Gazdaság
Čadež: Szerbia naponta egy kilométer autópálya árát veszíti el a szürkegazdaság miatt

Szerbiában, noha az utóbbi évekhez képest, a szabályozásnak köszönhetően jelentősen háttérbe szorult a szürkegazdaság, az állam továbbra is naponta annyit veszít, amennyiből megépülhetne egy kilométer autópálya, jelentette ki Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke, a Vedd el a nyugtát és nyerj! nyereményjáték tévés közvetítése alkalmával, hozzátéve, a gazdaságnak szinte nincs olyan területe, amit ne érintene a nem tisztességes konkurencia, vagyis a szürkegazdaságban üzletelők.

Marko Čadež elmondta, az adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatások, a kiskereskedelem, a turizmus és a textilipar azok az ágazatok, amelyek a leginkább visszahúzódtak a szürkegazdaság területére, mitöbb, a textiláruk 60 százaléka kötődik a szürkegazdasághoz.

“A piacok teli vannak olyan feketézett áruval, amelyek egyikén sincs feltüntetve a szerb állam tanúsítványa, zárjegye”, mutatott rá Čadež, hozzátéve, tavaly a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) több mint száz kezdeményezése éppen a szürkegazdaság felszámolását célozta meg.

A PKS és a gazdasági szubjektumok együttműködésének pozitív példájaként Čadež azt hozta fel, hogy nemrég közös akció keretében sikerült megállítani a mezőgazdasági mechanizáció illegális behozatalát más országokból.

Čadež kiemelte, a gazdaság a legnagyobb vesztese a szürkegazdaság térhódításának és mint mondta, fontos, hogy az állam mindent megtegyen a nem legális konkurencia felszámolásáért.

A kamara elnök úgy véli, azok, akik a törvényes keretek között gazdálkodnak és rendszeresen fizetik az adókat, sokat segíthetnének abban, hogy rámutassanak, a felügyelőségeknek mely területekre kellene jobban figyelniük.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskerek: Szakmai napot és termékbemutatót tartottak a termelőknek - illusztráció
2018. JÚLIUS 17.
[ 18:14 ]
Aláírták az átfogó szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unió és Japán vezetői kedden Tokióban, ami a felek reményei szerint ellensúlyozza a Donald Trump amerikai elnök kereskedelempolitikája által szabadjára engedett protekcionista erőket. Az unió és a Japán között 25. csúcstalálkozó keretében Jean-Claude...
2018. JÚLIUS 17.
[ 13:39 ]
Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton: a hónap elejétől 15-ig a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, míg belföldi és külföldi vendég száma három százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva - írta a Večernji List című horvát napilap kedden. A Horvát Turisztikai...
2018. JÚLIUS 17.
[ 13:35 ]
A szerény májusi emelkedés után jelentősen, éves összevetésben 5,2 százalékkal nőtt a forgalomba állított új személygépkocsik száma az Európai Unióban júniusban, a francia és a spanyol piac felfutásának köszönhetően, a kereslet bővülésének főleg a Volkswagen német autógyártó konszern volt a haszonélvezője. Az...
2018. JÚLIUS 17.
[ 11:46 ]
Beolvasás folyamatban