Gazdaság
Törökország ratifikálta a szabadkereskedelmi egyezményt Szerbiával

A török parlament ratifikálta az új szabadkereskedelmi egyezményt Szerbia és Törökország között, ezzel pedig lehetővé vált, hogy több termék kerüljön a két ország közötti vámmentes kereskedelmi rendszerbe, nyilatkozta a Tanjugnak Rasim Ljajić szerb kereskedelmi miniszter.

Az új szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően Szerbia számára első ízben hagyták jóvá 5 ezer tonna marhahús, 25 ezer tonna nyers napraforgóolaj, 10 ezer tonna finomított napraforgóolaj, 15 ezer tonna napraforgómag, 5 ezer tonna szója, ezer tonna állati takarmányozásra használt termék és 500 tonna pékáru kivitelét Törökországba.

„Mindemellett az egyezmény Szerbia számára lehetővé teszi, hogy megkétszerezze a borsó, a bab, a csemegekukorica és az aszalt szilva vámmentes kivitelének eddigi mennyiségét‟, tette hozzá a miniszter.

Ljajić elvárásai szerint az új szabadkereskedelmi egyezmény erőteljesen serkenti majd a szerbiai kivitelt Törökországba és kiszélesíti a két ország közötti árucserét is, amely 2018-ban első alkalommal haladta meg ez egy milliárd eurós értéket.

A miniszter hozzátette, hogy Belgrádban ma megkezdődött az a kétnapos tárgyalás-sorozat, amelynek keretében az Eurázsiai Gazdasági Unióval köttetendő szabadkereskedelmi egyezményről tárgyalnak. Az Eurázsiai Gazdasági Uniót Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán alkotják, az egyezményt pedig várhatóan Vlagyimir Putyin január 17-ei, belgrádi látogatásakor írják majd alá.

„Ennek az egyezménynek a szövegét már a korábbi tárgyalások során nagyjából megalkottuk, már csak arra van szükség, hogy a szakértők megegyezzenek a hat tarifáról‟, tette hozzá Ljajić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több mint 17 éves mélypontra lassult az ipari termelés növekedésének üteme májusban Kínában, újabb jeleként annak, hogy gyengül a kereslet a világ második legnagyobb gazdaságában az Egyesült Államokkal való kereskedelmi háború kiszélesedésének közepette. A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai...
2019. JÚNIUS 14.
[ 11:50 ]
Zoran Marković, a kragujevaci Fiat Chrysler autógyár (FCA) szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban a munkások csak akkor fognak dolgozni, ha behívják őket, ez viszont nem jelenti azt, hogy be fog zárni a gyár. Marković megerősítette: az FCA tájékoztatta a dolgozókat, hogy a gazdasági...
2019. JÚNIUS 14.
[ 9:54 ]
A Mol 9 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken. A változást követően a benzin literenkénti átlagára 382 forintra, a gázolajé 388 forintra csökkent. Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken csökkent, a 95-ös benziné 9 forinttal, a gázolajé 6 forinttal lett kevesebb. Az...
2019. JÚNIUS 14.
[ 7:22 ]
Beolvasás folyamatban