Gazdaság
Fiskális Tanács: A nyugdíjak mellett a bérek növelésére is van lehetőség

A nyugdíjak növelése mellett a bérek körülbelül 6 százalékos emelésére is van “költségvetési mozgástér“, jelentette ki Nikola Altiparmakov, a Fiskális Tanács tagja.

A szakember a Blicnek nyilatkozva elmondta, a legfontosabb, hogy ne lineárisan növeljék mindenki járandóságát. Megítélése szerint az elemzések azt mutatják, hogy nagyobb emelést kellene jóváhagyni a nem eléggé megfizetetett ágazatoknak, például az orvosoknak és a nővéreknek, s hozzátette, eddig édeskeveset tettek a közszférában a bérek arányos és igazságos elosztása terén.

A Nemzetközi Valutaalap képviselőinek küszöbönálló belgrádi látogatása előtt Altiparmakov úgy látja, pozitív és fontos lépés volt a szerb kormány részéről, hogy a pénzintézettel való együttműködés folytatása mellett döntött.

Emlékeztetőül, a Keresetek az állami szektorban: állapotok és irányvonalak című elemzésével a Fiskális Tanács arra figyelmeztetett, hogy 2019-ben minden 5-6 százalék feletti béremelés nem fenntartható növekedést eredményezne az állami kiadásokban és indokolatlanul gyorsabban emelkednének a bérek a közszférában, mint a magánvállalatoknál.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Geza Balizs
2018. JÚNIUS 11. [ 0:27 ]

Ez mind jó, csak az amit az új pénzügyminiszter úr jósol, hogy év végén várható a nyyugdíjemelés, az nekünk kisnyugdíjasoknak (de gondolom a többieknek sem) nem tetszik, hiszen az árak növekednek. Jó lenne minél előbb növelni a nyugdíjakat, de nem 5%-al, hanem 13 %-al. Sinisa Mali úrtól jobb hírt vártam. Na de rálesünk, hátha előbb emelik a nyugdíjakat, aaz állameelnök előbbre igérte az emelést!


Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta - jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a miniszter hangsúlyozta,...
2018. JÚNIUS 20.
[ 10:40 ]
Bár némileg csökkent, továbbra is óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között. Vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a nyugat-európai...
2018. JÚNIUS 19.
[ 15:25 ]
A brit gazdaság növekedési kilátásai a globális pénzügyi válság és az azt követő recesszió óta nem voltak olyan gyengék, mint most, és ennek több más tényező mellett a Brexit-folyamatot övező bizonytalanság is az oka - áll a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) hétfőn ismertetett új, lefelé módosított előrejelzésében....
2018. JÚNIUS 18.
[ 15:35 ]
Beolvasás folyamatban