Gazdaság
EBRD: A szerbiai a régió vezető gazdasága

Aleksandar Vučić szerb államfő Suma Chakrabartival, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével tárgyalt.

Chakrabarti gratulált Vučićnak Szerbia sikeresen végrehajtott gazdasági reformjaihoz.

Az EBRD elnöke elmondta, hogy Szerbia a régió gazdasági vezetője, és kiemelte: a stabil gazdasági helyzet az alapja az új beruházásoknak Szerbiában, amit alátámaszt az is, hogy 2018-ban 3,5 milliárd euró volt a beruházások értéke.

Az EBRD szeretné szerbiai portfólióját egy milliárd euróra emelni.

Vučić egyetértett Chakrabartival abban, hogy az idei év az új beruházások idevonzásának éve Szerbiában, de ezen a téren több segítségre számít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, különös tekintettel a kis- és közepes vállalkozásokra.

Chakrabarti arra kérte Vučićot, hogy támogassa azt a regionális kezdeményezést, amelynek célja a konkurencia védelme, amit a szerb elnök el is fogadott.

A tervek szerint Belgrádban lenne a székhelye a nyugat-balkáni országok konkurenciavédelmi fórumának.

A találkozón szó esett az EBRD eddigi szerbiai beruházásairól, valamint az infrastrukturális és energetikai projektekről. A tárgyaló felek kiemelték a Vinča hulladék-feldolgozó üzem projekt megvalósításának fontosságát.

A szerb államfő megerősítette, hogy jelen lesz a nyugat-balkáni vezetők találkozóján, amelyet májusban tartanak az EBRD éves konferenciája keretében Szarajevóban, áll a közleményben. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Esett a bitcoin árfolyama - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 22:40 ]
Alekszandr Bocan-Harcsenkó, Oroszország szerbiai nagykövetének elvárásai szerint október 25-én írja alá Szerbia és az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) a szabadkereskedelmi zónáról szóló egyezményt. A nagykövet Twitter profilján kiemelte, hogy egy jelentős eseményről van szó, így indokolt a hozzá kapcsolódó...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 11:25 ]
A belgrádi piacon már 800 dinárba kerül egy kilogramm méz, a leginkább keresett időszakban, vagyis ősszel és télen azonban meghaladja majd az 1.000 dinárt is, mivel ebben az idényben Szerbiában a minimumra csökkent a méztermelés. A legeltetési idénytől függően Szerbia évente 6.000-12.000 tonna mézet termel, főként...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 10:40 ]
A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak - mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak. Azt az újságírói felvetést, miszerint az ország - éppen a Kínával folytatott elhúzódó vita miatt - recesszióba süllyedhet,...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 7:13 ]
Beolvasás folyamatban