GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. október 11. [14:41]

Horvát parlamenti bizottság vizsgálódik a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokornál

Horvát parlamenti bizottság vizsgálódik a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokornál

Vizsgálóbizottságot hozott létre a horvát parlament szerdán azért, hogy feltárják, kik a felelősek Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor helyzetéért, a testület október 30-án kezdi meg munkáját.

A horvát lapok szerdán arról cikkeztek, hogy a konszern nemrég közzétett konszolidált pénzügyi jelentése véget vetett a tulajdonos Ante Todorić birodalmának, ugyanis "kipukkad a hazugságlufi".

A Jutarnji List horvát napilap arról írt, hogy Todorić 7,8 milliárd kunával (321 milliárd forint) károsította meg a cégét, ebből biztosította családja számára évekig a luxus életet. Helikopterekre, drága külföldi nyaralásokra, hajókirándulásokra, valamint luxus cikkekre - táskákra, fehérneműre, cipőre - 15 millió kunát (618 millió forint) költöttek havonta.

A lap szerint az Agrokor éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket, amelyek a kozmetikázott pénzügyi jelentések alapján úgy ítélték meg, hogy a vállalat mindvégig hitelképes volt. Az Agrokor emiatt hitelspirálba került, és egyre csak duzzadt az adósságállománya: a cégcsoportnak már az is nehézséget okozott, hogy a hitelek kamatait törlessze, egy-egy nagyobb lejárat visszafizetése pedig végképp csődbe vihette volna a vállalatot.

Todorić a horvát kormánytól kért segítséget, miután a bankoktól már nem kapott több hitelt. A horvát kormány megtagadta ugyan a pénzügyi támogatást, de a parlament április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex-Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi a rendszerszinten fontos vállalatok számára, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. A törvény alkalmazását a tulajdonosnak és a hitelezőknek kell kérniük, az állam pedig egy biztost nevez ki a vállalat élére, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot. Miután a kormány kinevezte a válságmenedzsmentet, új hitelt vettek fel a cég megmentésére és a károk csökkentésére.

A csődközelbe jutott cégcsoport Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt. Az Agrokoron belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) független könyvvizsgáló cég által nemrég elkészített konszolidált pénzügyi jelentés azonban Ante Ramljak rendkívüli kormánybiztos is meglepte, aki bejelentette: több számviteli szabálytalanságot észleltek az Agrokor pénzügyi átvilágításakor, amelyek törvényellenes tevékenységre utalnak, ezért a konszern válságmenedzsmentje büntetőjogi feljelentést tesz az Agrokor korábbi vezetői ellen. Az ügyet már a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) is vizsgálja.

Ante Todorić, aki maga kérte az államtól, hogy cégét helyezzék rendkívüli eljárás alá, és már hetek óta nem tartózkodik Horvátországban - lapértesülések szerint Londonban van - nemrég azzal állt elő, hogy a kormány megfenyegette és kényszerítette a vállalat átadásra. A tulajdonos szerint az ország államosította a céget, és súlyosan megsértette a magántulajdonhoz való jogot, ezért büntetőjogi feljelentést tesz Ante Ramljak kormánybiztos ellen. Todorić egy blogot is indított, amelyben az Agrokor körüli történésekre reagál, naponta több bejegyzésben.

A Vecernji List című horvát napilap arról cikkezett: Todorić az állam és politikájának "következménye". A konszern több politikust, pénzügyminisztert, sőt jegybankelnököt is adott Horvátországnak, sokan közülük mandátumuk letöltése után visszatértek az Agrokorba. Az újság arról írt, hogy az Agrokor az INA horvát olajipari vállalat és Pliva gyógyszergyár mellett - amíg azok teljesen állami tulajdonban voltak - a pártok káderpolitikáját szolgálták ki. Ahhoz, hogy Todorić kiépítse a birodalmát, az elmúlt közel három évtizedben minden kormány hozzájárult. A sajtó szerint a különböző horvát intézmények is csődöt mondtak az Agrokornál, beleértve az adóhivatalt, a horvát pénzügyi szervezetek állami felügyeletét (HANFA) és az állami pénzügyi intézetet (FINA) is.

A politikai pártok most egymás felelősségét firtatják, a parlamenti vizsgálóbizottság létrehozása is hetekig elhúzódott, mert a nagyobbik kormánypárt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták (SDP) nem tudtak megegyezni a testület összetételéről.

Szakértők szerint ugyanakkor a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat már nem Todoricćé, hanem a hitelezőié és a beszállítóié, ugyanis jelenleg a cég tőkeérték feletti vesztesége 14 milliárd kunára (közel 580 milliárd forint) rúg. A válságmenedzsment az elmúlt hónapokban árverésre bocsátotta a vállalat helikoptereit, jachtjait és nyaralóit - amelyeket csak a családtagok használtak -, Todorićnak egyedül a háza marad meg, a mintegy 2000 négyzetméteres, három emeletes Kulmer kastély (Kulmerovi dvori) Zágrábban.

A kormány szerint, amennyiben nem hozták volna meg a törvényt és nem helyezték volna rendkívüli eljárás alá az Agrokort, az súlyos következményekkel járt volna az ország gazdaságára nézve. Szakértők szerint azonban egyelőre még nincs ok a bizakodásra. (MTI)


2018. január 22. [11:35]

A világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el.Az utóbbi két évben... >>

2018. január 22. [9:26]

Kedden kezdődik és négy napon át tart a 48. Világgazdasági Fórum a svájci Davosban, ahol számos állam- és kormányfő mellett a gazdaság és a pénzügyi élet kiemelkedő... >>

2018. január 19. [11:16]

Az Európai Bizottság a legutóbbi, európai gazdaságról szóló jelentése szerint Szerbiában 2017-ben folytatódott a gazdaság felépülése, a beruházások pedig elősegítették a... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka