Gazdaság
Az orosz mellett az azerbajdzsáni és romániai gáz is áthaladhat Szerbián

Az Európai Energiaközösség döntése értelmében a Török Áramlat gázvezetéken az oroszon kívül más ország földgázát is szállíthatnák, ezért Szerbiának két lehetőséget ajánlanak: az azerbajdzsáni és a romániai gázt, írja a Politika.

A lap szerint Görögországban új tározóállomást építenek a cseppfolyós gáznak, így az Szerbia számára is elérhető lesz.

Mindez kedvezően kellene, hogy kihasson a szerbiai fogyasztókra, véli Janez Kopač, az energiaközösség titkárságának igazgatója.

Azzal kapcsolatban, hogy a szerb-orosz alapítású Gastrans vállalat számára, amely saját forrásokból építi a gázvezeték-rendszert, nem engedélyezik, hogy tulajdonosa legyen a vezetékeknek és egyúttal a nyersanyagnak is, Kopač elmondta, hogy ezt a harmadik energetikai csomag nem teszi lehetővé.

Az igazgató szerint a titkárság minden esetben ugyanazon elvek alapján jár el, noha vannak olyan észrevételek, melyek szerint Szerbiára más játékszabályok vonatkoznak, mint például Németországra, amely kiépítette az Északi Áramlat 1-et, amelyen keresztül 90 százalékban orosz gázt szállítanak.

„Elsődlegesen az közösségünkhöz tartozó országok polgárainak érdekeit tartjuk szem előtt, így a szerbiai polgárokét is. A konkurencia mindig csak jót jelent a fogyasztóknak. Az orosz gáz mindenhol drágább, ahol nincs jelen a konkurencia, ez pedig Szerbiára is érvényes, függetlenül attól, hogy a két ország között jók a politikai kapcsolatok‟, tette hozzá Kopač. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mintegy 298 millió eurót, vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékának megfelelő összeget veszített Szerbia tavaly november óta azért, mert a koszovói kormány százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura - közölte Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter csütörtökön. A pristinai kormány a...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 19:04 ]
Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség. A bitcoint 14 óra körül 9926 dolláron jegyezték és ezzel 8 százalékos mínuszban állt a keddi záróértékéhez viszonyítva. Később,...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 22:40 ]
Magyarország gázellátása biztosított 2020-ra, még akkor is, ha nem jön létre az újabb orosz-ukrán megállapodás a gázszállításról - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a szerb energetikai és bányászati miniszterrel közös szerdai, tapolcai sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 85...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 13:38 ]
Beolvasás folyamatban