Gazdaság
Szerbia: 155 dinárra emelik a minimális órabért, a szakszervezetek többet kérnek

A Szociális-gazdasági Tanács mai ülésén megállapodásra jutottak, miszerint 2019-ben a minimális órabér 155 dinár lesz. Ez 8,6 százalékos emelés.

Siniša Mali pénzügyminiszter a közös sajtótájékoztatón elmondta, a 8,6 százalékos növelés által a minimálbér 24.882 dinárról 27.022 dinárra nő.

„Ezzel átlépjük a 27 ezer dináros pszichológiai határt. Emlékeztetnék arra, hogy a munkáltatók esetében 4-5 százalék volt a kiindulópont, míg a szakszervezetek 15, majd 10 százalékról indultak. Azonban ez reális növelés, sőt, kicsit nagyobb is a reális gazdasági mutatóknál. Kompromisszumos megoldást találtunk, azzal a céllal, hogy folytassuk gazdaságunk dinamikus növelését, s hogy csökkentsük a munkanélküliséget” – mondta Mali.

Másfelől, Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt mondta, a szakszervezet szervei nyilatkozni fognak a felajánlott emelésről, de maradnak a testület korábbi döntésénél, miszerint nem fogadnak el 10 százaléknál alacsonyabb növelést.

A Szociális-gazdasági Tanács ülését követően arról tájékoztattak, hogy ez az emelés kompromisszumos megoldás minden fél számára, s az elkövetkező időszakban meghatározott megállapodás-csomagok követik majd.

Zoran Đorđević munkaügyi miniszter hangsúlyozta, a cél az, hogy a minimális fogyasztói kosár értéke, ami jelenleg 36 ezer dinár, megegyezzen a minimálbérrel.

Ljubisav Orbović szintén arról beszélt, hogy a szakszervezetek, a munkaadók, valamint a kormány képviselői megállapodtak abban, hogy az elkövetkező három évben elérik a miniszter által említett célt.

A legutóbb idén januárban korrigálták a minimálbér összegét, akkor 130 dinárról 143 dinárra emelték. Jelenleg 350 ezer dolgozó kapja a 24.882 dináros minimálbért, közülük mintegy 30 ezren az állami szolgálatoknál dolgoznak. (021, B92, RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tönnies most (sem) jön Szerbiába - illusztráció
2018. NOVEMBER 11.
[ 16:45 ]
A Szerb Nemzeti Bank (NBS) végrehajtó bizottsága ma két döntést hozott meg, amelyekkel korlátozza a pénzváltók számára a dinár euróhoz viszonyított értékének az árfolyamát, hogy az legfeljebb 1,25 százalékkal térjen el az adott napra vonatkozó hivatalos középárfolyamtól.A két határozat 2019. január elsején lép...
2018. NOVEMBER 8.
[ 17:17 ]
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a csütörtökön kiadott európai regionális növekedési prognózisában az októberben publikált világgazdasági prognózisában (WEO) közölt adatokat megerősítve csökkentette európai növekedési előrejelzését, ugyanakkor a viszonylag kedvező növekedési mutatók által kínált lehetőség...
2018. NOVEMBER 8.
[ 15:27 ]
Ana Brnabić szerb kormányfő ma megnyitotta a Homokbálványost (Bavanište) elkerülő utat Kevevára (Kovin) közelében, ahol kiemelte: az elmúlt négy évben 160 kilométeren épült ki autópálya, amelybe elég sok helyi közút is beletartozik, az év végéig pedig további 30 kilométeren épül ki autópálya.„Fontosak az utak,...
2018. NOVEMBER 8.
[ 15:22 ]
Beolvasás folyamatban