Gazdaság
Čadež: Szerbia naponta egy kilométer autópálya árát veszíti el a szürkegazdaság miatt

Szerbiában, noha az utóbbi évekhez képest, a szabályozásnak köszönhetően jelentősen háttérbe szorult a szürkegazdaság, az állam továbbra is naponta annyit veszít, amennyiből megépülhetne egy kilométer autópálya, jelentette ki Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke, a Vedd el a nyugtát és nyerj! nyereményjáték tévés közvetítése alkalmával, hozzátéve, a gazdaságnak szinte nincs olyan területe, amit ne érintene a nem tisztességes konkurencia, vagyis a szürkegazdaságban üzletelők.

Marko Čadež elmondta, az adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatások, a kiskereskedelem, a turizmus és a textilipar azok az ágazatok, amelyek a leginkább visszahúzódtak a szürkegazdaság területére, mitöbb, a textiláruk 60 százaléka kötődik a szürkegazdasághoz.

“A piacok teli vannak olyan feketézett áruval, amelyek egyikén sincs feltüntetve a szerb állam tanúsítványa, zárjegye”, mutatott rá Čadež, hozzátéve, tavaly a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) több mint száz kezdeményezése éppen a szürkegazdaság felszámolását célozta meg.

A PKS és a gazdasági szubjektumok együttműködésének pozitív példájaként Čadež azt hozta fel, hogy nemrég közös akció keretében sikerült megállítani a mezőgazdasági mechanizáció illegális behozatalát más országokból.

Čadež kiemelte, a gazdaság a legnagyobb vesztese a szürkegazdaság térhódításának és mint mondta, fontos, hogy az állam mindent megtegyen a nem legális konkurencia felszámolásáért.

A kamara elnök úgy véli, azok, akik a törvényes keretek között gazdálkodnak és rendszeresen fizetik az adókat, sokat segíthetnének abban, hogy rámutassanak, a felügyelőségeknek mely területekre kellene jobban figyelniük.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyarországon működő német vállalatok vezetői pozitívnak és biztatónak tartják a magyar gazdaság helyzetét, és hasonlónak látják saját ágazatukat és cégüket - mondta Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) elnöke a kamara idei konjunktúrajelentését bemutató sajtótájékoztatón,...
2018. ÁPRILIS 17.
[ 13:49 ]
A Magyar Telekom 4,54 milliárd forint (0,9 milliárd macedón dénár) összegű osztalékra jogosult macedóniai érdekeltségétől a tavalyi üzleti év után a száz százalékos tulajdonában álló leányvállalatán, a Stonebridge Communications AD Skopjén keresztül - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a távközlési...
2018. ÁPRILIS 16.
[ 18:25 ]
Orbán Viktor gazdasági modellje Donald Tump amerikai elnök álmát valósítja meg - írta Magyarországgal foglalkozó elemzésében pénteken a Bloomberg hírügynökség, amelynek újságírója szerint a magyar gazdasági modell néhány eszköze az Egyesült Államokban is működőképes lenne. "A magyar kormányfő folyamatosan...
2018. ÁPRILIS 13.
[ 20:26 ]
Beolvasás folyamatban