Gazdaság
Szerbiában nem csökken az üzemanyag ára

Miközben Horvátországban az üzemanyag ára 2015 óta most a legalacsonyabb, addig Szerbiában tíz nap alatt egy dinárral csökkent.

Noha péntek óta ismét növekvőben van az üzemanyag ára, a Brent-féle nyers kőolaj ára meghaladta a 63 dollárt hordónként, a horvátországi töltőállomásokon tegnap 2015 óta a legalacsonyabb volt az üzemanyag ára, írja a cijenagoriva.info portál. A dízel ára átszámítva 18 dinárral olcsóbb, mint Szerbiában, a gázolaj pedig 16 dinárral olcsóbb. A benzin ára mindkét országban megegyezik, 153,6 dinár körül alakul.

A 95 oktános ólommentes benzin árát Szlovéniában ezen a héten 0,2 eurócenttel csökkentették 1,3 euróra (157,2 dinár), a dízel árát 2,2 eurócenttel 1,271 euróra (149,9 dinár) literenként. A volt Jugoszlávia utódállamainak többségében azért lett olcsóbb az üzemanyag, mert az utóbbi két hétben csökkent az ára. Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában viszont nem tapasztalhatnak árcsökkenést az autósok. De még ezzel együtt is közel 22 dinárral olcsóbb az üzemanyag ára Bosznia-Hercegovinában, mint Szerbiában.

Érdekes, hogy egy évvel ezelőtt a kőolaj hordónkénti ára 78 dollár volt, vagyis 15 dollárral magasabb, mint most, és akkor Szerbiában olcsóbb volt az üzemanyag ára, mint ma. A benzin ára 151 dinár volt, a dízelé pedig 162 dinár.

A régióbeli országokhoz viszonyítva a dízel csupán Albániában és Görögországban, a gázolaj pedig Görögországban és Magyarországon olcsóbb, mint Szerbiában. A benzin árát tekintve továbbra is a középmezőnyben van az ország.

Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének elnöke szerint az üzemanyag beszerzésének költségei nagyon magasak, ezért olyanok a szerbiai árak, amilyenek, hiszen az ország a behozataltól függ.

„Éppen ezért nem tudunk elhatárolódni a világpiac hatásaitól. Ezek a változások nem drasztikusak. A szerbiai piacon biztosan nem várhatóak nagyobb változások”, magyarázta Mićović. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A május 7-e óta alkalmazott törvény alapján összesen 15 600 hitelt váltottak át svájci frankból euróba, ezek értéke 59,2 milliárd dinár, írja a Novosti. A Szerb Nemzeti Bankban azt mondták, aktívan követik az átváltás folyamatát. „A törvény alkalmazásával július végéig a svájci frankban indexált...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 9:50 ]
Kínában az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig tovább lassult augusztusban az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belföldi kereslet hatására. A kínai statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint az ipari...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 8:07 ]
A minden rekordot megdöntő európai és ázsiai hőséghullámok miatt egyre több befektető a légkondiban látja a jövőt, ez pedig a különböző gyártók részvényeinek árfolyamán is jól érezhető. Sokan fogadnak arra, hogy az egyre nagyobb és tartósabb meleg miatt a következő években drámaian megnő a légkondik eladása,...
2019. SZEPTEMBER 14.
[ 12:25 ]
Beolvasás folyamatban