Gazdaság
Az IMF négy százalékra emelte Szerbia 2018-ra előrejelzett gazdasági növekedését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hivatalosan is megemelte a Szerbia számára 2018-ra előrejelzett gazdasági növekedés mértékét, a korábbi 3,5-ről 4 százalékra a legújabb, A világgazdaság kilátásai nevű őszi jelentésében.

Az IMF a szerb GDP jövő évre tervezett növekedését megtartotta a 3,5 százalékos szinten, míg 2023-ra 4 százalékos gyorsulást jelzett a valutaalap honlapján megjelent írás szerint, amelyet az IMF és a Világbank éves konferenciája alkalmából jelentettek meg. A konferencia egyébként ma kezdődött Indiában, és október 14-éig tart.

Az IMF hivatalos, idei évre vonatkozó előrejelzése Szerbia számára kevesebb, mint amit James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap szerbiai küldöttségének vezetője október 4-én bejelentett, aki akkor a belgrádi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 4,2 százalékos GDP növekedésre számítanak.

A valutaalap legújabb jelentésében úgy értékeli, hogy Szerbia idei inflációja 2,1 százalékos, jövőre pedig 2,3 százalékos lesz.

Emellett az előrejelzések szerint a szerb költségvetés hiánya idén is a tavalyi szinten van, vagyis 5,7 százalékos lesz, 2019-ben pedig 5,6 százalékra csökken, és ha minden az előrejelzések szerint történik, akkor 2023-ra 4,1 százalék lesz a hiány.

Az IMF szerint Szerbiában idén a munkanélküliség 13,8 százalékos, jövőre pedig enyhébb csökkenés várható, 13,5 százalékra. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Aleksandar Antić szerb energetikai és bányászati miniszterrel tárgyalt Budapesten - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a két miniszter a török áramlat gázvezetéken keresztül Oroszországból Törökországba jutó...
2018. OKTÓBER 16.
[ 17:48 ]
A nagybecskereki ipari övezetben ünnepélyesen átadták rendeltetésének a francia érdekeltségű Novares gazdasági társaság új, kibővített részlegét. A szalagot együtt vágta át Pierre Boulet, a Novares vezérigazgatója, Siniša Mali pénzügyminiszter, Goran Knežević gazdasági miniszter, Igor Mirović, a tartományi kormány...
2018. OKTÓBER 16.
[ 14:28 ]
Elhunyt Paul Allen, a Microsoft informatikai óriáscég egykori társalapítója - jelentette be hétfőn este Allen befektetési vállalata. A 65 éves milliárdos a szülővárosában, Seattle-ben hunyt el hétfőn rákbetegségével összefüggő komplikációk következtében.Paul Allen és Bill Gates, a Microsoft másik alapítója...
2018. OKTÓBER 16.
[ 7:34 ]
Beolvasás folyamatban