Gazdaság
Kik vásárolnak Belgrádban lakást?

Az elmúlt években rohamosan nőnek az ingatlanárak Belgrádban, írja a Politika napilap.

A becslések szerint ez a növekedés tíz százalék körüli évente.

Nem hivatalos adatok szerint csak a szerb fővásorban tavaly 16 ezer lakást adtak el, 11 ezret régi építésű, ötezret pedig új építésű épületben, összesen mintegy 900 millió euró értékben.

„Nálunk nincs meg az a lehetőség, se valódi pénzügyi piac, hogy azok, akiknek megtakarításuk van, részvényekbe, kötvényekbe fektessenek. Ezért a lakásvásárlás a legjobb opció azok számára, akiknek készpénzük van” – nyilatkozta a Politika napilapnak az ingatlanpiaci helyzetet jól ismerő interjúalanya, s hozzátette, Szerbiában sokkal több megtakarítás van, mint gondolnánk.

„A legtöbb belgrádi lakás vevője nem belgrádi, s nem él a lakásban. A belföldi vásárlók aránya több mint 50 százalék. Ez azt mutatja, hogy alábecsülik a Szerbia többi városában élő emberek vásárlóerejét” – hangsúlyozta a lap beszélgetőtársa.

„A gyerekeknek vásárolnak lakást, időközben pedig kiadják. Nem a beruházás megtérülése vezérli őket, hanem biztonságot szeretnének. Sok vásárló montenegrói és boszniai” – magyarázta.

Véleménye szerint a négyzetméterenkénti 2000 eurós ár szabvánnyá vált a jobb fővárosi helyszínek esetében, az új építésű épletekben pedig túlságosan magasak az árak, s azok, akik több mint 2000 eurót kérnek, hatalmas árréssel számolnak. Hangsúlyozta, az igazi piaci aktivitás a régi építésű épületek esetében van, amelyekben alacsonyabbak az árak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed 25 bázisponttal csökkentette az irányadó dollárkamatsávot. A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán befejeződött kétnapos ülésén 25 bázisponttal 1,75-2,00 százalékra...
2019. SZEPTEMBER 18.
[ 21:38 ]
Megkezdte működését a Mol első szerbiai üzemanyag-terminálja Karlócán (Sremski Karlovci) - közölte a Mol szerbiai leányvállalata, a Mol Serbia kedden. A magyar olajipari vállalat legnagyobb szerbiai beruházása keretében létrehozott üzemanyag-terminál az Euro Premium BMB és Euro Diesel üzemanyagok kezelésére és...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 17:48 ]
Tovább erősödik Budapest pénzügyi központ szerepe, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) már hivatalosan is budapesti székhelyéről működik, ennek köszönhetően a fejlesztési pénzintézet nemzetközileg elismertebbé és versenyképesebbé vált - hangsúlyozta ki Varga Mihály a bank és a Pénzügyminisztérium üzleti fórumán,...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 17:41 ]
Beolvasás folyamatban