Gazdaság
Keresettek a szerbiai idénymunkások

Ezen a nyáron a pincérek, a szakácsok, a csaposok, a szobalányok és a fagylaltárusok a legkeresettebbek az Adriai-tenger partján, s a becslések szerint a munkaerő leggyakrabban Szerbiából érkezik a terger menti országokba. A szakácsok idén nyáron akár 2000 eurót is megkereshetnek havonta.

Egyes médiumok arról írnak, hogy a tavalyihoz képest sokkal kevesebb a foglalás az Adriai-tenger partján, de ennek ellenére meglehetősen magas a vendéglátó-ipari dolgozók iránti kereslet.

Horvátországban a legkritikusabb a helyzet, mert egyes ottani médiumok arról cikkeznek, hogy sok horvát Írországban vállal idénymunkát, Horvátországba pedig sokan mennek a Balkánról.

A jelenleg elérhető információk alapján Montenegróban, Horvátországban és Szlovéniában a szakácsok a legkeresettebbek, azután a segédszakácsok, a pincérek és a csaposok, majd pedig a szobalányok és a szállodai személyzet.

Hogy lehet munkához jutni a tengerparton?

Vannak erre szakosodott ügynökségek, amelyek összekapcsolják a szerbiai dolgozókat a tengerparti vendéglátó-ipari helyek munkaadóival, de léteznek különféle honlapok és fórumok is, amelyeken elérhetőek a szükséges információk.

A tapasztalt dolgozók azt írják, az idény májustól októberg tart, s korábban ajánlott jelentkezni, de még most is lehet.

A hirdetésekben szereplő információk szerint a horvát tengerparton leginkább tapasztalt szakácsokat keresnek, akik 1000-2000 eurót is megkereshetnek havonta. A segédszakácsokat is várják, ahogy a konyhai kisegítőket is, akik havi 700 eurót is kaphatnak, akárcsak a fagylaltárusok.

A horvát tengerpart előnye, hogy a munkaadók az esetek többségében elrendezik a munkaengedélyt, és szállást is biztosítanak.

A montenegrói tengerparton idén is keresettek a pincérek, akik a hirdetések alapján 400-500 euró fizetést kapnak, a szakácsok pedig 1500 eurót.

Szlovéniának jelenleg szakácsokra van szüksége, akiknek a havi járandósága 1500 euró körül alakul, mellé kapnak szállást és egyszeri étkezést.

A munkaadók elvárásai

Az Adriai-tenger partján lévő vendéglátó-ipari létesítmények tapasztalattal rendelkező dolgozókat keresnek, a hirdetések szerint legalább kétéves munkatapasztalatot kérnek. Szintén fontos, hogy a potenciális jelöltek beszéljenek angolul, a montenegrói tengerparton pedig külön előny, ha valaki tud oroszul.

A gazdasági migráció miatt Horvátországban az idei szezonban mintegy 70 ezer dolgozó hiányzik, közülük 15 ezer a vendéglátóiparból és az idegenforgalomból. A montenegrói tengerparton idén 20 ezer, Szlovéniában pedig 5000 dolgozót keresnek a nyárra. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed 25 bázisponttal csökkentette az irányadó dollárkamatsávot. A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán befejeződött kétnapos ülésén 25 bázisponttal 1,75-2,00 százalékra...
2019. SZEPTEMBER 18.
[ 21:38 ]
Megkezdte működését a Mol első szerbiai üzemanyag-terminálja Karlócán (Sremski Karlovci) - közölte a Mol szerbiai leányvállalata, a Mol Serbia kedden. A magyar olajipari vállalat legnagyobb szerbiai beruházása keretében létrehozott üzemanyag-terminál az Euro Premium BMB és Euro Diesel üzemanyagok kezelésére és...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 17:48 ]
Tovább erősödik Budapest pénzügyi központ szerepe, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) már hivatalosan is budapesti székhelyéről működik, ennek köszönhetően a fejlesztési pénzintézet nemzetközileg elismertebbé és versenyképesebbé vált - hangsúlyozta ki Varga Mihály a bank és a Pénzügyminisztérium üzleti fórumán,...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 17:41 ]
Beolvasás folyamatban