Gazdaság
Az orosz mellett az azerbajdzsáni és romániai gáz is áthaladhat Szerbián

Az Európai Energiaközösség döntése értelmében a Török Áramlat gázvezetéken az oroszon kívül más ország földgázát is szállíthatnák, ezért Szerbiának két lehetőséget ajánlanak: az azerbajdzsáni és a romániai gázt, írja a Politika.

A lap szerint Görögországban új tározóállomást építenek a cseppfolyós gáznak, így az Szerbia számára is elérhető lesz.

Mindez kedvezően kellene, hogy kihasson a szerbiai fogyasztókra, véli Janez Kopač, az energiaközösség titkárságának igazgatója.

Azzal kapcsolatban, hogy a szerb-orosz alapítású Gastrans vállalat számára, amely saját forrásokból építi a gázvezeték-rendszert, nem engedélyezik, hogy tulajdonosa legyen a vezetékeknek és egyúttal a nyersanyagnak is, Kopač elmondta, hogy ezt a harmadik energetikai csomag nem teszi lehetővé.

Az igazgató szerint a titkárság minden esetben ugyanazon elvek alapján jár el, noha vannak olyan észrevételek, melyek szerint Szerbiára más játékszabályok vonatkoznak, mint például Németországra, amely kiépítette az Északi Áramlat 1-et, amelyen keresztül 90 százalékban orosz gázt szállítanak.

„Elsődlegesen az közösségünkhöz tartozó országok polgárainak érdekeit tartjuk szem előtt, így a szerbiai polgárokét is. A konkurencia mindig csak jót jelent a fogyasztóknak. Az orosz gáz mindenhol drágább, ahol nincs jelen a konkurencia, ez pedig Szerbiára is érvényes, függetlenül attól, hogy a két ország között jók a politikai kapcsolatok‟, tette hozzá Kopač. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tovább emelkednek a lakásárak vidéken és a fővárosban egyaránt az Árminimum.hu idei első negyedéves elemzése szerint, mivel csökken a kínálat. Az Árminimum.hu üzemeltetője, a Reálmonitor Kft. az MTI-vel szerdán azt közölte, hogy 2019 első három hónapjában elmaradt a megszokott használt lakás meghirdetési...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 11:38 ]
A Pepco csaknem 27,2 milliárd forintos logisztikai beruházást telepít Magyarországra, hogy a régió valamennyi országát kiszolgálhassa a Pest megyei Gyálról - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a Pepco beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter elmondta, hogy a...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 15:54 ]
A Szerbia rovatból átvett hír A szerb kormány mai ülésén elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekről szóló törvény javaslatát, amely szerint a hitelesek fennmaradt tartozását átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik, a kamatláb felső határértéke pedig 3,4 százalékos...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 12:45 ]
Beolvasás folyamatban