Gazdaság
A szerbiai polgárok még mindig inkább devizában takarékoskodnak

Az átlagos szerbiai devizatartalékkal rendelkező polgár eurót őriz a számláján, amely többnyire nincs lekötve, az összege pedig közel 2.000 euró.

Akik mégis úgy vélik, hogy a hazai valuta kifizetődőbb, számlájukon átlagosan 46.000 dinárt őriznek, egy évre lekötve.

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint a szerbiai bankokban 6,08 millió folyószámlán összesen 58 milliárd dinárt és 9,86 milliárd eurót őriznek.

„A lakosság többnyire még mindig külföldi valutában őrzi a pénzét, de az utóbbi években állandóan növekszik a dinár alapú megtakarítások mértéke”, közölte az NBS a Novostival.

A legutóbbi adatok szerint az összes megtakarításnak 5 százalékát teszik ki dinár, 95 százalékát pedig a deviza alapú megtakarítások.

A szerbiai bankokban a devizamegtakarítások többsége, vagyis 90,7 százaléka euróban van, ez 8,9 milliárd eurót jelent.

A dollár alapú megtakarítások mértéke 4,7 százalék, a svájci franké 3,5 százalék, míg a fennmaradt 1,1 százalék a többi külföldi valutában van, közölte a Szerb Nemzeti Bank.

2018-ban is viszonylag dinamikusan nőtt a dinár alapú megtakarítások mértéke, a legutóbbi adatok szerint ugyanis az év elejétől 16 százalékos növekedést jegyeztek, míg a deviza alapú megtakarítások esetében ez a növekedés 5 százalékos.

„A megtakarítások növekedése arra utal, hogy a polgárok megbíznak a hazai pénzrendszerben és annak stabilitásában. Az pedig, hogy a dinár alapú megtakarítások száma gyorsabban növekszik, arra utal, hogy a polgárok megbíznak az NBS pénzügyi politikájában és a hazai valuta hitelképességében”, hangsúlyozták a Szerb Nemzeti Bankban. (Tanjug, Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tavaly az uniós átlag háromszorosával növekedett a magyar gazdaság, ami azt mutatja, hogy az ország felzárkózási periódusban van, lehetőség van további munkahelyek teremtésére, béremelésekre és a fogyasztás bővülésére - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a legújabb GDP-adatokat kommentálva az M1...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 13:40 ]
Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a minisztérium javaslata szerint hektáronként 60 liter üzemanyaggal támogatnák a földműveseket, de erről jövő héten döntenek. Nedimović az RTS-nek elmondta: holnap vitatják meg, hogy melyik modellt alkalmazzák majd az üzemanyag-támogatásra a...
2019. FEBRUÁR 13.
[ 15:36 ]
A héten kezdődik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő összesen hat felülvizsgálatot tervez 2019-ben – áll a távirati iroda összegző előrejelzésében. Az idei menetrendek alapján először a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató...
2019. FEBRUÁR 11.
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban