Gazdaság
Szerbia: 155 dinárra emelik a minimális órabért, a szakszervezetek többet kérnek

A Szociális-gazdasági Tanács mai ülésén megállapodásra jutottak, miszerint 2019-ben a minimális órabér 155 dinár lesz. Ez 8,6 százalékos emelés.

Siniša Mali pénzügyminiszter a közös sajtótájékoztatón elmondta, a 8,6 százalékos növelés által a minimálbér 24.882 dinárról 27.022 dinárra nő.

„Ezzel átlépjük a 27 ezer dináros pszichológiai határt. Emlékeztetnék arra, hogy a munkáltatók esetében 4-5 százalék volt a kiindulópont, míg a szakszervezetek 15, majd 10 százalékról indultak. Azonban ez reális növelés, sőt, kicsit nagyobb is a reális gazdasági mutatóknál. Kompromisszumos megoldást találtunk, azzal a céllal, hogy folytassuk gazdaságunk dinamikus növelését, s hogy csökkentsük a munkanélküliséget” – mondta Mali.

Másfelől, Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt mondta, a szakszervezet szervei nyilatkozni fognak a felajánlott emelésről, de maradnak a testület korábbi döntésénél, miszerint nem fogadnak el 10 százaléknál alacsonyabb növelést.

A Szociális-gazdasági Tanács ülését követően arról tájékoztattak, hogy ez az emelés kompromisszumos megoldás minden fél számára, s az elkövetkező időszakban meghatározott megállapodás-csomagok követik majd.

Zoran Đorđević munkaügyi miniszter hangsúlyozta, a cél az, hogy a minimális fogyasztói kosár értéke, ami jelenleg 36 ezer dinár, megegyezzen a minimálbérrel.

Ljubisav Orbović szintén arról beszélt, hogy a szakszervezetek, a munkaadók, valamint a kormány képviselői megállapodtak abban, hogy az elkövetkező három évben elérik a miniszter által említett célt.

A legutóbb idén januárban korrigálták a minimálbér összegét, akkor 130 dinárról 143 dinárra emelték. Jelenleg 350 ezer dolgozó kapja a 24.882 dináros minimálbért, közülük mintegy 30 ezren az állami szolgálatoknál dolgoznak. (021, B92, RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Novemberben az euróövezet külkereskedelmi mérlegtöbblete csökkent, az Európai Unióé pedig deficites lett az egy évvel korábbi többlet után. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte, hogy novemberben az euróövezet 19 tagállama 203 milliárd euró értékben exportált javakat, 1,9 százalékkal...
2019. JANUÁR 15.
[ 16:03 ]
Oroszország folytatja a szerbiai vasút-hálózatba való beruházást – jelentette ki Zorana Mihajlović építészeti, infrastruktúraügyi és közlekedési miniszter.Vlagyimir Putyin államfő belgrádi látogatásán 230 millió euró értékű szerződést köt a két ország vasúti vállalata.Az okmány három projektum...
2019. JANUÁR 14.
[ 19:09 ]
A csődbiztosok engedélyezési ügynöksége február 19-re jelentette be az IMT traktorgyártó vállalat ingó vagyonának elárverezését, írja a Tanjug.A nyilvános árverésen az érdeklődők különféle ipari felszerelésekért, étteremért és konyháért, gépekért, traktorokért, villás targoncákért, hulladékfémekért...
2019. JANUÁR 14.
[ 9:44 ]
Beolvasás folyamatban