Gazdaság
Fiskális Tanács: A nyugdíjak mellett a bérek növelésére is van lehetőség

A nyugdíjak növelése mellett a bérek körülbelül 6 százalékos emelésére is van “költségvetési mozgástér“, jelentette ki Nikola Altiparmakov, a Fiskális Tanács tagja.

A szakember a Blicnek nyilatkozva elmondta, a legfontosabb, hogy ne lineárisan növeljék mindenki járandóságát. Megítélése szerint az elemzések azt mutatják, hogy nagyobb emelést kellene jóváhagyni a nem eléggé megfizetetett ágazatoknak, például az orvosoknak és a nővéreknek, s hozzátette, eddig édeskeveset tettek a közszférában a bérek arányos és igazságos elosztása terén.

A Nemzetközi Valutaalap képviselőinek küszöbönálló belgrádi látogatása előtt Altiparmakov úgy látja, pozitív és fontos lépés volt a szerb kormány részéről, hogy a pénzintézettel való együttműködés folytatása mellett döntött.

Emlékeztetőül, a Keresetek az állami szektorban: állapotok és irányvonalak című elemzésével a Fiskális Tanács arra figyelmeztetett, hogy 2019-ben minden 5-6 százalék feletti béremelés nem fenntartható növekedést eredményezne az állami kiadásokban és indokolatlanul gyorsabban emelkednének a bérek a közszférában, mint a magánvállalatoknál.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Geza Balizs
2018. JÚNIUS 11. [ 0:27 ]

Ez mind jó, csak az amit az új pénzügyminiszter úr jósol, hogy év végén várható a nyyugdíjemelés, az nekünk kisnyugdíjasoknak (de gondolom a többieknek sem) nem tetszik, hiszen az árak növekednek. Jó lenne minél előbb növelni a nyugdíjakat, de nem 5%-al, hanem 13 %-al. Sinisa Mali úrtól jobb hírt vártam. Na de rálesünk, hátha előbb emelik a nyugdíjakat, aaz állameelnök előbbre igérte az emelést!


Németország hazai összterméke 0,2 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte szerdán a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis). Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb több mint három éve, a 2015 január-márciusi időszakban regisztráltak visszaesést...
2018. NOVEMBER 14.
[ 12:17 ]
A magyar GDP a harmadik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 5 százalékkal nőtt, ezért a kormány arra számít, hogy a magyar gazdaság bővülésének üteme a negyedik negyedévben is jóval meghaladja a 4 százalékot, éves szinten 2018-ban pedig 4,3 és 4,5 százalék között mozoghat - mondta...
2018. NOVEMBER 14.
[ 11:25 ]
A Mol Nyrt. bruttó 7 és bruttó 3 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 373 forint, a gázolajé pedig 421 forint lett.Az üzemanyagok ára legutóbb pénteken változott, akkor a benzin átlagára 6 forinttal, a gázolajé 5...
2018. NOVEMBER 14.
[ 8:45 ]
Beolvasás folyamatban