találták meg őket. Fel kell világosítani az embereket, hogy megértsék, mekkora kárt okoznak az állatoknak és a természetnek, ha ilyen mérgeket helyeznek el a földeken”, mondta Marinković.

Hozzátette, lehetőségeik szerint igyekeznek küzdeni ez ellene, a Felső-Dunamente természetvédelmi területen tartanak fenn etetőket a sasok számára, ahol a madarak táplálkozhatnak, csökkentve ezzel a mérgezés lehetőségét.

A falu lakói azt feltételezik, hogy a Furadán nevű erős méregről lehet szó, amely gyakran okozza a védett állatfajok pusztulását Az is előfordulhat, hogy valaki kidobta egy megmérgezett kutya tetemét, és így pusztultak el a vadon élő állatok.

A Szerbiai Madárvédő és Tudományos Társaság adatai szerint 2000-től napjainkig 104 rétisas pusztult el Szerbiában mérgezés következtében. 2000 és 2021 között 321 mérgezéses esetet fedeztek fel, amelyekben több mint 2.070 madár pusztult el.

Az elpusztult madarak többnyire járulékos veszteségek, mert általában más – egyesek szerint kártevő – madarak számára helyezik ki a mérget.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből. 160 ország mintegy kétezer fős delegációja vett részt az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) keretein belül létrejött...
2022. DECEMBER 3.
[ 12:09 ]
Az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii szigetén 38 év után ismét működésbe lépett a világ legnagyobb aktív vulkánja, emiatt figyelmeztetést adott ki az amerikai földtani intézet (USGS) is. A Mauna Loa vasárnap éjszaka tört ki, és hamuval borította be a környező térséget. A hawaii vulkánfigyelő szolgálat...
2022. NOVEMBER 28.
[ 18:37 ]
Öt ország - köztük Magyarország - hét kutatóintézete és egyeteme, valamint kis- és középvállalkozások vesznek részt abban a kutatási projektben, amelynek célja fenntartható, biomasszaalapú élelmiszer-értékláncok kialakítása Afrikában - közölte a Bay Zoltán Kutatóközpont az MTI-vel. Magyar részről egy...
2022. NOVEMBER 27.
[ 8:43 ]
Beolvasás folyamatban