Gazdaság
EBRD: A szerbiai a régió vezető gazdasága

Aleksandar Vučić szerb államfő Suma Chakrabartival, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével tárgyalt.

Chakrabarti gratulált Vučićnak Szerbia sikeresen végrehajtott gazdasági reformjaihoz.

Az EBRD elnöke elmondta, hogy Szerbia a régió gazdasági vezetője, és kiemelte: a stabil gazdasági helyzet az alapja az új beruházásoknak Szerbiában, amit alátámaszt az is, hogy 2018-ban 3,5 milliárd euró volt a beruházások értéke.

Az EBRD szeretné szerbiai portfólióját egy milliárd euróra emelni.

Vučić egyetértett Chakrabartival abban, hogy az idei év az új beruházások idevonzásának éve Szerbiában, de ezen a téren több segítségre számít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, különös tekintettel a kis- és közepes vállalkozásokra.

Chakrabarti arra kérte Vučićot, hogy támogassa azt a regionális kezdeményezést, amelynek célja a konkurencia védelme, amit a szerb elnök el is fogadott.

A tervek szerint Belgrádban lenne a székhelye a nyugat-balkáni országok konkurenciavédelmi fórumának.

A találkozón szó esett az EBRD eddigi szerbiai beruházásairól, valamint az infrastrukturális és energetikai projektekről. A tárgyaló felek kiemelték a Vinča hulladék-feldolgozó üzem projekt megvalósításának fontosságát.

A szerb államfő megerősítette, hogy jelen lesz a nyugat-balkáni vezetők találkozóján, amelyet májusban tartanak az EBRD éves konferenciája keretében Szarajevóban, áll a közleményben. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia 10 tonna aranyat vásárol - illusztráció
2019. MÁJUS 21.
[ 18:03 ]
Legkésőbb június elején megjelenik a Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) privatizálására, illetve stratégiai partner felkutatására vonatkozó nyilvános felhívás, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. Az állmnak 42 százalék körüli részesedése van a pénzintézetben. „Az állam fokozatosan kivonul a bankszektor...
2019. MÁJUS 20.
[ 14:11 ]
Szlovákiában tervezi gyártan elektromos kisautó modelljeit a Volkswagen az Automotive News Europe hírportál német Handelsblatt lap jelentését idéző beszámolója szerint. A Handelsblatt értesülése szerint a Volkswagen a VW Up, Skoda Citigo és Seat Mii modelleket gyártó pozsonyi üzemében készül gyártani az új...
2019. MÁJUS 20.
[ 10:25 ]
A Google amerikai távközlési vállalat felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új verziókhoz - jelentette New Yorkból a brit hírügynökség bennfentes forrásra hivatkozva helyi idő szerint...
2019. MÁJUS 20.
[ 8:19 ]
Beolvasás folyamatban