GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 10. [15:02]

Vége a régiós "vámháborúnak": Horvátország engedett

Vége a régiós "vámháborúnak": Horvátország engedett

Véget ért a régió országai és Horvátország közötti „vámháború”, jelentette ki Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter.

A miniszter hozzátette, hogy a jövőben a régi árakat fizettetik meg a gyümölcsök és zöldségek ellenőrzésekor, vagyis 90 kunát.

„Beszéltem Tomislav Tolušić horvát mezőgazdasági miniszterrel, aki arról tájékoztatott, hogy Horvátország visszaállítja a régi megfizettetési szabályzatot”, nyilatkozta Ljajić az újságíróknak.

„Ez számunkra kielégítő megoldás, de lehetünk diadalittasak, és nem kell győztest vagy vesztest kikiáltanunk”, tette hozzá a szerb kereskedelmi miniszter, majd kiemelte: egyedül csak az a fontos, hogy szabad legyen az áruszállítás, és hogy lebontották az akadályokat.

„Ez a mi gazdaságunk és mezőgazdaságunk érdeke, valamint a jószomszédi viszonyok ápolása az egész régióban”, közölte.

Arra a kérdés, hogy mi lesz azokkal a termelőkkel, akik az új árak szerint már beszállítottak Horvátországba, kapnak-e kártérítést az államtól, Ljajić azt felelte, hogy ezt csak a termelők kérhetik.

„Mi, mint állam nem kérhetünk kártérítést, de ők bírósági eljárásokhoz folyamodhatnak, ha úgy érzik, hogy megkárosították őket”, mondta a kereskedelmi miniszter, és hozzáfűzte: az ország megtette, amit meg lehetett, és úgy véli, hogy ez elegendő.

„A legfontosabb egyrészről az, hogy megoldjuk a problémát, hogy az emberek kereskedhetnek, utazhatnak és eladhatják terméküket. Másrészről remélem, hogy ez volt az utolsó vámon kívüli akadály”, magyarázta Ljajić.

A B92 arra emlékeztet, hogy Horvátország korábban kibővítette azon gyümölcsök és zöldségek listáját, amelyeknek növényegészségügyi ellenőrzésen kell átesniük, ha nem uniós országból érkeznek, mint amilyen Szerbia is. Az ellenőrzés árát pedig huszonkétszeresre emelte, amit a környező országok felháborodva fogadtak.


2018. január 22. [11:35]

A világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el.Az utóbbi két évben... >>

2018. január 22. [9:26]

Kedden kezdődik és négy napon át tart a 48. Világgazdasági Fórum a svájci Davosban, ahol számos állam- és kormányfő mellett a gazdaság és a pénzügyi élet kiemelkedő... >>

2018. január 19. [11:16]

Az Európai Bizottság a legutóbbi, európai gazdaságról szóló jelentése szerint Szerbiában 2017-ben folytatódott a gazdaság felépülése, a beruházások pedig elősegítették a... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka