Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Szeméthegyeket hagynak maguk után az áradó folyók a Nyugat-Balkánon
Betűméret:             

Szeméthegyeket hagynak maguk után az áradó folyók Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban és Montenegróban - közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnap.

A beszámoló szerint az áradások a térség jelentős részén gondokat okoztak, ám azon felül, hogy utakat, házakat földeket árasztottak el a vizek, felszínre hozták azt a több tonnányi szemetet is, amely rendszeresen a folyókba, vagy a folyók menti illegális hulladéklerakókba kerül a Nyugat-Balkán országaiban.

Az Albánia, Montenegró, Szerbia és Bosznia-Hercegovina területén áthaladó Lim folyó, a Drina jobb oldali mellékfolyója rendszeresen "úszó szemétteleppé" változik - hangzott el az RTS beszámolójában. A délnyugat-szerbiai Pribojnál található gátnál naponta akár 25 teherautónyi szemetet is kihalásznak.

Nemcsak a térség, de a világ tévécsatornái is felvételeket közöltek a napokban a Drina folyó kelet-boszniai szakaszáról, ahol a világörökség részét képező hídjáról ismert Višegrad is fekszik. Ám a híd - amelyről Ivo Andrić irodalmi Nobel-díjat érő regénye, a Híd a Drinán is szól - most nem a szépsége miatt került be a híradásokba. A légi felvételek tanúsága szerint a festői folyószakaszon a napokban csak hulladékot látni, az ár műanyagpalackokat, autógumikat, hordókat, háztartási gépeket, köztük hűtőszekrényeket is a felszínre hozott. Szakértők szerint mintegy tízezer köbméter szemét halmozódott itt fel, amelynek eltakarítása akár fél évet is igénybe vehet.

A dél-szerbiai Novi Pazarnál az áradás két embert sodort el, egyik holtestét már megtalálták, a másik férfi keresése még folyik. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A 16 MW-os egység a valaha épített legmagasabb teljesítményű generátor. A China Three Gorges vállalat megépítette a világ legnagyobb szélturbináját, amely 146 méter magas, a lapátok átmérője pedig nagyjából 252 méter – írja az Interesting Engineering. A 16 megwattos óriás a kínai cég számításai szerint...
2023. JANUÁR 15.
[ 18:06 ]
Tavaly történelmi aszály volt: az őszi és a nyári növények terméshozamai egyaránt elmaradtak a korábbi évek átlagaitól, de az állattenyésztés is megsínylette a szárazságot - írta a 2022-es év agrometeorológiai áttekintésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A met.hu oldalon megjelent tanulmány szerint 2021...
2023. JANUÁR 14.
[ 9:24 ]
Tavaszias az időjárás: az erdőkben nyílik a hóvirág, a méhek pedig kirepültek a kaptárakból. Ez nagyon nagy baj, mert veszélybe kerülhet a beporzás, azon keresztül pedig a természet egyensúlya és a mezőgazdasági termelés is. A méhek 8–10 Celsius-fok alatt fürtöket alkotnak a kaptárban és egymást melengetve...
2023. JANUÁR 11.
[ 12:34 ]
Beolvasás folyamatban