Gazdaság
Az EU-ban a harmadik legnagyobb növekedést érte el februárban a magyar ipari termelés
Betűméret:             

A vártnál kevésbé, de csökkent februárban az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint. A magyar ipari termelés ugyanakkor az EU-ban a harmadik legnagyobb növekedési ütemet érte el mind havi, mind éves összevetésben.

Feburárban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában, és nem változott az Európai Unió 28 tagállamában. Januárban az ipari termelés az euróövezetben 1,9 százalékos, az EU-ban 1,3 százalékos havi növekedést ért el.

A piac az euróövezetre az ipari termelés tényleges 0,2 százaléknál nagyobb, 0,5-0,6 százalékos havi csökkenését várta februárra.

Egy hónap alatt az ipari termelés Litvániában csökkent a legnagyobb mértékben februárban, 4,7 százalékkal. Görögországban 2,7 százalék, Horvátországban 2,3 százalék volt a havi csökkenés.

A legnagyobb havi növekedést a lengyel ipari termelés érte el februárban, 1,7 százalékot. Bulgáriában 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban a januárihoz képest, a rangsorban harmadik Magyarországon pedig 1,0 százalékkal.

2018 februárjához képest az idén februárban 0,3 százalékkal csökkent az euróövezet ipari termelése és 0,3 százalékkal növekedett az Európai Unióban.

Az euróövezetre a piac az ipari termelés tényleges 0,3 százaléknál nagyobb, 1,0 százalékos éves csökkenését várta februárra a januári 0,7 százalékos csökkenés után. Az ipari termelés februári csökkenése négy hónapja a legkisebb mértékű volt az euróövezetben.

A legnagyobb csökkenést a lettországi ipari termelés szenvedte el évi 3,1 százalékosat. A második legnagyobb csökkenés, 2,9 százalékos Portugáliában következett be, a harmadik legnagyobb pedig Németországban, 2,0 százalékos.

A legnagyobb éves növekedést a lengyel ipari termelés érte el februárban, 6,8 százalékosat, míg Bulgária 6,6 százalékosat, a rangsorban harmadik Magyarország pedig 5,9 százalékosat. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban