Gazdaság
Az orosz mellett az azerbajdzsáni és romániai gáz is áthaladhat Szerbián

Az Európai Energiaközösség döntése értelmében a Török Áramlat gázvezetéken az oroszon kívül más ország földgázát is szállíthatnák, ezért Szerbiának két lehetőséget ajánlanak: az azerbajdzsáni és a romániai gázt, írja a Politika.

A lap szerint Görögországban új tározóállomást építenek a cseppfolyós gáznak, így az Szerbia számára is elérhető lesz.

Mindez kedvezően kellene, hogy kihasson a szerbiai fogyasztókra, véli Janez Kopač, az energiaközösség titkárságának igazgatója.

Azzal kapcsolatban, hogy a szerb-orosz alapítású Gastrans vállalat számára, amely saját forrásokból építi a gázvezeték-rendszert, nem engedélyezik, hogy tulajdonosa legyen a vezetékeknek és egyúttal a nyersanyagnak is, Kopač elmondta, hogy ezt a harmadik energetikai csomag nem teszi lehetővé.

Az igazgató szerint a titkárság minden esetben ugyanazon elvek alapján jár el, noha vannak olyan észrevételek, melyek szerint Szerbiára más játékszabályok vonatkoznak, mint például Németországra, amely kiépítette az Északi Áramlat 1-et, amelyen keresztül 90 százalékban orosz gázt szállítanak.

„Elsődlegesen az közösségünkhöz tartozó országok polgárainak érdekeit tartjuk szem előtt, így a szerbiai polgárokét is. A konkurencia mindig csak jót jelent a fogyasztóknak. Az orosz gáz mindenhol drágább, ahol nincs jelen a konkurencia, ez pedig Szerbiára is érvényes, függetlenül attól, hogy a két ország között jók a politikai kapcsolatok‟, tette hozzá Kopač. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Coca-Cola megveszi a Bambit - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 13:51 ]
Mennyiségben és értékben is csúcsot döntött a skót whisky exportja tavaly – áll a skót whiskygyártók szövetségének (SWA) közleményében, amely a brit vámhatóság adataira hivatkozik. A skót whiskyből tavaly rekordmennyiséget, 1,28 milliárd – standardnak számító, 0,7 literes – üveget, vagy másképpen számítva...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 6:48 ]
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. Londoni pénzügyi elemzők lehetségesnek tartják, hogy a Standard & Poor's pénteki felminősítési döntése után a Fitch is javítja a magyar szuverén osztályzatot. A Fitch 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 14:46 ]
A régió országai közül Montenegróban a legalacsonyabb a minimálbér, vagyis 193 euró. Szerbiában 231 eurót tesz ki. A törvény által előírt minimálbér összege jelentősen eltér az európai országokban. A nem EU-tag Svájcban a minimálbér 2709 euró, ami közel 12-szer magasabb, mint Bulgáriában (222 euró), ami viszont...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 10:55 ]
Beolvasás folyamatban