Gazdaság
Az illetékes minisztérium 1,7 milliárd dinárral támogatja a vállalkozókat

A gazdasági minisztérium három nyilvános felhívást tett közzé a kis- és közepes vállalatoknak, valamint a vállalkozóknak, akik 1,7 milliárd dinár vissza nem térítendő eszközre pályázhatnak. A pénz nagyobb részét a felszerelések beszerzésére fordítják.

Az állam 20-40 százalékban támogatja a kezdő vállalkozókat, illetve azokat a vállalatokat, amelyek terjeszkedni szeretnének. A pályázat a gazdasági minisztérium és a fejlesztési alap honlapján is elérhető. A programba nyolc bankot kapcsoltak be. Ezzel a módszerrel az állam már negyedik éve támogatja a kis- és közepes vállalatokat, valamint a vállalkozókat.

„Eddig saját magunk fektettünk be a termelésünkbe, azért jöttünk, hogy megtudjuk, jelentkezhetünk-e a termelésünk kibővítése érdekében. A fogkrémtermelés terén szeretnénk bővíteni‟, mondta Daniela Stanković, a Koozmetik d.o.o. vállalat képviselője.

Katarina Jovanović Obradović, a gazdasági miniszter segédje kiemelte: a kis- és közepes vállalatoknál is a termelési folyamat támogatása a cél, idén pedig az építő tevékenységet végző vállalatokat is támogatják.

„Azok, akik a termelés bővítését tervezik, illetve szeretnének új gépeket és felszerelést vásárolni, a programunkon keresztül, amelyet a fejlesztési alappal közösen hajtunk végre, bővíthetik a termelési kapacitásukat is‟, tette hozzá Jovanović Obradović.

„Az elmúlt négy évben összesen 20 milliárd dinár értékű hitelt hagytunk jóvá és mintegy két milliárd dinár vissza nem térítendő támogatást 1.400 ügyfél számára. Egy valóban kedvező programról van szó, amellyel a szerb kormány ösztönzi a gazdaságot‟, magyarázta Slađana Backović, a fejlesztési alap igazgatója.

A vállalkozók érdeklődnek a pályázatok iránt, de úgy vélik, hogy nincs elegendő lehetőségük megismerkedni a vissza nem térítendő támogatások igénylésének feltételeivel.

„Egy olyan programról van szó, amely minden vállalkozás számára érdekes lehet a beruházás, illetve fejlesztés tekintetében. Ez egy kiváló lehetőség, hiszen mindig csak az állam által kivetett adókat és illetékeket emlegetjük, ezzel a programmal viszont az állam ösztönzi a fejlesztést és a gazdaság további előrelépését‟, hangsúlyozta Miroslav Lutovac, a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) képviselője.

A kis- és közepes vállalatok, valamint a vállalkozások a legérzékenyebb résztvevői a gazdaságnak, hiszen az első két évben dől el, hogy fenn tudnak-e maradni. Nehezen jutnak banki hitelhez, ezért is fontos az állam támogatása. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kritikus
2019. ÁPRILIS 14. [ 11:05 ]

Bocsi a hibáért! A vállalkozók nálunk havonta fizetnek nagyobb adót mint a külföldi cégek!


kritikus
2019. ÁPRILIS 13. [ 19:32 ]

Nesze semmi fogd meg jól! Egy itthoni kisiparos több adót és "járulékot" fizet mint egy külföldi nagyvállalat évente! Ki akar itt vállalkozni? Pártkatonák nem működő "cég" nevében besöprik a támogatás nagy részét és eltűnnek. Ezekből nem lesz sem munkahely sem eladható termék. Szóljon valaki, ha nem így lesz.


Érett Ifjú
2019. ÁPRILIS 13. [ 15:54 ]

Az elgondolás alapjában jó, csakhogy ennek az összegnek a sokszorosa megy el a külföldi beruházások támogatására abból a pénzből, amit mi, itteni vállalkozók fizetünk be a költségvetésbe. Most visszadobnak egy - egy morzsát igen szigorú feltételekkel.


Nagyjából 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki importvámokat az Európai Unió a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott, washingtoni támogatások miatt - jelentették be szerdán Brüsszelben. Az Európai Bizottság előkészített és nyilvános konzultációra bocsátott egy listát azon termékekről,...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 15:28 ]
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta az online piacterek átláthatóságát javító, valamint a termékek kettős minőségével szembeni hatékonyabb fellépést lehetővé tevő előírásokról szóló, uniós fogyasztóvédelmi szabályokat megerősítő megállapodást - közölte az uniós parlament...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 15:23 ]
Tovább emelkednek a lakásárak vidéken és a fővárosban egyaránt az Árminimum.hu idei első negyedéves elemzése szerint, mivel csökken a kínálat. Az Árminimum.hu üzemeltetője, a Reálmonitor Kft. az MTI-vel szerdán azt közölte, hogy 2019 első három hónapjában elmaradt a megszokott használt lakás meghirdetési...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 11:38 ]
Beolvasás folyamatban