Gazdaság
Helyes pénzkezelés 3 egyszerű lépésben

Befejeztük a tanulmányainkat, családot alapítottunk, lakást vásároltunk - az élet minden területén fontos a pénz kezelése. A Financer.com segítségével megmutatjuk, hogy melyik az a 3 lépés, ami segít a jobb pénzügyi helyzetet kialakításában.

Ez a cikk azoknak szól, akik meg szeretnék tanulni, hogyan kezeljék jobban a pénzt, megvédvén magukat és családjukat a pénzügyi nehézségektől.

1. Határozza meg a jelenlegi helyzetét

Mindenekelőtt fontos megvizsgálni a jelenlegi helyzetet. Mindannyian más élethelyzetben vagyunk, különböző célokkal és elképzelésekkel. Gondolkozzon el azon, hogy jelenleg milyen helyzetben van, milyen céljai vannak és honnan szerzi a bevételét.

Az aktuális helyzet meghatározásában a következő kérdések segítenek:

Lakás:

 • Hol él? Szülőkkel, bérelt lakásban, saját házban?
 • Milyen költségei vannak?
 • Mennyibe kerül a rezsi?
 • Milyen állapotban van a lakás?

Munka:

 • Ön alkalmazott vagy önálló vállalkozó?
 • Most lépett be a munka világába vagy már nagyobb pozícióban van?
 • Mennyire stabil és biztos a jövedelme?

Család és életstílus:

 • Milyen költségei vannak?
 • Van adóssága? (pl. hitel, lízing)
 • Mekkora törlesztőrészletet fizet?
 • Milyen magasak a számlák?
 • Mennyit költ hobbikra?

Egyéb:

 • Milyen egyéb költségei vannak?
 • Hány éves?

A jobb áttekintés érdekében jó, ha a válaszokat leírja egy papírlapra. Legyen őszinte magához. A pénzügyi helyzet javításához nagyon fontos a jelenlegi helyzet azonosítása.

2. Mérje fel a jövőbeli terveit

A jelenlegi helyzet meghatározása után mérje fel, hogyan alakulhatnak a dolgok a jövőben. Ez nem könnyű, de mindenkinek vannak hosszú és rövid távú céljaink.

 • Hogyan befolyásolják ezek a célok a pénzügyeit?
 • Hogyan alakul a munkahelye a jövőben?
 • Lakásfelújítást tervez?
 • Milyen állapotban van az autója?

Ezek olyan kérdések, amelyekre válaszolnunk kell, ha egy jobb képet szeretnénk alkotni a jövőnkről a jobb pénzügyi tervezés érdekében.

A jelenlegi élethelyzet és a jövőbeli tervezés segít kiválasztani a megfelelő stratégiát a pénz kezeléséhez.

3. Hozzon létre egy költségvetést

Az összes bevétel együtteséből vonja ki a havi költségeket. Mindig ajánlott egy pénzösszeget félretenni a nem várt helyzetekre. A maradt összeg tükrözi a pénzügyi helyzetét.

Ha az összeg negatív, akkor csökkentse a kiadásait, vagy növelje a bevételét. Ideális esetben mindkettőt. Ott spóroljon, ahol a legkönnyebb.

Drága hitelt fizet? Csökkentse a törlesztőrészleteket egy adósságrendező kölcsönnel. Erről itt olvashat többet.

Ha az összeg pozitív, akkor ez a jel arra utal, hogy jó úton jár. Ebben az esetben a következő lehetőségei vannak:

 • Minden hónapban tegye fel a megmaradt pénzt egy megtakarítási számlára.
 • A pénzt a vágyaira (utazások, tanulmányok, új háztartási eszközök) használja fel.
 • Fektessen olyan dolgokba, amelyek biztos megtérülést eredményeznek. (pl. állampapír)
 • Fektessen részvényekbe, kötvényekbe vagy befektetési alapokba. Ez a lehetőség nagy kockázattal jár, és szakmai tanácsra is szüksége lesz, viszont ezzel kereshet a legtöbbet. Az interneten keresztül bármit megtanulhat.

A pénz kezelésében a hozzáállás játszik a legnagyobb szerepet. Ha adósságai vannak, fontos, hogy megtegyen mindent a helyzet megváltoztatása érdekében. Ne hagyja, hogy eljöjjön az az idő, amikor már nem fog tudni kikerülni belőle. A pénz egy fontos tényező az életben, ami befolyásolja az életét és a kapcsolatait.

Hozzon létre egy fontossági listát, és kövesse azt. Önfegyelem által jobb pénzügyi helyzetet alakíthat ki magának.

Mi történik, ha nem figyelek a pénzügyeimre?

Ha nem figyel a pénzügyeire és egy szerencsétlenség miatt pénzre lesz szüksége, akkor ezen csak egy hitel segíthet. Ha a rossz pénzügyi helyzet miatt nem tudja időben visszafizetni a felvett kölcsönt, akkor ennek nagyon kényelmetlen következményei lesznek.

Manapság nagyon könnyű pénzt kölcsönözni, és akár napok alatt hozzájuthatunk a szükséges összeghez. De milyen feltételekkel?

Az ajánlatok legtöbbször nem kedvezőek, és sokkal többet fogunk visszafizetni a felvett összegnél. Ha nem tudja teljesíteni a feltételeket és elmarad a törlesztőrészletek fizetésével, akkor az adósságok felhalmozódnak, további díjakat számol fel a bank, és végül a felvett hitel többszörösét kell visszafizetni. Lakáshitel esetében ez az otthon elvesztésével jár.

Ne feledje, ez nem csak önre lesz hatással, hanem a családjára is. Egy rossz döntés miatt elveszítheti azt, amit évek kemény munkája által épített fel. Ezért soha ne engedje meg magának, hogy ilyen helyzetbe jusson, és tegyen meg mindent a pénzügyi helyzetének a javításáért.

Hogyan kell megfelelően kezelni a pénzt?

Megtudta, hogy melyek azok az első lépések, amelyek elindítják önt a pénzügyi helyzet javításának az útján. Ismeri a személyes élethelyzetét, a költségeit, megértette, hogy miért olyan fontos előre tervezni. Ez tökéletes alapja annak, hogy a pénzügyeit sokkal jobban kezelje a jövőben. Kezdjen el cselekedni és biztosítsa be magát a váratlan helyzetek ellen!

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Úgy tűnik az európai gyárak lassan kilábalnak a Covid-19 vírus okozta válságból, míg az ázsiai területeken a helyzet májusban tovább romlott, így a japán és dél-koreai exportőrök az elmúlt tíz év legnehezebb időszakát élik, mutatnak rá a felmérések. Noha Európában az elmúlt hónapban a gyárak aktivitása enyhe...
2020. JÚNIUS 2.
[ 9:19 ]
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre a célra. A szövetségi kormány formálódó gazdaságösztönző...
2020. JÚNIUS 2.
[ 8:22 ]
Szerbia államadóssága az idei év január-márciusi időszakában, vagyis a koronavírus-járvány kitörése előtti periódusban, 370 millió euróval nőtt 2019 végéhez viszonyítva, s jelenleg 24,7 milliárd eurót tesz ki, ami a bruttó hazai termék (GDP) 52,8 százaléka, derül ki a parlamenti költségvetési iroda...
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:22 ]
Beolvasás folyamatban