Gazdaság
Zentán is megtartották a Jó napot, Gazduram! rendezvényt

Szerdán tartották meg Zentán a Jó napot, Gazduram! elnevezésű mezőgazdasági témájú előadás-sorozatot. A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényt az év első hónapjaiban Vajdaság több településére is elviszik majd.

Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara, a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, valamint a Zentai Gazdakör által szervezett ismeretterjesztő előadás-sorozatot január közepén indították útjára Újvidéken. Február 6-án került sor a zentai bemutatkozásukra, ahol elsősorban a termelők, az agronómusok és a szakszolgálatok munkatársai találkoztak. A konferenciasorozaton az agrárgazdaság, a legújabb támogatások, törvénymódosítások, az idénymunkások bejelentése és a termesztéstechnológiát felölelő témák kerültek górcső alá.

A zentai Művelődési Ház háromszáz férőhelyes előadótermeiben megjelent számos érdeklődő hasznos tájékoztató előadásokon vehetett részt. A kisteremben megtekinthették a különböző mezőgazdasági cégek bemutatói is. Az érdeklődő termelők főleg Adáról, Moholról, Csókáról, Törökkanizsáról, Magyarkanizsáról, Topolyáról és Nagykikindáról érkeztek.

Az előadásokat a korábbi hat évben csak Újvidéken tartották meg, az idén első alkalommal szervezték meg Zentán – ismertette Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke a tanácskozáson. Az elnök közölte azt is, hogy - a zentai helyszín után megtartják még Nagybecskereken, Mitrovicán, Kerényben is a programot. A különböző helyszínek segítenek a gazdáknak, hogy ne utazzanak sokat ahhoz, hogy tájékozódjanak az aktuális mezőgazdasági témákról. A szakelőadások főleg a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoztak. Közülük is nagyobb hangsúlyt kapott idén a repcetermesztés, mivel a szántóföldi repcetermesztésnek minden évben duplázódik a vetésterülete. Szó esett természetesen a búzatermesztés és a mindig időszerű téma, a talajkezelés kérdéseiről is. Foglalkoztak még az újításokkal, mint amilyen az idénymunkások bejelentése. Ugyanis idén, január 7-étől a napszámosokat is be kell jelenteniük a munkaadóknak. Minden napszámos után 300 dináros járulékot fizetnek, de a bejelentés részletei és gyakorlata még nem mindenki számára ismert.

A színház két termében egymással párhuzamosan zajlott egy-egy előadás. 10 órától kezdődően a tartományi kormány támogatásairól hallhattak az érdeklődők, és dr. Nenad Vasić, a Chemical Agrosava szakembere és prof. dr. Ivana Maksimović, a Mezőgazdasági Kar tanára beszélt a száraz esztendők várható növényhozamainak előrejelzéseiről. 11 órától dr. Ana Marjanović Jeromela, a NS Seme kutatója az olajrepce termeléséről s ezzel egy időben dr. Novica Mladenov, az újvidéki Növénynemesítési és Konyhakertészeti Intézet magnemesítési csapatának vezetője és Zdravko Šojatović a búzatermesztés és a gabonapiac helyzetéről tartott előadást. Szerepelt továbbá prof. dr. Branislav Vlahović, a Mezőgazdasági Kar tanára és Duško Kenđur, a Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat növénytermesztési szakembere, akik a szerbiai termelők versenyképességéről értekeztek. Dr. Jovica Vasini, az újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet földtani és agroökológiai laboratóriumának vezetője és Sofija Vrbaški tolmácsolásában az észszerűtlen földhasználatról és a trágyázás hatásairól tájékoztatott. Majd legutolsó témaként szerepeltek a szezonális munkaerő bejelentésével kapcsolatos tudnivalók.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Coca-Cola megveszi a Bambit - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 13:51 ]
Mennyiségben és értékben is csúcsot döntött a skót whisky exportja tavaly – áll a skót whiskygyártók szövetségének (SWA) közleményében, amely a brit vámhatóság adataira hivatkozik. A skót whiskyből tavaly rekordmennyiséget, 1,28 milliárd – standardnak számító, 0,7 literes – üveget, vagy másképpen számítva...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 6:48 ]
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. Londoni pénzügyi elemzők lehetségesnek tartják, hogy a Standard & Poor's pénteki felminősítési döntése után a Fitch is javítja a magyar szuverén osztályzatot. A Fitch 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 14:46 ]
A régió országai közül Montenegróban a legalacsonyabb a minimálbér, vagyis 193 euró. Szerbiában 231 eurót tesz ki. A törvény által előírt minimálbér összege jelentősen eltér az európai országokban. A nem EU-tag Svájcban a minimálbér 2709 euró, ami közel 12-szer magasabb, mint Bulgáriában (222 euró), ami viszont...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 10:55 ]
Beolvasás folyamatban