Gazdaság
Törökország ratifikálta a szabadkereskedelmi egyezményt Szerbiával

A török parlament ratifikálta az új szabadkereskedelmi egyezményt Szerbia és Törökország között, ezzel pedig lehetővé vált, hogy több termék kerüljön a két ország közötti vámmentes kereskedelmi rendszerbe, nyilatkozta a Tanjugnak Rasim Ljajić szerb kereskedelmi miniszter.

Az új szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően Szerbia számára első ízben hagyták jóvá 5 ezer tonna marhahús, 25 ezer tonna nyers napraforgóolaj, 10 ezer tonna finomított napraforgóolaj, 15 ezer tonna napraforgómag, 5 ezer tonna szója, ezer tonna állati takarmányozásra használt termék és 500 tonna pékáru kivitelét Törökországba.

„Mindemellett az egyezmény Szerbia számára lehetővé teszi, hogy megkétszerezze a borsó, a bab, a csemegekukorica és az aszalt szilva vámmentes kivitelének eddigi mennyiségét‟, tette hozzá a miniszter.

Ljajić elvárásai szerint az új szabadkereskedelmi egyezmény erőteljesen serkenti majd a szerbiai kivitelt Törökországba és kiszélesíti a két ország közötti árucserét is, amely 2018-ban első alkalommal haladta meg ez egy milliárd eurós értéket.

A miniszter hozzátette, hogy Belgrádban ma megkezdődött az a kétnapos tárgyalás-sorozat, amelynek keretében az Eurázsiai Gazdasági Unióval köttetendő szabadkereskedelmi egyezményről tárgyalnak. Az Eurázsiai Gazdasági Uniót Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán alkotják, az egyezményt pedig várhatóan Vlagyimir Putyin január 17-ei, belgrádi látogatásakor írják majd alá.

„Ennek az egyezménynek a szövegét már a korábbi tárgyalások során nagyjából megalkottuk, már csak arra van szükség, hogy a szakértők megegyezzenek a hat tarifáról‟, tette hozzá Ljajić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Varga Mihály pénzügyminiszter ismertetése szerint a tavalyi gazdasági növekedés 4,6 százalék lehetett az előzetes számok tükrében, miközben az uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalék körüli szinten maradt, ami kedvezőbb a múlt évre tervezett 2,4 százalékosnál. Budapesti...
2019. JANUÁR 11.
[ 15:44 ]
Tavaly egy bank sem ment csődbe az Egyesült Államokban. 2006 óta nem történt ilyen. Mióta az amerikai betétbiztosító, az FDIC megalakult 1933-ban, alig három évben fordult elő, hogy egy pénzintézet sem ment csődbe az országban - számol be a CNBC a Calculated Risk adatai alapján.A Bloomberg adataiból kiderül, hogy nemcsak nem...
2019. JANUÁR 11.
[ 8:57 ]
„Nem érték el céljaikat a nyugat-európai balliberális politikusok és szakszervezetek, nem csomag többé a mobilitási csomag. A kelet-európai fuvarozók számára kedvező döntés született ma a közlekedési szakbizottsági szavazás során, megbukott ugyanis a sofőrökre vonatkozó kiküldetés irányelv és a kabinban alvás...
2019. JANUÁR 10.
[ 22:19 ]
Beolvasás folyamatban