Gazdaság
Čadež: Szerbia naponta egy kilométer autópálya árát veszíti el a szürkegazdaság miatt

Szerbiában, noha az utóbbi évekhez képest, a szabályozásnak köszönhetően jelentősen háttérbe szorult a szürkegazdaság, az állam továbbra is naponta annyit veszít, amennyiből megépülhetne egy kilométer autópálya, jelentette ki Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke, a Vedd el a nyugtát és nyerj! nyereményjáték tévés közvetítése alkalmával, hozzátéve, a gazdaságnak szinte nincs olyan területe, amit ne érintene a nem tisztességes konkurencia, vagyis a szürkegazdaságban üzletelők.

Marko Čadež elmondta, az adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatások, a kiskereskedelem, a turizmus és a textilipar azok az ágazatok, amelyek a leginkább visszahúzódtak a szürkegazdaság területére, mitöbb, a textiláruk 60 százaléka kötődik a szürkegazdasághoz.

“A piacok teli vannak olyan feketézett áruval, amelyek egyikén sincs feltüntetve a szerb állam tanúsítványa, zárjegye”, mutatott rá Čadež, hozzátéve, tavaly a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) több mint száz kezdeményezése éppen a szürkegazdaság felszámolását célozta meg.

A PKS és a gazdasági szubjektumok együttműködésének pozitív példájaként Čadež azt hozta fel, hogy nemrég közös akció keretében sikerült megállítani a mezőgazdasági mechanizáció illegális behozatalát más országokból.

Čadež kiemelte, a gazdaság a legnagyobb vesztese a szürkegazdaság térhódításának és mint mondta, fontos, hogy az állam mindent megtegyen a nem legális konkurencia felszámolásáért.

A kamara elnök úgy véli, azok, akik a törvényes keretek között gazdálkodnak és rendszeresen fizetik az adókat, sokat segíthetnének abban, hogy rámutassanak, a felügyelőségeknek mely területekre kellene jobban figyelniük.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában a kiskereskedelmi árak a múlt hónapban 0,3 százalékkal csökkentek az októberiekhez viszonyítva, míg a tavalyi év novemberéhez képest 1,9 százalékkal növekedtek – közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal.A novemberi deflációhoz mindenekelőtt az élelem és az alkoholmentes italok árának egy százalékos...
2018. DECEMBER 13.
[ 7:39 ]
Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió következő évi költségvetését szerdán a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács. Az elfogadott kompromisszumos egyezség értelmében az EU 2019-ben 165,8 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és...
2018. DECEMBER 12.
[ 17:13 ]
A nagybecskereki gazdasági bíróság kihirdette a csődöt az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban.Ljiljana Popov, csődbíró a végzés indoklásában közölte, hogy a csődeljárás idén október 30-án indult.Az első hitelezői tárgyaláson, amelyet december 7-én tartottak, a hitelezők, akiknek a követelése több...
2018. DECEMBER 11.
[ 13:41 ]
Beolvasás folyamatban