Gazdaság
Törökország ratifikálta a szabadkereskedelmi egyezményt Szerbiával

A török parlament ratifikálta az új szabadkereskedelmi egyezményt Szerbia és Törökország között, ezzel pedig lehetővé vált, hogy több termék kerüljön a két ország közötti vámmentes kereskedelmi rendszerbe, nyilatkozta a Tanjugnak Rasim Ljajić szerb kereskedelmi miniszter.

Az új szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően Szerbia számára első ízben hagyták jóvá 5 ezer tonna marhahús, 25 ezer tonna nyers napraforgóolaj, 10 ezer tonna finomított napraforgóolaj, 15 ezer tonna napraforgómag, 5 ezer tonna szója, ezer tonna állati takarmányozásra használt termék és 500 tonna pékáru kivitelét Törökországba.

„Mindemellett az egyezmény Szerbia számára lehetővé teszi, hogy megkétszerezze a borsó, a bab, a csemegekukorica és az aszalt szilva vámmentes kivitelének eddigi mennyiségét‟, tette hozzá a miniszter.

Ljajić elvárásai szerint az új szabadkereskedelmi egyezmény erőteljesen serkenti majd a szerbiai kivitelt Törökországba és kiszélesíti a két ország közötti árucserét is, amely 2018-ban első alkalommal haladta meg ez egy milliárd eurós értéket.

A miniszter hozzátette, hogy Belgrádban ma megkezdődött az a kétnapos tárgyalás-sorozat, amelynek keretében az Eurázsiai Gazdasági Unióval köttetendő szabadkereskedelmi egyezményről tárgyalnak. Az Eurázsiai Gazdasági Uniót Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán alkotják, az egyezményt pedig várhatóan Vlagyimir Putyin január 17-ei, belgrádi látogatásakor írják majd alá.

„Ennek az egyezménynek a szövegét már a korábbi tárgyalások során nagyjából megalkottuk, már csak arra van szükség, hogy a szakértők megegyezzenek a hat tarifáról‟, tette hozzá Ljajić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pécset, Baját, Szabadkát, Szegedet, Hódmezővásárhelyt, Békéscsabát, Nagyszalontát, Nagyváradot és Debrecent összekötő 500 kilométeres új vasútvonal épülhet a következő nyolc-tíz évben 800 milliárd forintból - nyilatkozta Lázár János a Délmagyarországnak. A Csongrád megyei napilapban csütörtökön megjelent...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 16:38 ]
Az újvidéki Közigazgatási Bíróság nem hagyta jóvá a Tönnies német húsipari vállalatnak a hosszútávú földbérlésről szóló szerződését. A Danas szerint kútba esett a szerződés, amelynek értelmében Nagybecskerek környékén a legjobb minőségű termőföldekből több mint 2.400 hektárt engedtek volna át a...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 12:07 ]
A nemesmiliticsi Agro Plus vállalat telkén épült fel a nyugat-bácskai körzet első biogázzal működő erőműve, amelyben befejeződött a próbaüzem és megkezdődött az elektromos energia szállítása a Szerbiai Villanygazdaságba (EPS). A zöld energia előállítása mellett az Agro Plus üvegházi zöldségtermesztésbe is...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban