Gazdaság
Az IMF négy százalékra emelte Szerbia 2018-ra előrejelzett gazdasági növekedését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hivatalosan is megemelte a Szerbia számára 2018-ra előrejelzett gazdasági növekedés mértékét, a korábbi 3,5-ről 4 százalékra a legújabb, A világgazdaság kilátásai nevű őszi jelentésében.

Az IMF a szerb GDP jövő évre tervezett növekedését megtartotta a 3,5 százalékos szinten, míg 2023-ra 4 százalékos gyorsulást jelzett a valutaalap honlapján megjelent írás szerint, amelyet az IMF és a Világbank éves konferenciája alkalmából jelentettek meg. A konferencia egyébként ma kezdődött Indiában, és október 14-éig tart.

Az IMF hivatalos, idei évre vonatkozó előrejelzése Szerbia számára kevesebb, mint amit James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap szerbiai küldöttségének vezetője október 4-én bejelentett, aki akkor a belgrádi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 4,2 százalékos GDP növekedésre számítanak.

A valutaalap legújabb jelentésében úgy értékeli, hogy Szerbia idei inflációja 2,1 százalékos, jövőre pedig 2,3 százalékos lesz.

Emellett az előrejelzések szerint a szerb költségvetés hiánya idén is a tavalyi szinten van, vagyis 5,7 százalékos lesz, 2019-ben pedig 5,6 százalékra csökken, és ha minden az előrejelzések szerint történik, akkor 2023-ra 4,1 százalék lesz a hiány.

Az IMF szerint Szerbiában idén a munkanélküliség 13,8 százalékos, jövőre pedig enyhébb csökkenés várható, 13,5 százalékra. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tavaly az uniós átlag háromszorosával növekedett a magyar gazdaság, ami azt mutatja, hogy az ország felzárkózási periódusban van, lehetőség van további munkahelyek teremtésére, béremelésekre és a fogyasztás bővülésére - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a legújabb GDP-adatokat kommentálva az M1...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 13:40 ]
Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a minisztérium javaslata szerint hektáronként 60 liter üzemanyaggal támogatnák a földműveseket, de erről jövő héten döntenek. Nedimović az RTS-nek elmondta: holnap vitatják meg, hogy melyik modellt alkalmazzák majd az üzemanyag-támogatásra a...
2019. FEBRUÁR 13.
[ 15:36 ]
A héten kezdődik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő összesen hat felülvizsgálatot tervez 2019-ben – áll a távirati iroda összegző előrejelzésében. Az idei menetrendek alapján először a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató...
2019. FEBRUÁR 11.
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban