Gazdaság
Az IMF négy százalékra emelte Szerbia 2018-ra előrejelzett gazdasági növekedését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hivatalosan is megemelte a Szerbia számára 2018-ra előrejelzett gazdasági növekedés mértékét, a korábbi 3,5-ről 4 százalékra a legújabb, A világgazdaság kilátásai nevű őszi jelentésében.

Az IMF a szerb GDP jövő évre tervezett növekedését megtartotta a 3,5 százalékos szinten, míg 2023-ra 4 százalékos gyorsulást jelzett a valutaalap honlapján megjelent írás szerint, amelyet az IMF és a Világbank éves konferenciája alkalmából jelentettek meg. A konferencia egyébként ma kezdődött Indiában, és október 14-éig tart.

Az IMF hivatalos, idei évre vonatkozó előrejelzése Szerbia számára kevesebb, mint amit James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap szerbiai küldöttségének vezetője október 4-én bejelentett, aki akkor a belgrádi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 4,2 százalékos GDP növekedésre számítanak.

A valutaalap legújabb jelentésében úgy értékeli, hogy Szerbia idei inflációja 2,1 százalékos, jövőre pedig 2,3 százalékos lesz.

Emellett az előrejelzések szerint a szerb költségvetés hiánya idén is a tavalyi szinten van, vagyis 5,7 százalékos lesz, 2019-ben pedig 5,6 százalékra csökken, és ha minden az előrejelzések szerint történik, akkor 2023-ra 4,1 százalék lesz a hiány.

Az IMF szerint Szerbiában idén a munkanélküliség 13,8 százalékos, jövőre pedig enyhébb csökkenés várható, 13,5 százalékra. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az EKB 0,1 százalékponttal csökkentette euróövezeti növekedési előrejelzését a fékező kockázatok erősödésére hivatkozva. Jelezte ugyanakkor, hogy minden monetáris politikai eszközzel rendelkezik az inflációs cél eléréséhez és a pénzügyi stabilitás fenntartásához. Mario Draghi, az EKB elnöke az alapkamat szinten...
2018. DECEMBER 13.
[ 16:15 ]
Szerbiában a kiskereskedelmi árak a múlt hónapban 0,3 százalékkal csökkentek az októberiekhez viszonyítva, míg a tavalyi év novemberéhez képest 1,9 százalékkal növekedtek – közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal.A novemberi deflációhoz mindenekelőtt az élelem és az alkoholmentes italok árának egy százalékos...
2018. DECEMBER 13.
[ 7:39 ]
Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió következő évi költségvetését szerdán a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács. Az elfogadott kompromisszumos egyezség értelmében az EU 2019-ben 165,8 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és...
2018. DECEMBER 12.
[ 17:13 ]
Beolvasás folyamatban