Gazdaság
Az első negyedévben 6,5 milliárd dinár a szerbiai költségvetési többlet

A köztársasági költségvetés 2018 első negyedévében 6,5 milliárd dináros többletet jegyzett, tájékoztatott a pénzügyminisztérium. A bevételek 266,7 milliárd dinárt, a kiadások pedig 260,3 milliárd dinárt tettek ki.

Márciusban a költségvetési hiány 12,1 milliárd dinár volt. A bevételek 89,6 milliárd dinárt tettek ki, aminek a legnagyobb része adóbevétel volt. A nem adó alapján megvalósított bevételek összege 13,1 milliárd dinár volt. A költségvetési kiadás 101,7 milliárd dinár volt.

A kamatokra fordított kiadások magasak voltak, akárcsak februárban, de az államadósság törlesztési tervével összhangban valósultak meg.

A dolgozók utáni kiadások összege 21,2 milliárd dinárt tett ki, míg a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapnak (PIO), a Köztársasági Egészségbiztosítási Alapnak (RFZO), a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak és a Katonai Biztosítottak Társadalombiztosítási Alapjának (SOVO) folyósított átutalások összege 14 milliárd dinár volt.

A helyi önkormányzatok (községek és városok) összesített többlete címén ötmilliárd dinárt jegyeztek, ami legnagyobb mértékben a vagyonadó első részlete befizetésének köszönhető.

Vajdaság Autonóm Tartomány 2,2 milliárd dináros többletet valósított meg.

A kötelező társadalombiztosítási alapok március végén 9,7 milliárd dináros hiányt jegyeztek, amiből a PIO-é 7,8 milliárd, az RFZO-é 2,3 milliárd dinár, amit az előző évekből átvitt eszközökkel fedeznek, a NSZ viszont 0,4 milliárd dináros többletet jegyez, a SOVO költségvetése pedig egyensúlyban van.

Az útkarbantartásért és útépítésért felelős állami vállalatok, a Putevi Srbije és a Koridori Srbije 0,3 milliárd dináros hiányt jegyeznek, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Varga Mihály pénzügyminiszter ismertetése szerint a tavalyi gazdasági növekedés 4,6 százalék lehetett az előzetes számok tükrében, miközben az uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalék körüli szinten maradt, ami kedvezőbb a múlt évre tervezett 2,4 százalékosnál. Budapesti...
2019. JANUÁR 11.
[ 15:44 ]
Tavaly egy bank sem ment csődbe az Egyesült Államokban. 2006 óta nem történt ilyen. Mióta az amerikai betétbiztosító, az FDIC megalakult 1933-ban, alig három évben fordult elő, hogy egy pénzintézet sem ment csődbe az országban - számol be a CNBC a Calculated Risk adatai alapján.A Bloomberg adataiból kiderül, hogy nemcsak nem...
2019. JANUÁR 11.
[ 8:57 ]
„Nem érték el céljaikat a nyugat-európai balliberális politikusok és szakszervezetek, nem csomag többé a mobilitási csomag. A kelet-európai fuvarozók számára kedvező döntés született ma a közlekedési szakbizottsági szavazás során, megbukott ugyanis a sofőrökre vonatkozó kiküldetés irányelv és a kabinban alvás...
2019. JANUÁR 10.
[ 22:19 ]
Beolvasás folyamatban