Gazdaság
A gazdaság digitalizációja adhat további növekedési lendületet Kelet-Közép-Európának

A gazdasági digitalizációt javasolja együttműködés keretében a kelet-közép-európai országoknak növekedésük fellendítésére az amerikai McKinsey & Company vezetési tanácsadó vállalat.

A tíz kelet-közép-európai (CEE) ország, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia átlagosan 114 százalékos egy főre jutó GDP-növekedést ért el 1996 és 2017 között, miközben az EU öt legnagyobb tagországa, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság 27 százalékosat.

A kelet-közép-európai régió viszonylag erőteljes növekedése ellenére is kevésbé van telítve termelő tőkejavakkal, mint a fejlettebb nagy uniós tagországok. Minden lehetőségük megvan azonban arra, hogy gazdasági motorjuk teljesítményét digitalizációval, mint egyfajta "turbófeltöltővel" növeljék tovább és ezáltal felzárkózzanak a digitalizáció európai éllovasai, a kilenc észak-európai ország közé.

A McKinsey számításai szerint a kelet-közép-európai térség bruttó hazai termékének 6,5 százalékát termelte a digitális gazdaság 2016-ban, 76 milliárd dollárt. Szerves növekedéssel, tehát ha minden úgy megy tovább ahogy eddig, ez 60 milliárd euróval közel a duplájára, 136 milliárd euróra növekedhet 2025-ig és így a GDP kilenc százalékát adja majd.

A köz- és a magánszféra termelékenységének a növelésére alkalmazott digitalizációval, az e-kereskedelem ösztönzésével és a lakossági kiadások növekedésével azonban a digitális gazdaság által termelt bruttó hazai termék akár 200 milliárd euróval is növekedhet a térségben, így 2020-ra elérheti a 276 milliárd dollárt, a GDP 16 százalékát.

A kelet-közép-európai régióban a McKinsey szerint a digitális gazdaság ösztönzésével előállított érték 2025-ig évi plusz egy százalékponttal járulhat hozzá a GDP-növekedéshez.

A digitális gazdaság 6,5 százalékos részaránya a CEE régió bruttó hazai termékében megközelíti az "öt nagy" tagország 6,9 százalékát, elmarad azonban a digitalizáció éllovasai, az észak-európai országok átlagosan 7,3 százalékától, ezen belül is Svédország 9,0 százalékától.

A kelet-közép-európai régióban a digitális gazdaság 2016-ban 746 euró egy főre jutó bruttó hazai terméket állított elő, az öt nagyban 2264 eurót, az északi országokban pedig 3276 eurót.

A digitális gazdaság növekedési ütemében azonban a kelet-közép-európai régió vezet: 2012 és 2016 között évi átlagban 6,2 százalék volt a növekedés, míg az öt nagynál 3,1 százalék, az északi országoknál pedig 5,9 százalék. Svédország viszont 9,9 százalékos növekedést ért el.

A nem-digitális gazdaság a CEE régióban 2012 és 2016 között 2,6 százalékkal nőtt, az öt nagynál 1,2 százalékkal, az északi országokban 2,0 százalékkal, Svédországban 2,2 százalékkal.

A kelet-közép-európai régió kedvező alapfeltételekkel rendelkezik a digitális gazdaság felfuttatásához. Egyrészt gazdaságának nagy része nincs "lekötve egy korábbi technológiai szinten", másrészt az oktatás színvonala is nagyjából megegyezik az észak-európai országokéval.

A régió ennek köszönhetően értékes műszaki, tudományos és informatikai képzettségű szakemberbázissal rendelkezik. 2016-ban például 230 ezer ilyen végzős hallgató lépett be a munkaerőpiacra, több mint az öt nagy bármelyikében és kétszer annyi mint az északi országokban együttvéve.

Mindemellett a térség 4G mobil és szélessávú internet szolgáltatói lefedettsége is a legjobbak között van a világon.

A McKinsey elemzése azonban hangsúlyozza, hogy a térség országai csak az együttműködés erősítésével aknázhatják ki igazán a gazdasági digitalizációban rejlő lehetőségeket. Együtt ugyanis 1,4 ezer milliárd eurós bruttó hazai termékükkel a világ tizenkettedik legnagyobb gazdaságát képviselik. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia 10 tonna aranyat vásárol - illusztráció
2019. MÁJUS 21.
[ 18:03 ]
Legkésőbb június elején megjelenik a Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) privatizálására, illetve stratégiai partner felkutatására vonatkozó nyilvános felhívás, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. Az állmnak 42 százalék körüli részesedése van a pénzintézetben. „Az állam fokozatosan kivonul a bankszektor...
2019. MÁJUS 20.
[ 14:11 ]
Szlovákiában tervezi gyártan elektromos kisautó modelljeit a Volkswagen az Automotive News Europe hírportál német Handelsblatt lap jelentését idéző beszámolója szerint. A Handelsblatt értesülése szerint a Volkswagen a VW Up, Skoda Citigo és Seat Mii modelleket gyártó pozsonyi üzemében készül gyártani az új...
2019. MÁJUS 20.
[ 10:25 ]
A Google amerikai távközlési vállalat felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új verziókhoz - jelentette New Yorkból a brit hírügynökség bennfentes forrásra hivatkozva helyi idő szerint...
2019. MÁJUS 20.
[ 8:19 ]
Beolvasás folyamatban