Gazdaság
Szerbia: 155 dinárra emelik a minimális órabért, a szakszervezetek többet kérnek

A Szociális-gazdasági Tanács mai ülésén megállapodásra jutottak, miszerint 2019-ben a minimális órabér 155 dinár lesz. Ez 8,6 százalékos emelés.

Siniša Mali pénzügyminiszter a közös sajtótájékoztatón elmondta, a 8,6 százalékos növelés által a minimálbér 24.882 dinárról 27.022 dinárra nő.

„Ezzel átlépjük a 27 ezer dináros pszichológiai határt. Emlékeztetnék arra, hogy a munkáltatók esetében 4-5 százalék volt a kiindulópont, míg a szakszervezetek 15, majd 10 százalékról indultak. Azonban ez reális növelés, sőt, kicsit nagyobb is a reális gazdasági mutatóknál. Kompromisszumos megoldást találtunk, azzal a céllal, hogy folytassuk gazdaságunk dinamikus növelését, s hogy csökkentsük a munkanélküliséget” – mondta Mali.

Másfelől, Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt mondta, a szakszervezet szervei nyilatkozni fognak a felajánlott emelésről, de maradnak a testület korábbi döntésénél, miszerint nem fogadnak el 10 százaléknál alacsonyabb növelést.

A Szociális-gazdasági Tanács ülését követően arról tájékoztattak, hogy ez az emelés kompromisszumos megoldás minden fél számára, s az elkövetkező időszakban meghatározott megállapodás-csomagok követik majd.

Zoran Đorđević munkaügyi miniszter hangsúlyozta, a cél az, hogy a minimális fogyasztói kosár értéke, ami jelenleg 36 ezer dinár, megegyezzen a minimálbérrel.

Ljubisav Orbović szintén arról beszélt, hogy a szakszervezetek, a munkaadók, valamint a kormány képviselői megállapodtak abban, hogy az elkövetkező három évben elérik a miniszter által említett célt.

A legutóbb idén januárban korrigálták a minimálbér összegét, akkor 130 dinárról 143 dinárra emelték. Jelenleg 350 ezer dolgozó kapja a 24.882 dináros minimálbért, közülük mintegy 30 ezren az állami szolgálatoknál dolgoznak. (021, B92, RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt a ZrBizNet, a nagybecskereki vállalkozói kiállítás - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 20.
[ 18:44 ]
Bemutatták az új euróbankjegyeket - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 16:41 ]
Az Európai Unió 2019 októberétől eltörli az évente kétszer esedékes óraátállítás gyakorlatát, a tagállamoknak pedig áprilisig lesz idejük dönteni, hogy a nyári vagy a téli időszámításhoz tartják magukat – derült ki az Európai Bizottság közleményéből. Az EU eddig az összes tagállamot arra kötelezte, hogy...
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 9:18 ]
A Fiat a tíz évre kötött szerződés lejárta után is Szerbiában marad, nyilatkozta a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) Ana Brnabić kormányfő, hozzátéve, nincs semmi ok ennek az ellenkezőjét feltételezni.Ana Brnabić elmondta, a jövő héten találkozik a Fiat vezetőségével, s összeül majd a Fiat felügyelő...
2018. SZEPTEMBER 16.
[ 7:21 ]
Megerősítette az Európai Unió lehetséges legjobb, "Aaa" szintű osztályzatát változatlan stabil kilátással a Moody's Investors Service, kiemelve a döntés fő okai között az EU rendkívül erőteljes tagállami támogatottságát, valamint a javuló adósminőséget, amelyet több uniós gazdaság, köztük Magyarország...
2018. SZEPTEMBER 15.
[ 7:54 ]
Beolvasás folyamatban