Gazdaság
Az első negyedévben 6,5 milliárd dinár a szerbiai költségvetési többlet
Betűméret:             

A köztársasági költségvetés 2018 első negyedévében 6,5 milliárd dináros többletet jegyzett, tájékoztatott a pénzügyminisztérium. A bevételek 266,7 milliárd dinárt, a kiadások pedig 260,3 milliárd dinárt tettek ki.

Márciusban a költségvetési hiány 12,1 milliárd dinár volt. A bevételek 89,6 milliárd dinárt tettek ki, aminek a legnagyobb része adóbevétel volt. A nem adó alapján megvalósított bevételek összege 13,1 milliárd dinár volt. A költségvetési kiadás 101,7 milliárd dinár volt.

A kamatokra fordított kiadások magasak voltak, akárcsak februárban, de az államadósság törlesztési tervével összhangban valósultak meg.

A dolgozók utáni kiadások összege 21,2 milliárd dinárt tett ki, míg a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapnak (PIO), a Köztársasági Egészségbiztosítási Alapnak (RFZO), a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak és a Katonai Biztosítottak Társadalombiztosítási Alapjának (SOVO) folyósított átutalások összege 14 milliárd dinár volt.

A helyi önkormányzatok (községek és városok) összesített többlete címén ötmilliárd dinárt jegyeztek, ami legnagyobb mértékben a vagyonadó első részlete befizetésének köszönhető.

Vajdaság Autonóm Tartomány 2,2 milliárd dináros többletet valósított meg.

A kötelező társadalombiztosítási alapok március végén 9,7 milliárd dináros hiányt jegyeztek, amiből a PIO-é 7,8 milliárd, az RFZO-é 2,3 milliárd dinár, amit az előző évekből átvitt eszközökkel fedeznek, a NSZ viszont 0,4 milliárd dináros többletet jegyez, a SOVO költségvetése pedig egyensúlyban van.

Az útkarbantartásért és útépítésért felelős állami vállalatok, a Putevi Srbije és a Koridori Srbije 0,3 milliárd dináros hiányt jegyeznek, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban