Gazdaság
Szerbiában nem csökken az üzemanyag ára

Miközben Horvátországban az üzemanyag ára 2015 óta most a legalacsonyabb, addig Szerbiában tíz nap alatt egy dinárral csökkent.

Noha péntek óta ismét növekvőben van az üzemanyag ára, a Brent-féle nyers kőolaj ára meghaladta a 63 dollárt hordónként, a horvátországi töltőállomásokon tegnap 2015 óta a legalacsonyabb volt az üzemanyag ára, írja a cijenagoriva.info portál. A dízel ára átszámítva 18 dinárral olcsóbb, mint Szerbiában, a gázolaj pedig 16 dinárral olcsóbb. A benzin ára mindkét országban megegyezik, 153,6 dinár körül alakul.

A 95 oktános ólommentes benzin árát Szlovéniában ezen a héten 0,2 eurócenttel csökkentették 1,3 euróra (157,2 dinár), a dízel árát 2,2 eurócenttel 1,271 euróra (149,9 dinár) literenként. A volt Jugoszlávia utódállamainak többségében azért lett olcsóbb az üzemanyag, mert az utóbbi két hétben csökkent az ára. Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában viszont nem tapasztalhatnak árcsökkenést az autósok. De még ezzel együtt is közel 22 dinárral olcsóbb az üzemanyag ára Bosznia-Hercegovinában, mint Szerbiában.

Érdekes, hogy egy évvel ezelőtt a kőolaj hordónkénti ára 78 dollár volt, vagyis 15 dollárral magasabb, mint most, és akkor Szerbiában olcsóbb volt az üzemanyag ára, mint ma. A benzin ára 151 dinár volt, a dízelé pedig 162 dinár.

A régióbeli országokhoz viszonyítva a dízel csupán Albániában és Görögországban, a gázolaj pedig Görögországban és Magyarországon olcsóbb, mint Szerbiában. A benzin árát tekintve továbbra is a középmezőnyben van az ország.

Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének elnöke szerint az üzemanyag beszerzésének költségei nagyon magasak, ezért olyanok a szerbiai árak, amilyenek, hiszen az ország a behozataltól függ.

„Éppen ezért nem tudunk elhatárolódni a világpiac hatásaitól. Ezek a változások nem drasztikusak. A szerbiai piacon biztosan nem várhatóak nagyobb változások”, magyarázta Mićović. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia az első helyet foglalja el a közvetlen külföldi beruházások bevonzása terén, közölte Siniša Mali pénzügyminiszter a Financial Times brit gazdasági szaklap elemzését idézve. Az év első nyolc hónapjában az országba 40 százalékkal több külföldi befektetés érkezett, mint a tavalyi azonos időszakban. Az állam...
2019. NOVEMBER 17.
[ 11:26 ]
Az idén Szerbiában egy belgrádi polgár fizette a legmagasabb vagyonadót. Tulajdonában több mint 5000 négyzetméternyi lakás, üzlethelyiség, garázs és építési terület van. A Blic biznis híre szerint az adóvégzése pontosan 7.924.247 dinárra vagyis kb. 67 ezer euróra szólt. A legkisebb összegű vagyonadót is belgrádi...
2019. NOVEMBER 16.
[ 11:47 ]
A Szerbi Nemzeti Bank (NBS) az eddig becsült 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte a 2019-es szerb gazdasági növekedés várt mértékét novemberi jelentésében - közölte a belgrádi sajtó pénteken. Tavaly 4,4 százalékos volt a bruttó hazai termék (GDP) növekedése, míg 2020-ra 4 százalékos növekedést prognosztizál...
2019. NOVEMBER 15.
[ 15:08 ]
Beolvasás folyamatban