Gazdaság
Még folynak a tárgyalások a svájcifrank-hitelesekről, a törvény holnap kerül a szerb kormány elé

Ma reggel kezdődtek, s még mindig tartanak a tágyalások a svájci frankban eladósodott polgárok számára készülő lex specialisról, tudta meg a Blic.

A várakozások szerint a tárgyalások még ma befejeződnek. A Blic forrása azt mondta, ez azt jelentené, hogy a svájci frankban indexált lakáshitelek átváltásáról szóló törvénytervezetet holnap vitatja meg a kormány.

Siniša Mali pénzügyminiszter ma arról beszélt, hogy a törvénnyel kiküszöbölik azt az igazságtalanságot, amit valaki elkövetett ezekkel az emberekkel szemben. Így mintegy 17 ezer svájcifrank-hiteles gondja oldódna meg. A miniszter arról is beszélt, hogy meggyőződése, hogy a kormány el fogja fogadni a lex specialist, utána pedig a parlament elé kerül, hogy még a hét végéig sörgősségi eljárás keretében elfogadják. Siniša Mali leszögezte, a köztársasági költségvetésben van elég pénz e probléma megoldására.

A Blic korábban arról írt, hogy az egyik lehetőség a svájcifrank-hitelesek számára az alaptőke mintegy 40 százalékának a leírása. Az ajánlat szerint az állam 15 százalékot vállal, a bankok pedig 22-23 százalékot engednek el, a további adókedvezmények pedig 2-3 százalékot tesznek majd ki a bankok számára.

CHF Szerbia: Az átváltás nem lesz kötelező

A CHF Szerbia Egyesület képviselői elmondták, az álláspontok továbbra is megosztottak két törvényszakasz esetében.

Jelena Pavlović, az egyesület ügyvédje elmondta, a törvény senkire sem fogja rákényszeríteni az átváltást, ez csupán lehetőség lesz, nem kötelesség. Hozzátette, a törvény csak azokra nem vonatkozik majd, akik 2015-ben elfogadták a Szerb Nemzeti Bank négy modelljének egyikét.

„Eljutottunk odáig, hogy a dolgok előremozdultak, s az adósság leírásáról van szó. Megállapodtunk abban, hogy 38 százalékos legyen a leírás. Ez jó megoldás lesz svájcifrank-hitelesek többsége számára, természetesen függ a felvett hitel összegétől, vagyis nem jelent megoldást mindenki számára, de a többség számára igen” – mondta Pavlović. (Blic, N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hét folyamán befejezhetik a Fiat 500L gyártását Kragujevacon, közölte a Beta hírügynökséggel a kragujevaci Fiat Chrysler autógyár (FCA) szakszervezete. A szakszervezete állítása szerint a dolgozókat fizetett szabadságra küldhetik egészen addig, amíg meg nem kezdődik a kollektív szabadság, amely július 29-től...
2019. JÚLIUS 15.
[ 9:01 ]
A Facebook által bevezetni tervezett kriptodeviza, a Libra globális pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásával foglalkoznak majd a hét vezető iparosodott ország, a G7-ek pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői szerdán kezdődő kétnapos találkozójukon Franciaországban. A G7-ek pénzügyi vezetői a Párizstól északra fekvő...
2019. JÚLIUS 14.
[ 18:02 ]
Szerbiában szerényen, de javult a beruházási környezet – olvasható az USA külügyminisztériumának jelentésében. Ez a makrogazdasági reformoknak, a nagyobb pénzügyi stabilitásnak, a fokozott költségvetési fegyelemnek, az uniós csatlakozási folyamatnak, továbbá az üzleti légkört javító törvényeknek köszönhető ,...
2019. JÚLIUS 14.
[ 9:51 ]
Beolvasás folyamatban