Gazdaság
A szerbiai polgárok még mindig inkább devizában takarékoskodnak

Az átlagos szerbiai devizatartalékkal rendelkező polgár eurót őriz a számláján, amely többnyire nincs lekötve, az összege pedig közel 2.000 euró.

Akik mégis úgy vélik, hogy a hazai valuta kifizetődőbb, számlájukon átlagosan 46.000 dinárt őriznek, egy évre lekötve.

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint a szerbiai bankokban 6,08 millió folyószámlán összesen 58 milliárd dinárt és 9,86 milliárd eurót őriznek.

„A lakosság többnyire még mindig külföldi valutában őrzi a pénzét, de az utóbbi években állandóan növekszik a dinár alapú megtakarítások mértéke”, közölte az NBS a Novostival.

A legutóbbi adatok szerint az összes megtakarításnak 5 százalékát teszik ki dinár, 95 százalékát pedig a deviza alapú megtakarítások.

A szerbiai bankokban a devizamegtakarítások többsége, vagyis 90,7 százaléka euróban van, ez 8,9 milliárd eurót jelent.

A dollár alapú megtakarítások mértéke 4,7 százalék, a svájci franké 3,5 százalék, míg a fennmaradt 1,1 százalék a többi külföldi valutában van, közölte a Szerb Nemzeti Bank.

2018-ban is viszonylag dinamikusan nőtt a dinár alapú megtakarítások mértéke, a legutóbbi adatok szerint ugyanis az év elejétől 16 százalékos növekedést jegyeztek, míg a deviza alapú megtakarítások esetében ez a növekedés 5 százalékos.

„A megtakarítások növekedése arra utal, hogy a polgárok megbíznak a hazai pénzrendszerben és annak stabilitásában. Az pedig, hogy a dinár alapú megtakarítások száma gyorsabban növekszik, arra utal, hogy a polgárok megbíznak az NBS pénzügyi politikájában és a hazai valuta hitelképességében”, hangsúlyozták a Szerb Nemzeti Bankban. (Tanjug, Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia 10 tonna aranyat vásárol - illusztráció
2019. MÁJUS 21.
[ 18:03 ]
Legkésőbb június elején megjelenik a Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) privatizálására, illetve stratégiai partner felkutatására vonatkozó nyilvános felhívás, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. Az állmnak 42 százalék körüli részesedése van a pénzintézetben. „Az állam fokozatosan kivonul a bankszektor...
2019. MÁJUS 20.
[ 14:11 ]
Szlovákiában tervezi gyártan elektromos kisautó modelljeit a Volkswagen az Automotive News Europe hírportál német Handelsblatt lap jelentését idéző beszámolója szerint. A Handelsblatt értesülése szerint a Volkswagen a VW Up, Skoda Citigo és Seat Mii modelleket gyártó pozsonyi üzemében készül gyártani az új...
2019. MÁJUS 20.
[ 10:25 ]
A Google amerikai távközlési vállalat felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új verziókhoz - jelentette New Yorkból a brit hírügynökség bennfentes forrásra hivatkozva helyi idő szerint...
2019. MÁJUS 20.
[ 8:19 ]
Beolvasás folyamatban