Gazdaság
Még folynak a tárgyalások a svájcifrank-hitelesekről, a törvény holnap kerül a szerb kormány elé

Ma reggel kezdődtek, s még mindig tartanak a tágyalások a svájci frankban eladósodott polgárok számára készülő lex specialisról, tudta meg a Blic.

A várakozások szerint a tárgyalások még ma befejeződnek. A Blic forrása azt mondta, ez azt jelentené, hogy a svájci frankban indexált lakáshitelek átváltásáról szóló törvénytervezetet holnap vitatja meg a kormány.

Siniša Mali pénzügyminiszter ma arról beszélt, hogy a törvénnyel kiküszöbölik azt az igazságtalanságot, amit valaki elkövetett ezekkel az emberekkel szemben. Így mintegy 17 ezer svájcifrank-hiteles gondja oldódna meg. A miniszter arról is beszélt, hogy meggyőződése, hogy a kormány el fogja fogadni a lex specialist, utána pedig a parlament elé kerül, hogy még a hét végéig sörgősségi eljárás keretében elfogadják. Siniša Mali leszögezte, a köztársasági költségvetésben van elég pénz e probléma megoldására.

A Blic korábban arról írt, hogy az egyik lehetőség a svájcifrank-hitelesek számára az alaptőke mintegy 40 százalékának a leírása. Az ajánlat szerint az állam 15 százalékot vállal, a bankok pedig 22-23 százalékot engednek el, a további adókedvezmények pedig 2-3 százalékot tesznek majd ki a bankok számára.

CHF Szerbia: Az átváltás nem lesz kötelező

A CHF Szerbia Egyesület képviselői elmondták, az álláspontok továbbra is megosztottak két törvényszakasz esetében.

Jelena Pavlović, az egyesület ügyvédje elmondta, a törvény senkire sem fogja rákényszeríteni az átváltást, ez csupán lehetőség lesz, nem kötelesség. Hozzátette, a törvény csak azokra nem vonatkozik majd, akik 2015-ben elfogadták a Szerb Nemzeti Bank négy modelljének egyikét.

„Eljutottunk odáig, hogy a dolgok előremozdultak, s az adósság leírásáról van szó. Megállapodtunk abban, hogy 38 százalékos legyen a leírás. Ez jó megoldás lesz svájcifrank-hitelesek többsége számára, természetesen függ a felvett hitel összegétől, vagyis nem jelent megoldást mindenki számára, de a többség számára igen” – mondta Pavlović. (Blic, N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagyjából 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki importvámokat az Európai Unió a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott, washingtoni támogatások miatt - jelentették be szerdán Brüsszelben. Az Európai Bizottság előkészített és nyilvános konzultációra bocsátott egy listát azon termékekről,...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 15:28 ]
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta az online piacterek átláthatóságát javító, valamint a termékek kettős minőségével szembeni hatékonyabb fellépést lehetővé tevő előírásokról szóló, uniós fogyasztóvédelmi szabályokat megerősítő megállapodást - közölte az uniós parlament...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 15:23 ]
Tovább emelkednek a lakásárak vidéken és a fővárosban egyaránt az Árminimum.hu idei első negyedéves elemzése szerint, mivel csökken a kínálat. Az Árminimum.hu üzemeltetője, a Reálmonitor Kft. az MTI-vel szerdán azt közölte, hogy 2019 első három hónapjában elmaradt a megszokott használt lakás meghirdetési...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 11:38 ]
Beolvasás folyamatban