Gazdaság
Čadež: Szerbia naponta egy kilométer autópálya árát veszíti el a szürkegazdaság miatt

Szerbiában, noha az utóbbi évekhez képest, a szabályozásnak köszönhetően jelentősen háttérbe szorult a szürkegazdaság, az állam továbbra is naponta annyit veszít, amennyiből megépülhetne egy kilométer autópálya, jelentette ki Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke, a Vedd el a nyugtát és nyerj! nyereményjáték tévés közvetítése alkalmával, hozzátéve, a gazdaságnak szinte nincs olyan területe, amit ne érintene a nem tisztességes konkurencia, vagyis a szürkegazdaságban üzletelők.

Marko Čadež elmondta, az adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatások, a kiskereskedelem, a turizmus és a textilipar azok az ágazatok, amelyek a leginkább visszahúzódtak a szürkegazdaság területére, mitöbb, a textiláruk 60 százaléka kötődik a szürkegazdasághoz.

“A piacok teli vannak olyan feketézett áruval, amelyek egyikén sincs feltüntetve a szerb állam tanúsítványa, zárjegye”, mutatott rá Čadež, hozzátéve, tavaly a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) több mint száz kezdeményezése éppen a szürkegazdaság felszámolását célozta meg.

A PKS és a gazdasági szubjektumok együttműködésének pozitív példájaként Čadež azt hozta fel, hogy nemrég közös akció keretében sikerült megállítani a mezőgazdasági mechanizáció illegális behozatalát más országokból.

Čadež kiemelte, a gazdaság a legnagyobb vesztese a szürkegazdaság térhódításának és mint mondta, fontos, hogy az állam mindent megtegyen a nem legális konkurencia felszámolásáért.

A kamara elnök úgy véli, azok, akik a törvényes keretek között gazdálkodnak és rendszeresen fizetik az adókat, sokat segíthetnének abban, hogy rámutassanak, a felügyelőségeknek mely területekre kellene jobban figyelniük.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar piac az elsők között van, ahol a Suzuki bevezeti megújított, Esztergomban gyártott modelljét, a Vitarát - mondta Josinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója hétfőn újságíróknak Esztergomban. A gyártósorokon már az új modell készül, amely szeptembertől érhető el a magyarországi márkakereskedéseknél....
2018. SZEPTEMBER 24.
[ 20:19 ]
Az olasz Versace divatházat még a héten megszerzi a Michael Kors amerikai divatkonszern - közölték az ügylethez közel álló források hétfőn.Az 1978-ban alapított Versace divatházat hírek szerint 2 milliárd dollár körüli összegért veszi meg az amerikai divattervező nevét viselő cég. A Versace vállalatban 2014-ben 20...
2018. SZEPTEMBER 24.
[ 16:41 ]
Január elejétől szeptember elejéig Szerbiában 274 csődeljárást indítottak el, jelentette meg honlapján a csődeljárásokat felügyelő és a csődgondnokokat kinevező ügynökség, hozzátéve, jelen pillanatban összesen 2078 csődeljárás van folyamatban.Amióta ez az ügynökség látja el a csődeljárások felügyeletét is, ez...
2018. SZEPTEMBER 22.
[ 17:16 ]
Beolvasás folyamatban