Gazdaság
Szerbiában jóval az uniós átlag alatt teljesít a biztosítási piac

Az elmúlt tíz évben, amióta a Szerb Nemzeti Bank (NBS) átvette a felügyeletet a biztosítások felett, a vállalatok technikai tartalékai a hétszeresükre nőttek, a prémiumok befizetése pedig megháromszorozódott, ez pedig az életbiztosítások és a tavaly kötött biztosítások 5,2 százalékos növekedéséről tanúskodik, amellyel ez az ágazat továbbra sem elégedett.

A tavalyi évet a biztosítási piac azzal a tervvel kezdte, hogy a befizetett prémiumok összege eléri az egy milliárd eurót. Az utolsó negyedévről még nincsenek hivatalos adatok.

Szerbiában alacsony a biztosítási piac növekedése a GDP növekedéséhez viszonyítva, hiszen a két százalékos növekedéssel az ország csak egy helyben toporog, mivel a fejlődő országokban ez az arány 3,3 százalékos, a fejlett országokban pedig meghaladja a 7 százalékot is, magyarázta Zoran Blagojević, Wiener Städtische biztosító igazgatója.

Az NBS-ben úgy értékelik, hogy a biztosítási ágazat nem fogja elérni az egymilliárd eurót, de a 100 milliárd dinárt igen. A biztosítások fontos beruházást jelentenek, hiszen a pénz 83 százalékán állampapírokat vásárolnak.

Alternatív befektetési formát jelenthetnek az ingatlanok, de ezen a területen is csak 2-3 százalékos a beruházások értéke.

Szerbiában az egy főre jutó biztosítás értéke 134 dollár. Ez a szám a fejlődő országokban 166 dollár, míg az Európai Unióban 2.430 dollár. A biztosítók szerint a legfontosabb a lakosság folyamatos oktatása ezen a téren. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Varga Mihály pénzügyminiszter ismertetése szerint a tavalyi gazdasági növekedés 4,6 százalék lehetett az előzetes számok tükrében, miközben az uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalék körüli szinten maradt, ami kedvezőbb a múlt évre tervezett 2,4 százalékosnál. Budapesti...
2019. JANUÁR 11.
[ 15:44 ]
Tavaly egy bank sem ment csődbe az Egyesült Államokban. 2006 óta nem történt ilyen. Mióta az amerikai betétbiztosító, az FDIC megalakult 1933-ban, alig három évben fordult elő, hogy egy pénzintézet sem ment csődbe az országban - számol be a CNBC a Calculated Risk adatai alapján.A Bloomberg adataiból kiderül, hogy nemcsak nem...
2019. JANUÁR 11.
[ 8:57 ]
„Nem érték el céljaikat a nyugat-európai balliberális politikusok és szakszervezetek, nem csomag többé a mobilitási csomag. A kelet-európai fuvarozók számára kedvező döntés született ma a közlekedési szakbizottsági szavazás során, megbukott ugyanis a sofőrökre vonatkozó kiküldetés irányelv és a kabinban alvás...
2019. JANUÁR 10.
[ 22:19 ]
Beolvasás folyamatban