Gazdaság
Felmérés: A német vállalkozók elégedettek a szerbiai gazdasági környezettel

A Szerbiában üzleti tevékenységet folytató német vállalkozók 57 százaléka pozitívan értékeli a szerbiai gazdasági környezetet, derült ki abból a felmérésből, amelyet a Német-szerb Gazdasági Kamara végzett az üzleti környezetről és a befektetési potenciálról.

A német cégek elégedettek az általuk alkalmazott dolgozók képzettségével és szakértelmével, s 88 százalékuk ismét beruházna Szerbiában. Azonban a működésükre negatívan ható tényezők között szerepel a korrupció, a jogi bizonytalanság és a nem eléggé hatékony közigazgatás.

A Német-szerb Gazdasági Kamaránál azt mondják, Szerbiában mintegy 400, német tőkéjű vállalat dolgozik. Az N1 kérdésére azonban, miszerint a német „húskirályként” emlegetett Tönnies, akinek az érkezéséről évek óta beszélnek, beruház-e Szerbiában, nem érkezett válasz.

„Azon kívül, hogy a német cégek 57 százaléka úgy véli, a szerbiai gazdasági környezet pozitív, a felmérés azt is megmutatta, hogy a német cégek 25 százaléka nagyon elégedett a szerbiai üzleti feltételekkel. Tehát, a német beruházók több mint 80 százaléka pozitívan értékeli Szerbiát. Egy éve neveztek ki nagykövetté, s azóta 12 ezerrel többen dolgoznak a német cégeknél” – mondta Thomas Schieb, Németország szerbiai nagykövete.

„Minden beruházó, így a Tönnies is, jelezni fogja nekünk, s konkrét információkkal fog szolgálni arról, mikor érkezik az országba. Mi a Német-szerb Gazdasági Kamaránál a beruházóra bízzuk, hogy eldöntse, mikor a legalkalmasabb számára” – mondta Martin Knapp, az AKH Szerbia igazgatója. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia 10 tonna aranyat vásárol - illusztráció
2019. MÁJUS 21.
[ 18:03 ]
Lassul, de erőteljes marad a magyar gazdaság növekedése idén és jövőre az OECD legfrissebb, kedden megjelent előrejelzése szerint. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Gazdasági kilátások címmel fél évente megjelenő kiadványában azt jósolta, hogy az inflációs nyomások növekedésének...
2019. MÁJUS 21.
[ 11:30 ]
A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége szerbiai látogatása alkalmával megállapította, hogy az idei gazdasági növekedés elérheti a legkevesebb 3,5 százalékot – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. Siniša Mali az elektronikus banki szolgáltatásról rendezett konferencián elmondta, hogy az elmúlt időszakban 4,3...
2019. MÁJUS 20.
[ 21:37 ]
Legkésőbb június elején megjelenik a Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) privatizálására, illetve stratégiai partner felkutatására vonatkozó nyilvános felhívás, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. Az állmnak 42 százalék körüli részesedése van a pénzintézetben. „Az állam fokozatosan kivonul a bankszektor...
2019. MÁJUS 20.
[ 14:11 ]
Beolvasás folyamatban