Gazdaság
Čadež: Szerbia naponta egy kilométer autópálya árát veszíti el a szürkegazdaság miatt

Szerbiában, noha az utóbbi évekhez képest, a szabályozásnak köszönhetően jelentősen háttérbe szorult a szürkegazdaság, az állam továbbra is naponta annyit veszít, amennyiből megépülhetne egy kilométer autópálya, jelentette ki Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke, a Vedd el a nyugtát és nyerj! nyereményjáték tévés közvetítése alkalmával, hozzátéve, a gazdaságnak szinte nincs olyan területe, amit ne érintene a nem tisztességes konkurencia, vagyis a szürkegazdaságban üzletelők.

Marko Čadež elmondta, az adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatások, a kiskereskedelem, a turizmus és a textilipar azok az ágazatok, amelyek a leginkább visszahúzódtak a szürkegazdaság területére, mitöbb, a textiláruk 60 százaléka kötődik a szürkegazdasághoz.

“A piacok teli vannak olyan feketézett áruval, amelyek egyikén sincs feltüntetve a szerb állam tanúsítványa, zárjegye”, mutatott rá Čadež, hozzátéve, tavaly a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) több mint száz kezdeményezése éppen a szürkegazdaság felszámolását célozta meg.

A PKS és a gazdasági szubjektumok együttműködésének pozitív példájaként Čadež azt hozta fel, hogy nemrég közös akció keretében sikerült megállítani a mezőgazdasági mechanizáció illegális behozatalát más országokból.

Čadež kiemelte, a gazdaság a legnagyobb vesztese a szürkegazdaság térhódításának és mint mondta, fontos, hogy az állam mindent megtegyen a nem legális konkurencia felszámolásáért.

A kamara elnök úgy véli, azok, akik a törvényes keretek között gazdálkodnak és rendszeresen fizetik az adókat, sokat segíthetnének abban, hogy rámutassanak, a felügyelőségeknek mely területekre kellene jobban figyelniük.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pécset, Baját, Szabadkát, Szegedet, Hódmezővásárhelyt, Békéscsabát, Nagyszalontát, Nagyváradot és Debrecent összekötő 500 kilométeres új vasútvonal épülhet a következő nyolc-tíz évben 800 milliárd forintból - nyilatkozta Lázár János a Délmagyarországnak. A Csongrád megyei napilapban csütörtökön megjelent...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 16:38 ]
Az újvidéki Közigazgatási Bíróság nem hagyta jóvá a Tönnies német húsipari vállalatnak a hosszútávú földbérlésről szóló szerződését. A Danas szerint kútba esett a szerződés, amelynek értelmében Nagybecskerek környékén a legjobb minőségű termőföldekből több mint 2.400 hektárt engedtek volna át a...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 12:07 ]
A nemesmiliticsi Agro Plus vállalat telkén épült fel a nyugat-bácskai körzet első biogázzal működő erőműve, amelyben befejeződött a próbaüzem és megkezdődött az elektromos energia szállítása a Szerbiai Villanygazdaságba (EPS). A zöld energia előállítása mellett az Agro Plus üvegházi zöldségtermesztésbe is...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban