Gazdaság
Nem módosított az alapkamaton a szerb jegybank

Három százalékon tartotta az alapkamatot a szerb jegybank - közölte a szerb sajtó pénteken.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) a híradások szerint a döntéshozatalkor figyelembe vette az inflációs előrejelzéseket és az inflációt befolyásoló tényezőket, valamint a monetáris politika eddigi enyhülésének hatásait.

A központi bank megállapította, hogy az inflációs nyomás - a gyors gazdasági növekedés ellenére - továbbra is alacsony, az infláció a célérték közelében mozog, és októberben 2,2 százalékos volt. Az előrejelzések szerint az infláció a következő időszakban is a három százalékos célérték közelében marad, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

A szerb jegybank megállapította, hogy a monetáris politika korábbi enyhülése jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez, amely az év első három negyedében 4,5 százalékos volt. A gazdasági növekedéshez a beruházások jelentős növekedése járult hozzá, ami a jövőben is lehetővé teszi a feldolgozóipari export bővülését.

Az NBS közölte, hogy a pénzügyi szektor és a gazdaság szereplői is az elért stabilitás megőrzését várják, illetve azt, hogy az infláció legfeljebb két éven belül eléri a három százalékos célértéket.

A központi bank arra is figyelmeztetett, hogy továbbra is elővigyázatosságra van szükség a monetáris politikában a nemzetközi környezet bizonytalanságai miatt.

A várakozások szerint az év végéig tovább növeli az alapkamatot az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed, az Európai Központi Bank (EKB) pedig véget vet az eddigi lazítási programjának, aminek a hatásai érzékelhetők lehetnek a feltörekvő országok felé irányuló tőkeáramlásokban. Ezen felül - az NBS szerint - a nemzetközi kereskedelemben tapasztalható protekcionizmus továbbra is bizonytalanságokat okoz a nemzetközi pénzügyi piacon, ami a befektetői hajlandóság csökkenésében nyilvánulhat meg. Közölték, annak ellenére, hogy nemrég csökkent az ára, továbbra is bizonytalanságot okoz a nyersolaj világpiaci árának a mozgása. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elkerültük ugyan az árvizeket, de a Szerbia egyes részein az elmúlt 24 órában lehullott hó teljesen elpusztította a málna- és egyéb gyümölcsültetvényeket. A zlatibori körzetben a hó Sjenicát, Nova Varošt és a Kosjerić környéki falvakat érinti, a Zlatar és a Zlatibor hegyeken pedig olyan a helyzet, mint télen. A...
2019. MÁJUS 17.
[ 9:22 ]
Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma formálisan is megtiltotta amerikai termékek eladását a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatnak. A minisztérium rendelete a Huawei 68 leányvállalatát érinti szerte a világban, kéttucatnyi országban. A tárca szóvivője szerint a döntés péntektől lép...
2019. MÁJUS 17.
[ 6:30 ]
A Pick 150 éves története a legjobb bizonyíték arra, hogy a magyar nagytőkének a nemzeti érdekeket is szolgálnia kell - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a társaság fennállásának 150. és a Bonafarm csoport születésének 10. évfordulója alkalmából tartott budapesti gálarendezvényen. A kormányfő...
2019. MÁJUS 16.
[ 22:57 ]
Beolvasás folyamatban