Gazdaság
Sok a kihasználatlan termálvíz Vajdaságban
Betűméret:             

Csak Vajdaságban ötven helyszín van, ahol a termálvíz gyógyászati célokra használható, vagy fürdőt lehet építeni. Ezt mutatja a belgrádi Bányászati-geológiai Kar felmérése.

Energetikai szempontból nézve, ha Szerbia csak a tíz százalékát kihasználná geotermális potenciáljának, a fűtésre használt energia harmadát felválthatná.

Vajdaság területén a termálvíz hőmérséklete 25 és 80 fok közötti. Ez a természeti potenciál a polgárok hasznára válhatna, s az egészségturizmus fejlesztése szempontjából is ideális, írja az RTS.

„Nem az a koncepció, hogy most mindenhol hatalmas fürdőket nyitunk, hanem kialakíthatók közkutak, nyilvános fürdők, wellnes, spa vagy sport és szabadidő központok, végsősoron pedig speciális kórházak is” – nyilatkozta az RTS-nek Dejan Milenić, a Bányászati-geológiai Kar professzora.

Hogy milyen projektekbe fektetnek, azt az a helyi önkormányzat dönti el, amelynek a területén van a forrás. A geotermális forrásokról szóló kutatás eredményei elérhetőek a beruházók számára is.

A helyi önkormányzatok határozzák meg a beruházási modellt, majd pedig a hazai és a globális befektetői közösség elé tárjuk, mondta Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár.

A geotermális források nagy mértékű energetikai megtakarítást is hozhatnak, felváltva a gázt vagy a szenet. Egyes épületek már kihasználják ezt a lehetőséget, s Bogatić lesz az első község Szerbiában, amely termálforrásokat fog hasznosítani a fűtéshez.

„A hőenergia mellett villamos energia előállítására vonatkozó projektekbe is belekezdtünk, s tulajdonképpen ez a következő szakasz. Nagyon sok a kialudt vulkán, amelyek még mindig forróak a föld alatt. Több mint száz fokosra is felmelegíthetik a talajvizeket” – tette hozzá Milenić professzor. (RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kritikus
2019. MÁRCIUS 26. [ 20:44 ]

Késő bánat! A NIS eladásával a termálvizat is eldták egy csomagban. Amig lehetett volna használni akkor tiltották. Lásd: Zentai és Szabadki üvegházak esete! Azok is termálvízre lettek tervezve.


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 25. [ 11:47 ]

"Ez a természeti potenciál a polgárok hasznára válhatna" ??? Nevetséges, esetleg egy újabb pénzforrás a polgárok megsarcolására. Vagy az állam eladná a termál vizet a sejkeknek, s pénzt meg szétosztanák.


A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
A januári nettó átlagbér 95.836 dinár volt Szerbiában, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A bruttó átlagbér 132.372 dinárt tett ki az év első hónapjában. A 2023-as év azonos hónapjához viszonyítva a bruttó átlagbér januárban névlegesen 15,9 százalékkal, míg reálisan 8,9 százalékkal magasabb. A...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 18:14 ]
Beolvasás folyamatban