Gazdaság
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben nőtt novemberben az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett kimutatása szerint.

Novemberben az előző havihoz képest 1,0 százalékkal nőtt szezonális kiigazítással az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában és 0,9 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Az előző hónapban, októberben az euróövezetben 0,4 százalék, az EU-ban 0,5 százalék volt az ipari termelés havi növekedése.

Az egy évvel korábbihoz képest az euóövezetben 3,2 százalékkal, az EU-ban 3,5 százalékkal nőtt novemberben az ipari termelés.

Elemzők az euróövezeti ipari termelés 3,0 százalékos éves és 0,8 százalékos havi növekedését várták novemberre az októberi 3,9 százalékos éves és 0,4 százalékos havi növekedés után.

Az ipari termelés havi bázison a Cseh Köztársaságban és Németországban nőtt a legnagyobb mértékben novemberben, 3,6 százalékkal. Luxembourgban 3,4 százalék volt a havi növekedés. Írországban 9,4 százalékos havi csökkenést regisztráltak, Horvátországban 3,6 százalékosat, Magyarországon pedig 2,1 százalékosat.

Éves bázison Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés novemberben, 9,9 százalékkal. Románia 9,3 százalékos, a Cseh Köztársaság pedig 8,5 százalékos növekedést ért el. A legnagyobb mértékben, 10,1 százalékkal Írországban csökkent az ipari termelés éves bázison novemberben. Hollandiában 4,7 százalék, Dániában 2,7 százalék, Horvátországban 1,6 százalék volt az ipari termelés éves csökkenése novemberben.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az adóeljárásról és adóadminisztrációról szóló törvény módosítása értelmében szigorúbb büntetések járnak az előírások tiszteletben nem tartásáért, jelentette ki Dragana Marković, az Adóhivatal igazgatója.Az RTS-nek elmondta, az adókötelesek mulasztásai közé tartozik, hogy nem adnak ki nyugtát, nem jelentik be a...
2018. ÁPRILIS 20.
[ 10:42 ]
A globális versenyben Európának új iparpolitikára van szüksége, amely erősíti az innovációs kapacitásokat, előmozdítja az új technológiák gyorsabb bevezetését, és ösztönzi a vállalkozói szellemet, biztosítva ezzel azt, hogy a V4-régió továbbra is az Európai Unió (EU) növekedési motorja maradjon - mondta Varga...
2018. ÁPRILIS 19.
[ 16:12 ]
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedés előrejelzését a tavaszi világgazdasági prognózisában: az IMF honlapján kedden közzétett Világgazdasági kilátások, 2018 április (World Economic Outlook, April 2018) című tanulmány szerint a magyar gazdaság idén 3,8 százalékkal, jövőre...
2018. ÁPRILIS 17.
[ 23:17 ]
Beolvasás folyamatban