Gazdaság
Fiskális Tanács: A nyugdíjak mellett a bérek növelésére is van lehetőség

A nyugdíjak növelése mellett a bérek körülbelül 6 százalékos emelésére is van “költségvetési mozgástér“, jelentette ki Nikola Altiparmakov, a Fiskális Tanács tagja.

A szakember a Blicnek nyilatkozva elmondta, a legfontosabb, hogy ne lineárisan növeljék mindenki járandóságát. Megítélése szerint az elemzések azt mutatják, hogy nagyobb emelést kellene jóváhagyni a nem eléggé megfizetetett ágazatoknak, például az orvosoknak és a nővéreknek, s hozzátette, eddig édeskeveset tettek a közszférában a bérek arányos és igazságos elosztása terén.

A Nemzetközi Valutaalap képviselőinek küszöbönálló belgrádi látogatása előtt Altiparmakov úgy látja, pozitív és fontos lépés volt a szerb kormány részéről, hogy a pénzintézettel való együttműködés folytatása mellett döntött.

Emlékeztetőül, a Keresetek az állami szektorban: állapotok és irányvonalak című elemzésével a Fiskális Tanács arra figyelmeztetett, hogy 2019-ben minden 5-6 százalék feletti béremelés nem fenntartható növekedést eredményezne az állami kiadásokban és indokolatlanul gyorsabban emelkednének a bérek a közszférában, mint a magánvállalatoknál.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Geza Balizs
2018. JÚNIUS 11. [ 0:27 ]

Ez mind jó, csak az amit az új pénzügyminiszter úr jósol, hogy év végén várható a nyyugdíjemelés, az nekünk kisnyugdíjasoknak (de gondolom a többieknek sem) nem tetszik, hiszen az árak növekednek. Jó lenne minél előbb növelni a nyugdíjakat, de nem 5%-al, hanem 13 %-al. Sinisa Mali úrtól jobb hírt vártam. Na de rálesünk, hátha előbb emelik a nyugdíjakat, aaz állameelnök előbbre igérte az emelést!


A Coca-Cola megveszi a Bambit - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 13:51 ]
Mennyiségben és értékben is csúcsot döntött a skót whisky exportja tavaly – áll a skót whiskygyártók szövetségének (SWA) közleményében, amely a brit vámhatóság adataira hivatkozik. A skót whiskyből tavaly rekordmennyiséget, 1,28 milliárd – standardnak számító, 0,7 literes – üveget, vagy másképpen számítva...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 6:48 ]
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. Londoni pénzügyi elemzők lehetségesnek tartják, hogy a Standard & Poor's pénteki felminősítési döntése után a Fitch is javítja a magyar szuverén osztályzatot. A Fitch 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 14:46 ]
A régió országai közül Montenegróban a legalacsonyabb a minimálbér, vagyis 193 euró. Szerbiában 231 eurót tesz ki. A törvény által előírt minimálbér összege jelentősen eltér az európai országokban. A nem EU-tag Svájcban a minimálbér 2709 euró, ami közel 12-szer magasabb, mint Bulgáriában (222 euró), ami viszont...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 10:55 ]
Beolvasás folyamatban