Gazdaság
Szerbiában jóval az uniós átlag alatt teljesít a biztosítási piac

Az elmúlt tíz évben, amióta a Szerb Nemzeti Bank (NBS) átvette a felügyeletet a biztosítások felett, a vállalatok technikai tartalékai a hétszeresükre nőttek, a prémiumok befizetése pedig megháromszorozódott, ez pedig az életbiztosítások és a tavaly kötött biztosítások 5,2 százalékos növekedéséről tanúskodik, amellyel ez az ágazat továbbra sem elégedett.

A tavalyi évet a biztosítási piac azzal a tervvel kezdte, hogy a befizetett prémiumok összege eléri az egy milliárd eurót. Az utolsó negyedévről még nincsenek hivatalos adatok.

Szerbiában alacsony a biztosítási piac növekedése a GDP növekedéséhez viszonyítva, hiszen a két százalékos növekedéssel az ország csak egy helyben toporog, mivel a fejlődő országokban ez az arány 3,3 százalékos, a fejlett országokban pedig meghaladja a 7 százalékot is, magyarázta Zoran Blagojević, Wiener Städtische biztosító igazgatója.

Az NBS-ben úgy értékelik, hogy a biztosítási ágazat nem fogja elérni az egymilliárd eurót, de a 100 milliárd dinárt igen. A biztosítások fontos beruházást jelentenek, hiszen a pénz 83 százalékán állampapírokat vásárolnak.

Alternatív befektetési formát jelenthetnek az ingatlanok, de ezen a területen is csak 2-3 százalékos a beruházások értéke.

Szerbiában az egy főre jutó biztosítás értéke 134 dollár. Ez a szám a fejlődő országokban 166 dollár, míg az Európai Unióban 2.430 dollár. A biztosítók szerint a legfontosabb a lakosság folyamatos oktatása ezen a téren. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pécset, Baját, Szabadkát, Szegedet, Hódmezővásárhelyt, Békéscsabát, Nagyszalontát, Nagyváradot és Debrecent összekötő 500 kilométeres új vasútvonal épülhet a következő nyolc-tíz évben 800 milliárd forintból - nyilatkozta Lázár János a Délmagyarországnak. A Csongrád megyei napilapban csütörtökön megjelent...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 16:38 ]
Az újvidéki Közigazgatási Bíróság nem hagyta jóvá a Tönnies német húsipari vállalatnak a hosszútávú földbérlésről szóló szerződését. A Danas szerint kútba esett a szerződés, amelynek értelmében Nagybecskerek környékén a legjobb minőségű termőföldekből több mint 2.400 hektárt engedtek volna át a...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 12:07 ]
A nemesmiliticsi Agro Plus vállalat telkén épült fel a nyugat-bácskai körzet első biogázzal működő erőműve, amelyben befejeződött a próbaüzem és megkezdődött az elektromos energia szállítása a Szerbiai Villanygazdaságba (EPS). A zöld energia előállítása mellett az Agro Plus üvegházi zöldségtermesztésbe is...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban