Gazdaság
Felmérés: A német vállalkozók elégedettek a szerbiai gazdasági környezettel

A Szerbiában üzleti tevékenységet folytató német vállalkozók 57 százaléka pozitívan értékeli a szerbiai gazdasági környezetet, derült ki abból a felmérésből, amelyet a Német-szerb Gazdasági Kamara végzett az üzleti környezetről és a befektetési potenciálról.

A német cégek elégedettek az általuk alkalmazott dolgozók képzettségével és szakértelmével, s 88 százalékuk ismét beruházna Szerbiában. Azonban a működésükre negatívan ható tényezők között szerepel a korrupció, a jogi bizonytalanság és a nem eléggé hatékony közigazgatás.

A Német-szerb Gazdasági Kamaránál azt mondják, Szerbiában mintegy 400, német tőkéjű vállalat dolgozik. Az N1 kérdésére azonban, miszerint a német „húskirályként” emlegetett Tönnies, akinek az érkezéséről évek óta beszélnek, beruház-e Szerbiában, nem érkezett válasz.

„Azon kívül, hogy a német cégek 57 százaléka úgy véli, a szerbiai gazdasági környezet pozitív, a felmérés azt is megmutatta, hogy a német cégek 25 százaléka nagyon elégedett a szerbiai üzleti feltételekkel. Tehát, a német beruházók több mint 80 százaléka pozitívan értékeli Szerbiát. Egy éve neveztek ki nagykövetté, s azóta 12 ezerrel többen dolgoznak a német cégeknél” – mondta Thomas Schieb, Németország szerbiai nagykövete.

„Minden beruházó, így a Tönnies is, jelezni fogja nekünk, s konkrét információkkal fog szolgálni arról, mikor érkezik az országba. Mi a Német-szerb Gazdasági Kamaránál a beruházóra bízzuk, hogy eldöntse, mikor a legalkalmasabb számára” – mondta Martin Knapp, az AKH Szerbia igazgatója. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mintegy 298 millió eurót, vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékának megfelelő összeget veszített Szerbia tavaly november óta azért, mert a koszovói kormány százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura - közölte Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter csütörtökön. A pristinai kormány a...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 19:04 ]
Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség. A bitcoint 14 óra körül 9926 dolláron jegyezték és ezzel 8 százalékos mínuszban állt a keddi záróértékéhez viszonyítva. Később,...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 22:40 ]
Magyarország gázellátása biztosított 2020-ra, még akkor is, ha nem jön létre az újabb orosz-ukrán megállapodás a gázszállításról - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a szerb energetikai és bányászati miniszterrel közös szerdai, tapolcai sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 85...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 13:38 ]
Beolvasás folyamatban