Gazdaság
Nem módosított az alapkamaton a szerb jegybank

Három százalékon tartotta az alapkamatot a szerb jegybank - közölte a szerb sajtó pénteken.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) a híradások szerint a döntéshozatalkor figyelembe vette az inflációs előrejelzéseket és az inflációt befolyásoló tényezőket, valamint a monetáris politika eddigi enyhülésének hatásait.

A központi bank megállapította, hogy az inflációs nyomás - a gyors gazdasági növekedés ellenére - továbbra is alacsony, az infláció a célérték közelében mozog, és októberben 2,2 százalékos volt. Az előrejelzések szerint az infláció a következő időszakban is a három százalékos célérték közelében marad, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

A szerb jegybank megállapította, hogy a monetáris politika korábbi enyhülése jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez, amely az év első három negyedében 4,5 százalékos volt. A gazdasági növekedéshez a beruházások jelentős növekedése járult hozzá, ami a jövőben is lehetővé teszi a feldolgozóipari export bővülését.

Az NBS közölte, hogy a pénzügyi szektor és a gazdaság szereplői is az elért stabilitás megőrzését várják, illetve azt, hogy az infláció legfeljebb két éven belül eléri a három százalékos célértéket.

A központi bank arra is figyelmeztetett, hogy továbbra is elővigyázatosságra van szükség a monetáris politikában a nemzetközi környezet bizonytalanságai miatt.

A várakozások szerint az év végéig tovább növeli az alapkamatot az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed, az Európai Központi Bank (EKB) pedig véget vet az eddigi lazítási programjának, aminek a hatásai érzékelhetők lehetnek a feltörekvő országok felé irányuló tőkeáramlásokban. Ezen felül - az NBS szerint - a nemzetközi kereskedelemben tapasztalható protekcionizmus továbbra is bizonytalanságokat okoz a nemzetközi pénzügyi piacon, ami a befektetői hajlandóság csökkenésében nyilvánulhat meg. Közölték, annak ellenére, hogy nemrég csökkent az ára, továbbra is bizonytalanságot okoz a nyersolaj világpiaci árának a mozgása. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában a kiskereskedelmi árak a múlt hónapban 0,3 százalékkal csökkentek az októberiekhez viszonyítva, míg a tavalyi év novemberéhez képest 1,9 százalékkal növekedtek – közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal.A novemberi deflációhoz mindenekelőtt az élelem és az alkoholmentes italok árának egy százalékos...
2018. DECEMBER 13.
[ 7:39 ]
Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió következő évi költségvetését szerdán a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács. Az elfogadott kompromisszumos egyezség értelmében az EU 2019-ben 165,8 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és...
2018. DECEMBER 12.
[ 17:13 ]
A nagybecskereki gazdasági bíróság kihirdette a csődöt az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban.Ljiljana Popov, csődbíró a végzés indoklásában közölte, hogy a csődeljárás idén október 30-án indult.Az első hitelezői tárgyaláson, amelyet december 7-én tartottak, a hitelezők, akiknek a követelése több...
2018. DECEMBER 11.
[ 13:41 ]
Beolvasás folyamatban