Gazdaság
Magyarkanizsa: Fókuszban a szociális gazdaságok fejlesztése

A vidéki területek újraértékelése a szociális gazdaságok fejlesztésén keresztül címmel tartottak nemzetközi konferenciát ma Magyarkanizsán, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény székházában. A tanácskozást az Európa a polgárokért című program keretében megvalósuló RURact projektum keretében hívták életre.

A rendezvény kezdetén Fejsztámer Róbert, a magyarkanizsai Községi Közigazgatás Gazdasági, Pénzügyi és Fejlesztési Főosztályának vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa község polgármestere nyitotta meg a konferenciát, aki kifejtette, Magyarkanizsa ismert és elismert mezőgazdaságáról, ezért rendkívül fontos, hogy foglalkozzanak annak fejlesztésével, amire az a projektum, amelynek keretében a konferencia is megrendezésre került, kiváló lehetőséget kínál, akárcsak arra, hogy a község még inkább bekapcsolódjon az európai gondolkodásba és vérkeringésbe.

Fejsztámer Róbert a projektum bemutatása során elmondta, Magyarkanizsa község önkormányzata 2013-ban az Európa a polgárokért programon belül az olaszországi Molise régió partnereként adott be egy közös nemzetközi pályázatot, amelynek összértéke 149 ezer euró. A projektum megvalósításában 15 partner vesz részt 8 különböző országból, Olaszországból, valamint Albániából, Bulgáriából, Görögországból, Horvátországból, Macedóniából, Spanyolországból és Szerbiából. Hozzátette, a projektum keretében a települések hálózata azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a szociális mezőgazdaság fogalmának újraértelmezésére, amelyen keresztül a falusi élet és a vidéki gazdaságok működése is fenntarthatóbbá válik.
A program folytatásában Luis Alfonso Castellano Laufente, Zaragosa tartomány képviselője tartott előadást a szociális mezőgazdaságról, mint az integráció eszközéről, majd Halász Mónika a magyarkanizsai önkormányzat mezőgazdasági támogatási programjairól, Darabán Piroska a lokális szociális politikáról, Terényi Lívia a szociális hálón belüli foglalkoztatásról, dr. Sarnyai Zoltán a falun maradás szakképzéssel történő elősegítéséről, Molnár Makai Krisztina pedig a pályázati rendszerekről és technikákról beszélt az egybegyűlteknek.

A konferencia második részében ifj. Juhász Bálint, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság titkárhelyettese a tartományi titkárság támogatáspolitikájáról, Juhász Attila, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára a köztársasági minisztérium támogatáspolitikájáról, Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője pedig a mezőgazdasági termelőkre vonatkozó törvényi változásokról tartott előadást.

Fejsztámer Róbert elmondta, a projektum elsődleges célja az, hogy olyan szakmai ajánlások kerüljenek megfogalmazásra, amelyeket az Európai Unió felé továbbítva, közösen sugallhatják a következő évek támogatáspolitikájának meghatározó jelentőségű irányvonalait. Hozzátette, az együttműködés hivatalosan az év végén zárul, de reményeik szerint a szakmai együttműködés a továbbiakban is folytatódni fog.

H. G.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A TikTok videomegosztó portál legnagyobb sztárja majdnem kétmillió dollárral többet keresett tavaly, mint a világ egyik legnagyobb olajvállalatának vezetője egy évvel korábban - jelentette pénteken az Axios amerikai hírportál. A lap a The Wall Street Journal című politikai gazdasági napilap összesítésére hivatkozva...
2022. JANUÁR 14.
[ 8:34 ]
A nyugdíjaknak az infláció feletti, 8,6 százalékos indexálására utasította az orosz kormányt szerdán Vlagyimir Putyin elnök. "A korábban meghozott döntések nem teszik lehetővé, hogy az emberek fedezzék a tavalyi magasabb inflációval kapcsolatos költségeket. Ezért javaslom, hogy ahogyan azt az Egységes...
2022. JANUÁR 12.
[ 17:58 ]
A kormány azért dolgozik, hogy a megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt, és a lassuló világgazdasági környezetben is dinamikus növekedési pályán tartsa a magyar gazdaságot - így kommentálta Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a Világbank szerdán ismertetett legfrissebb prognózisában felfelé...
2022. JANUÁR 12.
[ 12:22 ]
Beolvasás folyamatban