Gazdaság
Marchionne betegsége miatt új vezérigazgatót neveznek ki a Fiat Chrysler autógyár élére
Betűméret:             

Sergio Marchionne betegsége miatt új vezérigazgatót neveznek ki a Fiat Chrysler autógyár élére - adta hírül detroiti keltezéssel a The Wall Street Journal című lap.

A lap információi szerint szombaton Torinóban tartott ülést a Fiat Chrysler igazgatótanácsa és azt a döntést hozta, hogy Mike Manley, a cég terepjárógyártással foglalkozó részlegének vezetője veszi át Marchionne helyét. Sergio Marchionne ugyanis a hónap elején műtéten esett át, állapota drámaian romlik, és már nem lesz képes az amerikai-olasz vállalatóriás irányírására.

Az 54 éves, brit születésű Manley 2000-ben csatakozott a DaimlerChrysler vállalathoz, és 2009 óta, vagyis amikor a Fiat és a Chrysler éppen Sergio Marchionne irányításával egyesült, a terepjáró részleget vezette. A The Wall Street Journal iparági információi szerint ez a Fiat Chrysler legjövedelmezőbb részlege.

John Elkann elnök - aki a Fiat-alapító Agnelli dédunokája és a cég 43 százalékos tulajdonosa - az igazgatótanácsi ülésen kijelentette: ez a lépés ugyan "még néhány órával ezelőtt is képtelenség lett volna", de biztosítja a vállalat stabilitását. Elkann a cégvezetés "személyes fájdalmát" hangsúlyozta a döntés bejelentésekor.

A The Wall Street Journal szintén hosszasan méltatta a 66 éves Sergio Marchionnét, aki már korábban bejelentette, hogy a Fiat Chrysler éléről várhatóan a jövő év áprilisában visszavonul, de a Ferrari elnök-vezérigazgatói posztját megtartja. A Ferrari 2016-ban vált ki a Fiat Chryslerből. A luxus-sportkocsikat gyártó Ferrari külön közleményben jelentette be, hogy az elnöki posztot Marchionne helyett John Elkann, a vezérigazgatói teendőket pedig Louis Camilleri, a Philip Morris International elnöke veszi át.

A Fiat Chrysler nem közölt részletesebb információkat Sergio Marchionne betegségéről, de a hónap elején közleményben tudatta, hogy a szakember vállműtéten esett át. Mostani közleményében pedig "mély sajnálattal" tudatta, hogy "váratlan komplikációk léptek fel" a menedzsernél, akinek állapota "jelentős mértékben rosszabbodott". A Fiat Chrysler szóvivője által kiadott közlemény együttérzését fejezte ki Sergio Marchionne családjának, és kiemelte a vezérigazgató emberi és szakmai nagyságát. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban