Gazdaság
Átalakítja a mezőgazdaságot a klímaváltozás

A klímaváltozás miatt komoly változásokra kell felkészülni Európában és Magyarországon, a jövőben technológiafejlesztéssel, szárazságtűrő fajták termesztésével és az öntözés javításával csökkenthető az időjárástól való függés – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Fórián Zoltán agrárközgazdász. A szárazság a zöldség-, és gyümölcstermesztőket is érzékenyen érinti.

A csapadékos júniusi idő ellenére aszályos az idei év a mezőgazdaságban, ezt mutatják az őszi vetésű növények aratási eredményei. Az aszályos időjárás miatt globálisan három százalékkal esik idén a búzatermelés, miközben a kereslet növekszik, amely az árak lendületes emelkedéséhez vezet.

Az agrárközdazdász elmondta: egy fokos hőmérséklet emelkedés 300 kilométerrel északra tolja a hagyományos mérsékelt övi növények termelési határát, így nagyon komoly változásokra kell felkészülni Európában és Magyarországon, ha ez a folyamat folytatódik.

A globális felmelegedéstől függetlenül az öntözés fejlesztése életszükséglete a mezőgazdaságnak. Az öntözésrendszerek fejlesztésével jelentősen, akár duplájára is lehet növelni a hozamokat. Nagyon gyorsan előre kell lépni ezen a területen, mondta a szakértő, aki szerint komoly törekvések vannak a mezőgazdasági szakigazgatásban erre, pályázatokkal, valamint fejlesztési támogatásokkal.

Az aszályos idő miatt a német búzatermés negyede a korábbi évekének, ezzel veszélybe kerülhet a gazdák jövedelmezősége, ha a jövőben hasonló, tartós terméskiesések alakulnak ki. Ugyanakkor ez a helyzet most jelentős piaci lehetőséget jelent magyar gazdáknak, mert megnőtt a magyar búza iránti igény Németországban és Lengyelországban.

Július közepéig kedvező volt az időjárás a zöldség-gyümölcs termelők számára, a csapadék eloszlása és a napsütétéses órák számát tekintve – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az elmúlt hetek időjárása okozza a problémát. Miután az éjszakai hőmérséklet is magas, a zöldségek és a gyümölcsök ekkor „tartalékra állítják magukat” és nem növekednek megfelelően, míg a nappali forróságban megperzselődnek és károsodnak – mondta.

Az időjárás és éghajlatváltozás a kertészek számára adottság, amihez alkalmazkodni kell, amely költséges folyamat – fogalmazott. A zöldség- és gyümölcstermesztés elképzelhetetlen öntözés nélkül. A magyarországi területek háromnegyedén ez megoldott, viszont ezek fele korszerűsítésre szorul.

A költségekről elmondta, hogy hektáronként három millió forintba kerülhet az öntözési rendszerek kiépítése, de a határ a csillagos ég. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyümölcsösök területének csak negyedén van megoldva az öntözés. A jelenlegi száraz, forró időjárás a gyümölcsök méretbeli növekedését gátolja.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2018. AUGUSZTUS 10. [ 14:37 ]

Bezony mondom néktek, át fogja alakítani a mezőgazdaságot a klímaváltozás, és olyan szemléletváltásra fogja kényszeríteni a mezőgazdasági termelőket, amilyenre kb. tíz évvel ezelőtt lett volna szükségük. Öntözés, gazdaságos víz, műtrágya és energia felhasználása, Liebig hordójáról nem is beszélve,...Ajjaj, lesz még meglepetés a pályán, de hát a "Te akarsz nekem beszélni, én már 30 éve termelek, csak tudom..." szójárásnak vége lesz.


Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó, 89,5 milliárd forintos konszolidált adózott nyereséget ért el a második negyedévben, 38 százalékkal többet az előző negyedévinél, és 11 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - közölte a bankcsoport a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken, a...
2018. AUGUSZTUS 10.
[ 8:23 ]
Az Európai Bizottság jóváhagyta a kínai Hisense csoportnak a szlovéniai Gorenje vállalat felvásárlását.A testület kiemelte: a tulajdonosváltás nem hátráltatja a piac versenyképességét.A luxembourgi székhelyű vállalat 293 millió euróért a Gorenje részvényeinek 95 százalékát vásárolta meg. A kínai tulajdonos arra...
2018. AUGUSZTUS 8.
[ 14:01 ]
Július végén a lakosságnak jóváhagyott kölcsönök értéke 7,84 milliárd eurót tett ki. A fizetőkártyákat használók pedig 286 millió euróval adósak – írja a Danas napilap a Szerbiai Bankok Egyesületére hivatkozva.Ez az év elejéhez képest 7 százalékos növekedést jelent. A gazdaság adóssága viszont 3,5...
2018. AUGUSZTUS 8.
[ 12:33 ]
Beolvasás folyamatban