Gazdaság
A szerbiai polgárok még mindig inkább devizában takarékoskodnak

Az átlagos szerbiai devizatartalékkal rendelkező polgár eurót őriz a számláján, amely többnyire nincs lekötve, az összege pedig közel 2.000 euró.

Akik mégis úgy vélik, hogy a hazai valuta kifizetődőbb, számlájukon átlagosan 46.000 dinárt őriznek, egy évre lekötve.

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint a szerbiai bankokban 6,08 millió folyószámlán összesen 58 milliárd dinárt és 9,86 milliárd eurót őriznek.

„A lakosság többnyire még mindig külföldi valutában őrzi a pénzét, de az utóbbi években állandóan növekszik a dinár alapú megtakarítások mértéke”, közölte az NBS a Novostival.

A legutóbbi adatok szerint az összes megtakarításnak 5 százalékát teszik ki dinár, 95 százalékát pedig a deviza alapú megtakarítások.

A szerbiai bankokban a devizamegtakarítások többsége, vagyis 90,7 százaléka euróban van, ez 8,9 milliárd eurót jelent.

A dollár alapú megtakarítások mértéke 4,7 százalék, a svájci franké 3,5 százalék, míg a fennmaradt 1,1 százalék a többi külföldi valutában van, közölte a Szerb Nemzeti Bank.

2018-ban is viszonylag dinamikusan nőtt a dinár alapú megtakarítások mértéke, a legutóbbi adatok szerint ugyanis az év elejétől 16 százalékos növekedést jegyeztek, míg a deviza alapú megtakarítások esetében ez a növekedés 5 százalékos.

„A megtakarítások növekedése arra utal, hogy a polgárok megbíznak a hazai pénzrendszerben és annak stabilitásában. Az pedig, hogy a dinár alapú megtakarítások száma gyorsabban növekszik, arra utal, hogy a polgárok megbíznak az NBS pénzügyi politikájában és a hazai valuta hitelképességében”, hangsúlyozták a Szerb Nemzeti Bankban. (Tanjug, Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában a kiskereskedelmi árak a múlt hónapban 0,3 százalékkal csökkentek az októberiekhez viszonyítva, míg a tavalyi év novemberéhez képest 1,9 százalékkal növekedtek – közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal.A novemberi deflációhoz mindenekelőtt az élelem és az alkoholmentes italok árának egy százalékos...
2018. DECEMBER 13.
[ 7:39 ]
Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió következő évi költségvetését szerdán a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács. Az elfogadott kompromisszumos egyezség értelmében az EU 2019-ben 165,8 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és...
2018. DECEMBER 12.
[ 17:13 ]
A nagybecskereki gazdasági bíróság kihirdette a csődöt az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban.Ljiljana Popov, csődbíró a végzés indoklásában közölte, hogy a csődeljárás idén október 30-án indult.Az első hitelezői tárgyaláson, amelyet december 7-én tartottak, a hitelezők, akiknek a követelése több...
2018. DECEMBER 11.
[ 13:41 ]
Beolvasás folyamatban