Gazdaság
Szerbia: Jelentősen emelik a számlavezetési díjat a bankok
Betűméret:             

A szerbiai bankok megemelik a számlavezetési díjat, mégpedig egyes esetekben 30-40 százalékkal is. Jelenleg ez az összeg általában havi 150 dinárt tesz ki, de az új díjszabás szerint kb. 200 dinár lesz. Ha ehhez még hozzá jönnek egyéb szolgáltatások, mint a kártya- és csekkek használata, a tartós megbízás, az SMS-értesítés stb., akkor a havi átlagosan 250 dinár elérheti ezután a 350 dinárt, írja a Blic.

Egyes bankok újfajta folyószámlát vezetnek be, amelyek számlavezetési díja havi 400 dinár. Az egyik vezető szerbiai bank pedig arról értesítette ügyfeleit, hogy szeptembertől nő a számlavezetési díj, indokként pedig „a pénzügyi piacon történő változásokat” hozták fel. Ennél a banknál csak azért, mert valakinek számlája van, jelenleg 125 dinárt kell fizetni havonta, szeptembertől ez 195 lesz, ami 44 százalékos növekedés.

Dušan Uzelac, a Kamatica pénzügyi portál szerkesztője szerint egyértelmű, hogy a bankok az ügyfeleken keresnek. „Minden bank célja a profit, ezúttal pedig a polgároknak a pénzhez való viszonyát használják ki. Ugyanis egyes bankok továbbra sem számolnak fel számlavezetési díjat, mások havi 450 dinárt is elkérnek ezért. Akik ezt kifizetik, azok általában nem törődnek ezzel az összeggel, s ez az, amire a bankok számítanak”, magyarázza.

Egyébként, a fogyasztóvédő egyesületek nemrég bírálták a bankok hitelelbírálási díjait, amit százalékokban adnak meg, s erre reagált a szerb jegybank, figyelmeztetve, hogy ennek fix összegnek kell lennie. Egyes bankok csökkentették ugyan ezt a díjat a hitel egy százalékára, de egy bank sem vezetett be fix összeget. Érdekes az is, hogy éppen azok a bankok, amelyek az év elején csökkentették a hitelelbírálási díjat, most emelik a számlavezetés díját.

A szerb bankügyi szektor tavaly 150 milliárd eurós nyereséggel zárt. Ez a bankok legmagasabb profitja 2010 óta, emlékeztet a Blic.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban