Gazdaság
Helyes pénzkezelés 3 egyszerű lépésben

Befejeztük a tanulmányainkat, családot alapítottunk, lakást vásároltunk - az élet minden területén fontos a pénz kezelése. A Financer.com segítségével megmutatjuk, hogy melyik az a 3 lépés, ami segít a jobb pénzügyi helyzetet kialakításában.

Ez a cikk azoknak szól, akik meg szeretnék tanulni, hogyan kezeljék jobban a pénzt, megvédvén magukat és családjukat a pénzügyi nehézségektől.

1. Határozza meg a jelenlegi helyzetét

Mindenekelőtt fontos megvizsgálni a jelenlegi helyzetet. Mindannyian más élethelyzetben vagyunk, különböző célokkal és elképzelésekkel. Gondolkozzon el azon, hogy jelenleg milyen helyzetben van, milyen céljai vannak és honnan szerzi a bevételét.

Az aktuális helyzet meghatározásában a következő kérdések segítenek:

Lakás:

 • Hol él? Szülőkkel, bérelt lakásban, saját házban?
 • Milyen költségei vannak?
 • Mennyibe kerül a rezsi?
 • Milyen állapotban van a lakás?

Munka:

 • Ön alkalmazott vagy önálló vállalkozó?
 • Most lépett be a munka világába vagy már nagyobb pozícióban van?
 • Mennyire stabil és biztos a jövedelme?

Család és életstílus:

 • Milyen költségei vannak?
 • Van adóssága? (pl. hitel, lízing)
 • Mekkora törlesztőrészletet fizet?
 • Milyen magasak a számlák?
 • Mennyit költ hobbikra?

Egyéb:

 • Milyen egyéb költségei vannak?
 • Hány éves?

A jobb áttekintés érdekében jó, ha a válaszokat leírja egy papírlapra. Legyen őszinte magához. A pénzügyi helyzet javításához nagyon fontos a jelenlegi helyzet azonosítása.

2. Mérje fel a jövőbeli terveit

A jelenlegi helyzet meghatározása után mérje fel, hogyan alakulhatnak a dolgok a jövőben. Ez nem könnyű, de mindenkinek vannak hosszú és rövid távú céljaink.

 • Hogyan befolyásolják ezek a célok a pénzügyeit?
 • Hogyan alakul a munkahelye a jövőben?
 • Lakásfelújítást tervez?
 • Milyen állapotban van az autója?

Ezek olyan kérdések, amelyekre válaszolnunk kell, ha egy jobb képet szeretnénk alkotni a jövőnkről a jobb pénzügyi tervezés érdekében.

A jelenlegi élethelyzet és a jövőbeli tervezés segít kiválasztani a megfelelő stratégiát a pénz kezeléséhez.

3. Hozzon létre egy költségvetést

Az összes bevétel együtteséből vonja ki a havi költségeket. Mindig ajánlott egy pénzösszeget félretenni a nem várt helyzetekre. A maradt összeg tükrözi a pénzügyi helyzetét.

Ha az összeg negatív, akkor csökkentse a kiadásait, vagy növelje a bevételét. Ideális esetben mindkettőt. Ott spóroljon, ahol a legkönnyebb.

Drága hitelt fizet? Csökkentse a törlesztőrészleteket egy adósságrendező kölcsönnel. Erről itt olvashat többet.

Ha az összeg pozitív, akkor ez a jel arra utal, hogy jó úton jár. Ebben az esetben a következő lehetőségei vannak:

 • Minden hónapban tegye fel a megmaradt pénzt egy megtakarítási számlára.
 • A pénzt a vágyaira (utazások, tanulmányok, új háztartási eszközök) használja fel.
 • Fektessen olyan dolgokba, amelyek biztos megtérülést eredményeznek. (pl. állampapír)
 • Fektessen részvényekbe, kötvényekbe vagy befektetési alapokba. Ez a lehetőség nagy kockázattal jár, és szakmai tanácsra is szüksége lesz, viszont ezzel kereshet a legtöbbet. Az interneten keresztül bármit megtanulhat.

A pénz kezelésében a hozzáállás játszik a legnagyobb szerepet. Ha adósságai vannak, fontos, hogy megtegyen mindent a helyzet megváltoztatása érdekében. Ne hagyja, hogy eljöjjön az az idő, amikor már nem fog tudni kikerülni belőle. A pénz egy fontos tényező az életben, ami befolyásolja az életét és a kapcsolatait.

Hozzon létre egy fontossági listát, és kövesse azt. Önfegyelem által jobb pénzügyi helyzetet alakíthat ki magának.

Mi történik, ha nem figyelek a pénzügyeimre?

Ha nem figyel a pénzügyeire és egy szerencsétlenség miatt pénzre lesz szüksége, akkor ezen csak egy hitel segíthet. Ha a rossz pénzügyi helyzet miatt nem tudja időben visszafizetni a felvett kölcsönt, akkor ennek nagyon kényelmetlen következményei lesznek.

Manapság nagyon könnyű pénzt kölcsönözni, és akár napok alatt hozzájuthatunk a szükséges összeghez. De milyen feltételekkel?

Az ajánlatok legtöbbször nem kedvezőek, és sokkal többet fogunk visszafizetni a felvett összegnél. Ha nem tudja teljesíteni a feltételeket és elmarad a törlesztőrészletek fizetésével, akkor az adósságok felhalmozódnak, további díjakat számol fel a bank, és végül a felvett hitel többszörösét kell visszafizetni. Lakáshitel esetében ez az otthon elvesztésével jár.

Ne feledje, ez nem csak önre lesz hatással, hanem a családjára is. Egy rossz döntés miatt elveszítheti azt, amit évek kemény munkája által épített fel. Ezért soha ne engedje meg magának, hogy ilyen helyzetbe jusson, és tegyen meg mindent a pénzügyi helyzetének a javításáért.

Hogyan kell megfelelően kezelni a pénzt?

Megtudta, hogy melyek azok az első lépések, amelyek elindítják önt a pénzügyi helyzet javításának az útján. Ismeri a személyes élethelyzetét, a költségeit, megértette, hogy miért olyan fontos előre tervezni. Ez tökéletes alapja annak, hogy a pénzügyeit sokkal jobban kezelje a jövőben. Kezdjen el cselekedni és biztosítsa be magát a váratlan helyzetek ellen!

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pécset, Baját, Szabadkát, Szegedet, Hódmezővásárhelyt, Békéscsabát, Nagyszalontát, Nagyváradot és Debrecent összekötő 500 kilométeres új vasútvonal épülhet a következő nyolc-tíz évben 800 milliárd forintból - nyilatkozta Lázár János a Délmagyarországnak. A Csongrád megyei napilapban csütörtökön megjelent...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 16:38 ]
Az újvidéki Közigazgatási Bíróság nem hagyta jóvá a Tönnies német húsipari vállalatnak a hosszútávú földbérlésről szóló szerződését. A Danas szerint kútba esett a szerződés, amelynek értelmében Nagybecskerek környékén a legjobb minőségű termőföldekből több mint 2.400 hektárt engedtek volna át a...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 12:07 ]
A nemesmiliticsi Agro Plus vállalat telkén épült fel a nyugat-bácskai körzet első biogázzal működő erőműve, amelyben befejeződött a próbaüzem és megkezdődött az elektromos energia szállítása a Szerbiai Villanygazdaságba (EPS). A zöld energia előállítása mellett az Agro Plus üvegházi zöldségtermesztésbe is...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban