Gazdaság
Szerbia: 155 dinárra emelik a minimális órabért, a szakszervezetek többet kérnek

A Szociális-gazdasági Tanács mai ülésén megállapodásra jutottak, miszerint 2019-ben a minimális órabér 155 dinár lesz. Ez 8,6 százalékos emelés.

Siniša Mali pénzügyminiszter a közös sajtótájékoztatón elmondta, a 8,6 százalékos növelés által a minimálbér 24.882 dinárról 27.022 dinárra nő.

„Ezzel átlépjük a 27 ezer dináros pszichológiai határt. Emlékeztetnék arra, hogy a munkáltatók esetében 4-5 százalék volt a kiindulópont, míg a szakszervezetek 15, majd 10 százalékról indultak. Azonban ez reális növelés, sőt, kicsit nagyobb is a reális gazdasági mutatóknál. Kompromisszumos megoldást találtunk, azzal a céllal, hogy folytassuk gazdaságunk dinamikus növelését, s hogy csökkentsük a munkanélküliséget” – mondta Mali.

Másfelől, Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt mondta, a szakszervezet szervei nyilatkozni fognak a felajánlott emelésről, de maradnak a testület korábbi döntésénél, miszerint nem fogadnak el 10 százaléknál alacsonyabb növelést.

A Szociális-gazdasági Tanács ülését követően arról tájékoztattak, hogy ez az emelés kompromisszumos megoldás minden fél számára, s az elkövetkező időszakban meghatározott megállapodás-csomagok követik majd.

Zoran Đorđević munkaügyi miniszter hangsúlyozta, a cél az, hogy a minimális fogyasztói kosár értéke, ami jelenleg 36 ezer dinár, megegyezzen a minimálbérrel.

Ljubisav Orbović szintén arról beszélt, hogy a szakszervezetek, a munkaadók, valamint a kormány képviselői megállapodtak abban, hogy az elkövetkező három évben elérik a miniszter által említett célt.

A legutóbb idén januárban korrigálták a minimálbér összegét, akkor 130 dinárról 143 dinárra emelték. Jelenleg 350 ezer dolgozó kapja a 24.882 dináros minimálbért, közülük mintegy 30 ezren az állami szolgálatoknál dolgoznak. (021, B92, RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tovább emelkednek a lakásárak vidéken és a fővárosban egyaránt az Árminimum.hu idei első negyedéves elemzése szerint, mivel csökken a kínálat. Az Árminimum.hu üzemeltetője, a Reálmonitor Kft. az MTI-vel szerdán azt közölte, hogy 2019 első három hónapjában elmaradt a megszokott használt lakás meghirdetési...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 11:38 ]
A Pepco csaknem 27,2 milliárd forintos logisztikai beruházást telepít Magyarországra, hogy a régió valamennyi országát kiszolgálhassa a Pest megyei Gyálról - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a Pepco beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter elmondta, hogy a...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 15:54 ]
A Szerbia rovatból átvett hír A szerb kormány mai ülésén elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekről szóló törvény javaslatát, amely szerint a hitelesek fennmaradt tartozását átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik, a kamatláb felső határértéke pedig 3,4 százalékos...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 12:45 ]
Beolvasás folyamatban