GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 16. [8:33]

Szerbia: Jelentősen emelik a számlavezetési díjat a bankok

Szerbia: Jelentősen emelik a számlavezetési díjat a bankok

A szerbiai bankok megemelik a számlavezetési díjat, mégpedig egyes esetekben 30-40 százalékkal is. Jelenleg ez az összeg általában havi 150 dinárt tesz ki, de az új díjszabás szerint kb. 200 dinár lesz. Ha ehhez még hozzá jönnek egyéb szolgáltatások, mint a kártya- és csekkek használata, a tartós megbízás, az SMS-értesítés stb., akkor a havi átlagosan 250 dinár elérheti ezután a 350 dinárt, írja a Blic.

Egyes bankok újfajta folyószámlát vezetnek be, amelyek számlavezetési díja havi 400 dinár. Az egyik vezető szerbiai bank pedig arról értesítette ügyfeleit, hogy szeptembertől nő a számlavezetési díj, indokként pedig „a pénzügyi piacon történő változásokat” hozták fel. Ennél a banknál csak azért, mert valakinek számlája van, jelenleg 125 dinárt kell fizetni havonta, szeptembertől ez 195 lesz, ami 44 százalékos növekedés.

Duąan Uzelac, a Kamatica pénzügyi portál szerkesztője szerint egyértelmű, hogy a bankok az ügyfeleken keresnek. „Minden bank célja a profit, ezúttal pedig a polgároknak a pénzhez való viszonyát használják ki. Ugyanis egyes bankok továbbra sem számolnak fel számlavezetési díjat, mások havi 450 dinárt is elkérnek ezért. Akik ezt kifizetik, azok általában nem törődnek ezzel az összeggel, s ez az, amire a bankok számítanak”, magyarázza.

Egyébként, a fogyasztóvédő egyesületek nemrég bírálták a bankok hitelelbírálási díjait, amit százalékokban adnak meg, s erre reagált a szerb jegybank, figyelmeztetve, hogy ennek fix összegnek kell lennie. Egyes bankok csökkentették ugyan ezt a díjat a hitel egy százalékára, de egy bank sem vezetett be fix összeget. Érdekes az is, hogy éppen azok a bankok, amelyek az év elején csökkentették a hitelelbírálási díjat, most emelik a számlavezetés díját.

A szerb bankügyi szektor tavaly 150 milliárd eurós nyereséggel zárt. Ez a bankok legmagasabb profitja 2010 óta, emlékeztet a Blic.


2017. november 17. [16:44]

November 18-án, vagyis holnap lép hatályba az új szabályzat azon kereskedelmi vállalatok, illetve üzletek számára, amelyek lehetővé teszik a halasztott fizetést. Az új... >>

2017. november 17. [13:58]

A Néphősök útja 19 szám alatti, egykor jól menő mezőgazdasági vállalat csődbiztosának döntése értelmében az első árverést 2017. december 15-én délelőtt 10 órai kezdettel... >>

2017. november 17. [10:08]

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) több éves egyeztetéseinek köszönhetően péntektől lehetővé vált 13 magyar létesítmény számára, hogy tejet és tejtermékeket szállítson... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka