Gazdaság
Fiskális Tanács: A nyugdíjak mellett a bérek növelésére is van lehetőség

A nyugdíjak növelése mellett a bérek körülbelül 6 százalékos emelésére is van “költségvetési mozgástér“, jelentette ki Nikola Altiparmakov, a Fiskális Tanács tagja.

A szakember a Blicnek nyilatkozva elmondta, a legfontosabb, hogy ne lineárisan növeljék mindenki járandóságát. Megítélése szerint az elemzések azt mutatják, hogy nagyobb emelést kellene jóváhagyni a nem eléggé megfizetetett ágazatoknak, például az orvosoknak és a nővéreknek, s hozzátette, eddig édeskeveset tettek a közszférában a bérek arányos és igazságos elosztása terén.

A Nemzetközi Valutaalap képviselőinek küszöbönálló belgrádi látogatása előtt Altiparmakov úgy látja, pozitív és fontos lépés volt a szerb kormány részéről, hogy a pénzintézettel való együttműködés folytatása mellett döntött.

Emlékeztetőül, a Keresetek az állami szektorban: állapotok és irányvonalak című elemzésével a Fiskális Tanács arra figyelmeztetett, hogy 2019-ben minden 5-6 százalék feletti béremelés nem fenntartható növekedést eredményezne az állami kiadásokban és indokolatlanul gyorsabban emelkednének a bérek a közszférában, mint a magánvállalatoknál.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Geza Balizs
2018. JÚNIUS 11. [ 0:27 ]

Ez mind jó, csak az amit az új pénzügyminiszter úr jósol, hogy év végén várható a nyyugdíjemelés, az nekünk kisnyugdíjasoknak (de gondolom a többieknek sem) nem tetszik, hiszen az árak növekednek. Jó lenne minél előbb növelni a nyugdíjakat, de nem 5%-al, hanem 13 %-al. Sinisa Mali úrtól jobb hírt vártam. Na de rálesünk, hátha előbb emelik a nyugdíjakat, aaz állameelnök előbbre igérte az emelést!


Bemutatták az új euróbankjegyeket - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 16:41 ]
Brnabić: A Fiat Szerbiában marad - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 16.
[ 7:21 ]
Megerősítette az Európai Unió lehetséges legjobb, "Aaa" szintű osztályzatát változatlan stabil kilátással a Moody's Investors Service, kiemelve a döntés fő okai között az EU rendkívül erőteljes tagállami támogatottságát, valamint a javuló adósminőséget, amelyet több uniós gazdaság, köztük Magyarország...
2018. SZEPTEMBER 15.
[ 7:54 ]
Az Al Dahra Szerbia vállalat 105,055 millió eurót ajánlott a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát (PKB) vagyonáért, tájékoztatott ma a gazdasági minisztérium.Mint mondták, az ajánlat megfelelő, s a gazdasági minisztérium fog dönteni róla.A PKB kezdőára 104,5 millió euró volt.A privatizációs dokumentációt két vállalat...
2018. SZEPTEMBER 14.
[ 15:36 ]
A piaci és elemzői várakozásoknak megfelelően nem hajtott végre újabb kamatemelést szeptemberi kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa. A csütörtöki bejelentés szerint így változatlanul 0,75 százalék a brit jegybank irányadó kamata.A monetáris testület egyhangúan szavazott: mind a kilenc tag, köztük...
2018. SZEPTEMBER 13.
[ 21:18 ]
Beolvasás folyamatban