Gazdaság
Szerbiában nem csökken az üzemanyag ára

Miközben Horvátországban az üzemanyag ára 2015 óta most a legalacsonyabb, addig Szerbiában tíz nap alatt egy dinárral csökkent.

Noha péntek óta ismét növekvőben van az üzemanyag ára, a Brent-féle nyers kőolaj ára meghaladta a 63 dollárt hordónként, a horvátországi töltőállomásokon tegnap 2015 óta a legalacsonyabb volt az üzemanyag ára, írja a cijenagoriva.info portál. A dízel ára átszámítva 18 dinárral olcsóbb, mint Szerbiában, a gázolaj pedig 16 dinárral olcsóbb. A benzin ára mindkét országban megegyezik, 153,6 dinár körül alakul.

A 95 oktános ólommentes benzin árát Szlovéniában ezen a héten 0,2 eurócenttel csökkentették 1,3 euróra (157,2 dinár), a dízel árát 2,2 eurócenttel 1,271 euróra (149,9 dinár) literenként. A volt Jugoszlávia utódállamainak többségében azért lett olcsóbb az üzemanyag, mert az utóbbi két hétben csökkent az ára. Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában viszont nem tapasztalhatnak árcsökkenést az autósok. De még ezzel együtt is közel 22 dinárral olcsóbb az üzemanyag ára Bosznia-Hercegovinában, mint Szerbiában.

Érdekes, hogy egy évvel ezelőtt a kőolaj hordónkénti ára 78 dollár volt, vagyis 15 dollárral magasabb, mint most, és akkor Szerbiában olcsóbb volt az üzemanyag ára, mint ma. A benzin ára 151 dinár volt, a dízelé pedig 162 dinár.

A régióbeli országokhoz viszonyítva a dízel csupán Albániában és Görögországban, a gázolaj pedig Görögországban és Magyarországon olcsóbb, mint Szerbiában. A benzin árát tekintve továbbra is a középmezőnyben van az ország.

Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének elnöke szerint az üzemanyag beszerzésének költségei nagyon magasak, ezért olyanok a szerbiai árak, amilyenek, hiszen az ország a behozataltól függ.

„Éppen ezért nem tudunk elhatárolódni a világpiac hatásaitól. Ezek a változások nem drasztikusak. A szerbiai piacon biztosan nem várhatóak nagyobb változások”, magyarázta Mićović. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában áprilistól az online élelmiszervásárlás 200 százalékkal, a ruházati cikkek vásárlása 100 százalékkal, a műszaki cikkek és számítógépalkatrészek vásárlása pedig 50 százalékkal növekedett meg, közölte a kereskedelmi minisztérium. Ugyanakkor 30 százalékkal emelkedett a fogyasztói ellenvetések száma is...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 13:39 ]
Javul az üzleti hangulat és a kereslet fellendülésének jelei mutatkoznak már a német autóiparban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden az MTI-hez eljuttatott havi rendszeres felmérése alapján. Az ifo júliusi felmérésében az üzleti hangulat javulását mutatta ki már a második egymást követő...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 10:24 ]
A szerbiai bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi csökkenése, ami Litvánia után a legalacsonyabb Európában, nem sokat jelent, mert „a szegény országokra jellemző”, mondta Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA egyetem professzora. „A világban még legalább tíz fejletlen ország van, amely alacsonyabb csökkenést...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban