Gazdaság
Nem módosított az alapkamaton a szerb jegybank

Három százalékon tartotta az alapkamatot a szerb jegybank - közölte a szerb sajtó pénteken.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) a híradások szerint a döntéshozatalkor figyelembe vette az inflációs előrejelzéseket és az inflációt befolyásoló tényezőket, valamint a monetáris politika eddigi enyhülésének hatásait.

A központi bank megállapította, hogy az inflációs nyomás - a gyors gazdasági növekedés ellenére - továbbra is alacsony, az infláció a célérték közelében mozog, és októberben 2,2 százalékos volt. Az előrejelzések szerint az infláció a következő időszakban is a három százalékos célérték közelében marad, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

A szerb jegybank megállapította, hogy a monetáris politika korábbi enyhülése jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez, amely az év első három negyedében 4,5 százalékos volt. A gazdasági növekedéshez a beruházások jelentős növekedése járult hozzá, ami a jövőben is lehetővé teszi a feldolgozóipari export bővülését.

Az NBS közölte, hogy a pénzügyi szektor és a gazdaság szereplői is az elért stabilitás megőrzését várják, illetve azt, hogy az infláció legfeljebb két éven belül eléri a három százalékos célértéket.

A központi bank arra is figyelmeztetett, hogy továbbra is elővigyázatosságra van szükség a monetáris politikában a nemzetközi környezet bizonytalanságai miatt.

A várakozások szerint az év végéig tovább növeli az alapkamatot az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed, az Európai Központi Bank (EKB) pedig véget vet az eddigi lazítási programjának, aminek a hatásai érzékelhetők lehetnek a feltörekvő országok felé irányuló tőkeáramlásokban. Ezen felül - az NBS szerint - a nemzetközi kereskedelemben tapasztalható protekcionizmus továbbra is bizonytalanságokat okoz a nemzetközi pénzügyi piacon, ami a befektetői hajlandóság csökkenésében nyilvánulhat meg. Közölték, annak ellenére, hogy nemrég csökkent az ára, továbbra is bizonytalanságot okoz a nyersolaj világpiaci árának a mozgása. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tavaly az uniós átlag háromszorosával növekedett a magyar gazdaság, ami azt mutatja, hogy az ország felzárkózási periódusban van, lehetőség van további munkahelyek teremtésére, béremelésekre és a fogyasztás bővülésére - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a legújabb GDP-adatokat kommentálva az M1...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 13:40 ]
Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a minisztérium javaslata szerint hektáronként 60 liter üzemanyaggal támogatnák a földműveseket, de erről jövő héten döntenek. Nedimović az RTS-nek elmondta: holnap vitatják meg, hogy melyik modellt alkalmazzák majd az üzemanyag-támogatásra a...
2019. FEBRUÁR 13.
[ 15:36 ]
A héten kezdődik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő összesen hat felülvizsgálatot tervez 2019-ben – áll a távirati iroda összegző előrejelzésében. Az idei menetrendek alapján először a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató...
2019. FEBRUÁR 11.
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban