Gazdaság
Kik vásárolnak Belgrádban lakást?

Az elmúlt években rohamosan nőnek az ingatlanárak Belgrádban, írja a Politika napilap.

A becslések szerint ez a növekedés tíz százalék körüli évente.

Nem hivatalos adatok szerint csak a szerb fővásorban tavaly 16 ezer lakást adtak el, 11 ezret régi építésű, ötezret pedig új építésű épületben, összesen mintegy 900 millió euró értékben.

„Nálunk nincs meg az a lehetőség, se valódi pénzügyi piac, hogy azok, akiknek megtakarításuk van, részvényekbe, kötvényekbe fektessenek. Ezért a lakásvásárlás a legjobb opció azok számára, akiknek készpénzük van” – nyilatkozta a Politika napilapnak az ingatlanpiaci helyzetet jól ismerő interjúalanya, s hozzátette, Szerbiában sokkal több megtakarítás van, mint gondolnánk.

„A legtöbb belgrádi lakás vevője nem belgrádi, s nem él a lakásban. A belföldi vásárlók aránya több mint 50 százalék. Ez azt mutatja, hogy alábecsülik a Szerbia többi városában élő emberek vásárlóerejét” – hangsúlyozta a lap beszélgetőtársa.

„A gyerekeknek vásárolnak lakást, időközben pedig kiadják. Nem a beruházás megtérülése vezérli őket, hanem biztonságot szeretnének. Sok vásárló montenegrói és boszniai” – magyarázta.

Véleménye szerint a négyzetméterenkénti 2000 eurós ár szabvánnyá vált a jobb fővárosi helyszínek esetében, az új építésű épletekben pedig túlságosan magasak az árak, s azok, akik több mint 2000 eurót kérnek, hatalmas árréssel számolnak. Hangsúlyozta, az igazi piaci aktivitás a régi építésű épületek esetében van, amelyekben alacsonyabbak az árak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az APR nem küldött ki semmilyen befizetőlapokat tartalmazó borítékokat - illusztráció
2019. JÚNIUS 25.
[ 19:07 ]
Csü Tung-jü kínai mezőgazdaságiminiszter-helyettes választotta meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete új főigazgatójának vasárnap a szervezet legfőbb szerve, a Konferencia. Csü megválasztását a 194 tagállamból 105 támogatta, és ő lesz az első kínai a FAO élén. A biológus végzettségű, 55 éves...
2019. JÚNIUS 23.
[ 18:25 ]
A nyugat-balkáni országok polgárai július 1-jétől közel 30 százalékkal alacsonyabb díjak mellett telefonálhatnak roamingban egymás között. A Politika napilap cikke szerint ez a kezdete az áprilisban aláírt regionális roamigmegállapodás alkalmazásának. Az első szakaszban az árak 27 százalékkal csökkennek, 2021....
2019. JÚNIUS 21.
[ 10:12 ]
Hogyan járulhat hozzá a Kaizen a jobb üzleti eredményekhez? címmel tartottak nyílt napot ma a zentai dohánygyárban, ahol több mint húsz vállalat összesen mintegy hatvan képviselőjének nyílt lehetősége arra, hogy megismerkedjen azzal a különleges japán üzleti filozófiával, amely a minimális befektetésekkel megvalósuló...
2019. JÚNIUS 19.
[ 23:40 ]
Beolvasás folyamatban