Gazdaság
Szerbiában jóval az uniós átlag alatt teljesít a biztosítási piac

Az elmúlt tíz évben, amióta a Szerb Nemzeti Bank (NBS) átvette a felügyeletet a biztosítások felett, a vállalatok technikai tartalékai a hétszeresükre nőttek, a prémiumok befizetése pedig megháromszorozódott, ez pedig az életbiztosítások és a tavaly kötött biztosítások 5,2 százalékos növekedéséről tanúskodik, amellyel ez az ágazat továbbra sem elégedett.

A tavalyi évet a biztosítási piac azzal a tervvel kezdte, hogy a befizetett prémiumok összege eléri az egy milliárd eurót. Az utolsó negyedévről még nincsenek hivatalos adatok.

Szerbiában alacsony a biztosítási piac növekedése a GDP növekedéséhez viszonyítva, hiszen a két százalékos növekedéssel az ország csak egy helyben toporog, mivel a fejlődő országokban ez az arány 3,3 százalékos, a fejlett országokban pedig meghaladja a 7 százalékot is, magyarázta Zoran Blagojević, Wiener Städtische biztosító igazgatója.

Az NBS-ben úgy értékelik, hogy a biztosítási ágazat nem fogja elérni az egymilliárd eurót, de a 100 milliárd dinárt igen. A biztosítások fontos beruházást jelentenek, hiszen a pénz 83 százalékán állampapírokat vásárolnak.

Alternatív befektetési formát jelenthetnek az ingatlanok, de ezen a területen is csak 2-3 százalékos a beruházások értéke.

Szerbiában az egy főre jutó biztosítás értéke 134 dollár. Ez a szám a fejlődő országokban 166 dollár, míg az Európai Unióban 2.430 dollár. A biztosítók szerint a legfontosabb a lakosság folyamatos oktatása ezen a téren. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hétfőtől kereskednek az MKB Bank Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Az MKB-részvények bevezetési ára 1972 forint, a papírokat a standard kategóriában jegyzik a tőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint. Az MKB 100 millió darab, egyenként ezer forint névértékű, a teljes alaptőkét...
2019. JÚNIUS 17.
[ 7:15 ]
Szeptemberben jelentősen növekedni fog a minimálbér, az év végén pedig a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak összege is emelkedik, jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter. A tárcavezető kiemelte: Szerbia az év első felében 17 százalékkal növelte a külföldi befektetések arányát, beruházás szempontjából...
2019. JÚNIUS 14.
[ 22:32 ]
A szerbiai háztartások átlagos havi bevétele 65 872 dinár, ami éves szinten névlegesen 5,4 százalékkal magasabb, míg az átlagos havi kiadások összege, ami 66 064 dinár, vagyis 3,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. Ez azt jelenti, hogy az év első negyedében a...
2019. JÚNIUS 14.
[ 14:30 ]
Beolvasás folyamatban