Gazdaság
Keresettek a szerbiai idénymunkások

Ezen a nyáron a pincérek, a szakácsok, a csaposok, a szobalányok és a fagylaltárusok a legkeresettebbek az Adriai-tenger partján, s a becslések szerint a munkaerő leggyakrabban Szerbiából érkezik a terger menti országokba. A szakácsok idén nyáron akár 2000 eurót is megkereshetnek havonta.

Egyes médiumok arról írnak, hogy a tavalyihoz képest sokkal kevesebb a foglalás az Adriai-tenger partján, de ennek ellenére meglehetősen magas a vendéglátó-ipari dolgozók iránti kereslet.

Horvátországban a legkritikusabb a helyzet, mert egyes ottani médiumok arról cikkeznek, hogy sok horvát Írországban vállal idénymunkát, Horvátországba pedig sokan mennek a Balkánról.

A jelenleg elérhető információk alapján Montenegróban, Horvátországban és Szlovéniában a szakácsok a legkeresettebbek, azután a segédszakácsok, a pincérek és a csaposok, majd pedig a szobalányok és a szállodai személyzet.

Hogy lehet munkához jutni a tengerparton?

Vannak erre szakosodott ügynökségek, amelyek összekapcsolják a szerbiai dolgozókat a tengerparti vendéglátó-ipari helyek munkaadóival, de léteznek különféle honlapok és fórumok is, amelyeken elérhetőek a szükséges információk.

A tapasztalt dolgozók azt írják, az idény májustól októberg tart, s korábban ajánlott jelentkezni, de még most is lehet.

A hirdetésekben szereplő információk szerint a horvát tengerparton leginkább tapasztalt szakácsokat keresnek, akik 1000-2000 eurót is megkereshetnek havonta. A segédszakácsokat is várják, ahogy a konyhai kisegítőket is, akik havi 700 eurót is kaphatnak, akárcsak a fagylaltárusok.

A horvát tengerpart előnye, hogy a munkaadók az esetek többségében elrendezik a munkaengedélyt, és szállást is biztosítanak.

A montenegrói tengerparton idén is keresettek a pincérek, akik a hirdetések alapján 400-500 euró fizetést kapnak, a szakácsok pedig 1500 eurót.

Szlovéniának jelenleg szakácsokra van szüksége, akiknek a havi járandósága 1500 euró körül alakul, mellé kapnak szállást és egyszeri étkezést.

A munkaadók elvárásai

Az Adriai-tenger partján lévő vendéglátó-ipari létesítmények tapasztalattal rendelkező dolgozókat keresnek, a hirdetések szerint legalább kétéves munkatapasztalatot kérnek. Szintén fontos, hogy a potenciális jelöltek beszéljenek angolul, a montenegrói tengerparton pedig külön előny, ha valaki tud oroszul.

A gazdasági migráció miatt Horvátországban az idei szezonban mintegy 70 ezer dolgozó hiányzik, közülük 15 ezer a vendéglátóiparból és az idegenforgalomból. A montenegrói tengerparton idén 20 ezer, Szlovéniában pedig 5000 dolgozót keresnek a nyárra. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az APR nem küldött ki semmilyen befizetőlapokat tartalmazó borítékokat - illusztráció
2019. JÚNIUS 25.
[ 19:07 ]
Csü Tung-jü kínai mezőgazdaságiminiszter-helyettes választotta meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete új főigazgatójának vasárnap a szervezet legfőbb szerve, a Konferencia. Csü megválasztását a 194 tagállamból 105 támogatta, és ő lesz az első kínai a FAO élén. A biológus végzettségű, 55 éves...
2019. JÚNIUS 23.
[ 18:25 ]
A nyugat-balkáni országok polgárai július 1-jétől közel 30 százalékkal alacsonyabb díjak mellett telefonálhatnak roamingban egymás között. A Politika napilap cikke szerint ez a kezdete az áprilisban aláírt regionális roamigmegállapodás alkalmazásának. Az első szakaszban az árak 27 százalékkal csökkennek, 2021....
2019. JÚNIUS 21.
[ 10:12 ]
Hogyan járulhat hozzá a Kaizen a jobb üzleti eredményekhez? címmel tartottak nyílt napot ma a zentai dohánygyárban, ahol több mint húsz vállalat összesen mintegy hatvan képviselőjének nyílt lehetősége arra, hogy megismerkedjen azzal a különleges japán üzleti filozófiával, amely a minimális befektetésekkel megvalósuló...
2019. JÚNIUS 19.
[ 23:40 ]
Beolvasás folyamatban