Gazdaság
Az első negyedévben 6,5 milliárd dinár a szerbiai költségvetési többlet

A köztársasági költségvetés 2018 első negyedévében 6,5 milliárd dináros többletet jegyzett, tájékoztatott a pénzügyminisztérium. A bevételek 266,7 milliárd dinárt, a kiadások pedig 260,3 milliárd dinárt tettek ki.

Márciusban a költségvetési hiány 12,1 milliárd dinár volt. A bevételek 89,6 milliárd dinárt tettek ki, aminek a legnagyobb része adóbevétel volt. A nem adó alapján megvalósított bevételek összege 13,1 milliárd dinár volt. A költségvetési kiadás 101,7 milliárd dinár volt.

A kamatokra fordított kiadások magasak voltak, akárcsak februárban, de az államadósság törlesztési tervével összhangban valósultak meg.

A dolgozók utáni kiadások összege 21,2 milliárd dinárt tett ki, míg a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapnak (PIO), a Köztársasági Egészségbiztosítási Alapnak (RFZO), a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak és a Katonai Biztosítottak Társadalombiztosítási Alapjának (SOVO) folyósított átutalások összege 14 milliárd dinár volt.

A helyi önkormányzatok (községek és városok) összesített többlete címén ötmilliárd dinárt jegyeztek, ami legnagyobb mértékben a vagyonadó első részlete befizetésének köszönhető.

Vajdaság Autonóm Tartomány 2,2 milliárd dináros többletet valósított meg.

A kötelező társadalombiztosítási alapok március végén 9,7 milliárd dináros hiányt jegyeztek, amiből a PIO-é 7,8 milliárd, az RFZO-é 2,3 milliárd dinár, amit az előző évekből átvitt eszközökkel fedeznek, a NSZ viszont 0,4 milliárd dináros többletet jegyez, a SOVO költségvetése pedig egyensúlyban van.

Az útkarbantartásért és útépítésért felelős állami vállalatok, a Putevi Srbije és a Koridori Srbije 0,3 milliárd dináros hiányt jegyeznek, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Gyengült a forint - illusztráció
2018. MÁJUS 22.
[ 20:09 ]
A szerbiai 422 eurós nettó átlagbér a legalacsonyabbak között van Európában, de még a régióban is, mert ennél kevesebbet már csak a Macedóniában és Albániában dolgozók keresnek, derült ki a Demostat kutatóközpont adataiból.“Az ilyen bérek a rossz gazdasági helyzet vetületei”, áll a Demostat elemzésében,...
2018. MÁJUS 21.
[ 20:41 ]
Elhunyt Ku Bon Mu, a dél-koreai LG Group elnöke, aki 23 éven át vezette a céget - írja az MTI.Ku Bon Mu 1995-ben vette át a cég irányítását apjától. A vasárnap hosszú betegség után 73 évesen elhunyt vállalatvezető tette nemzetközileg is ismertté a céget.A vállalat irányítását fogadott fia veszi át hamarosan, addig Ku...
2018. MÁJUS 21.
[ 11:42 ]
Nem köt új megállapodást Szerbiával a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindaddig, amíg a szerb kormány ki nem nevezi az új pénzügyminisztert - közölte az IMF belgrádi küldöttsége pénteken. Dušan Vujović pénzügyminiszter május 7-én nyújtotta be lemondását személyes okokra hivatkozva. A 66 éves közgazdász négy évig...
2018. MÁJUS 18.
[ 15:46 ]
Beolvasás folyamatban