Gazdaság
Az IMF négy százalékra emelte Szerbia 2018-ra előrejelzett gazdasági növekedését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hivatalosan is megemelte a Szerbia számára 2018-ra előrejelzett gazdasági növekedés mértékét, a korábbi 3,5-ről 4 százalékra a legújabb, A világgazdaság kilátásai nevű őszi jelentésében.

Az IMF a szerb GDP jövő évre tervezett növekedését megtartotta a 3,5 százalékos szinten, míg 2023-ra 4 százalékos gyorsulást jelzett a valutaalap honlapján megjelent írás szerint, amelyet az IMF és a Világbank éves konferenciája alkalmából jelentettek meg. A konferencia egyébként ma kezdődött Indiában, és október 14-éig tart.

Az IMF hivatalos, idei évre vonatkozó előrejelzése Szerbia számára kevesebb, mint amit James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap szerbiai küldöttségének vezetője október 4-én bejelentett, aki akkor a belgrádi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 4,2 százalékos GDP növekedésre számítanak.

A valutaalap legújabb jelentésében úgy értékeli, hogy Szerbia idei inflációja 2,1 százalékos, jövőre pedig 2,3 százalékos lesz.

Emellett az előrejelzések szerint a szerb költségvetés hiánya idén is a tavalyi szinten van, vagyis 5,7 százalékos lesz, 2019-ben pedig 5,6 százalékra csökken, és ha minden az előrejelzések szerint történik, akkor 2023-ra 4,1 százalék lesz a hiány.

Az IMF szerint Szerbiában idén a munkanélküliség 13,8 százalékos, jövőre pedig enyhébb csökkenés várható, 13,5 százalékra. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia 10 tonna aranyat vásárol - illusztráció
2019. MÁJUS 21.
[ 18:03 ]
Lassul, de erőteljes marad a magyar gazdaság növekedése idén és jövőre az OECD legfrissebb, kedden megjelent előrejelzése szerint. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Gazdasági kilátások címmel fél évente megjelenő kiadványában azt jósolta, hogy az inflációs nyomások növekedésének...
2019. MÁJUS 21.
[ 11:30 ]
A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége szerbiai látogatása alkalmával megállapította, hogy az idei gazdasági növekedés elérheti a legkevesebb 3,5 százalékot – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. Siniša Mali az elektronikus banki szolgáltatásról rendezett konferencián elmondta, hogy az elmúlt időszakban 4,3...
2019. MÁJUS 20.
[ 21:37 ]
Legkésőbb június elején megjelenik a Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) privatizálására, illetve stratégiai partner felkutatására vonatkozó nyilvános felhívás, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. Az állmnak 42 százalék körüli részesedése van a pénzintézetben. „Az állam fokozatosan kivonul a bankszektor...
2019. MÁJUS 20.
[ 14:11 ]
Beolvasás folyamatban