Gazdaság
Az illetékes minisztérium 1,7 milliárd dinárral támogatja a vállalkozókat

A gazdasági minisztérium három nyilvános felhívást tett közzé a kis- és közepes vállalatoknak, valamint a vállalkozóknak, akik 1,7 milliárd dinár vissza nem térítendő eszközre pályázhatnak. A pénz nagyobb részét a felszerelések beszerzésére fordítják.

Az állam 20-40 százalékban támogatja a kezdő vállalkozókat, illetve azokat a vállalatokat, amelyek terjeszkedni szeretnének. A pályázat a gazdasági minisztérium és a fejlesztési alap honlapján is elérhető. A programba nyolc bankot kapcsoltak be. Ezzel a módszerrel az állam már negyedik éve támogatja a kis- és közepes vállalatokat, valamint a vállalkozókat.

„Eddig saját magunk fektettünk be a termelésünkbe, azért jöttünk, hogy megtudjuk, jelentkezhetünk-e a termelésünk kibővítése érdekében. A fogkrémtermelés terén szeretnénk bővíteni‟, mondta Daniela Stanković, a Koozmetik d.o.o. vállalat képviselője.

Katarina Jovanović Obradović, a gazdasági miniszter segédje kiemelte: a kis- és közepes vállalatoknál is a termelési folyamat támogatása a cél, idén pedig az építő tevékenységet végző vállalatokat is támogatják.

„Azok, akik a termelés bővítését tervezik, illetve szeretnének új gépeket és felszerelést vásárolni, a programunkon keresztül, amelyet a fejlesztési alappal közösen hajtunk végre, bővíthetik a termelési kapacitásukat is‟, tette hozzá Jovanović Obradović.

„Az elmúlt négy évben összesen 20 milliárd dinár értékű hitelt hagytunk jóvá és mintegy két milliárd dinár vissza nem térítendő támogatást 1.400 ügyfél számára. Egy valóban kedvező programról van szó, amellyel a szerb kormány ösztönzi a gazdaságot‟, magyarázta Slađana Backović, a fejlesztési alap igazgatója.

A vállalkozók érdeklődnek a pályázatok iránt, de úgy vélik, hogy nincs elegendő lehetőségük megismerkedni a vissza nem térítendő támogatások igénylésének feltételeivel.

„Egy olyan programról van szó, amely minden vállalkozás számára érdekes lehet a beruházás, illetve fejlesztés tekintetében. Ez egy kiváló lehetőség, hiszen mindig csak az állam által kivetett adókat és illetékeket emlegetjük, ezzel a programmal viszont az állam ösztönzi a fejlesztést és a gazdaság további előrelépését‟, hangsúlyozta Miroslav Lutovac, a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) képviselője.

A kis- és közepes vállalatok, valamint a vállalkozások a legérzékenyebb résztvevői a gazdaságnak, hiszen az első két évben dől el, hogy fenn tudnak-e maradni. Nehezen jutnak banki hitelhez, ezért is fontos az állam támogatása. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kritikus
2019. ÁPRILIS 14. [ 11:05 ]

Bocsi a hibáért! A vállalkozók nálunk havonta fizetnek nagyobb adót mint a külföldi cégek!


kritikus
2019. ÁPRILIS 13. [ 19:32 ]

Nesze semmi fogd meg jól! Egy itthoni kisiparos több adót és "járulékot" fizet mint egy külföldi nagyvállalat évente! Ki akar itt vállalkozni? Pártkatonák nem működő "cég" nevében besöprik a támogatás nagy részét és eltűnnek. Ezekből nem lesz sem munkahely sem eladható termék. Szóljon valaki, ha nem így lesz.


Érett Ifjú
2019. ÁPRILIS 13. [ 15:54 ]

Az elgondolás alapjában jó, csakhogy ennek az összegnek a sokszorosa megy el a külföldi beruházások támogatására abból a pénzből, amit mi, itteni vállalkozók fizetünk be a költségvetésbe. Most visszadobnak egy - egy morzsát igen szigorú feltételekkel.


Hétfőtől kereskednek az MKB Bank Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Az MKB-részvények bevezetési ára 1972 forint, a papírokat a standard kategóriában jegyzik a tőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint. Az MKB 100 millió darab, egyenként ezer forint névértékű, a teljes alaptőkét...
2019. JÚNIUS 17.
[ 7:15 ]
Szeptemberben jelentősen növekedni fog a minimálbér, az év végén pedig a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak összege is emelkedik, jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter. A tárcavezető kiemelte: Szerbia az év első felében 17 százalékkal növelte a külföldi befektetések arányát, beruházás szempontjából...
2019. JÚNIUS 14.
[ 22:32 ]
A szerbiai háztartások átlagos havi bevétele 65 872 dinár, ami éves szinten névlegesen 5,4 százalékkal magasabb, míg az átlagos havi kiadások összege, ami 66 064 dinár, vagyis 3,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. Ez azt jelenti, hogy az év első negyedében a...
2019. JÚNIUS 14.
[ 14:30 ]
Beolvasás folyamatban