Gazdaság
Több mint egymillió tonna búza kivitelre Szerbiában

Szerbia idén elegendő búzát tudott megtermelni a saját szükségleteire, több mint egy millió tonnát pedig külföldre szállít, jelentette ki Vukosav Saković, a Žita Srbije igazgatója.

Saković elmondta, hogy idén a vetés időszakában aszály volt, ezért a búza két hónapot késett, a tél a szokásos volt, de márciusban és április első felében szintén nagy volt a szárazság.

„Akkor megijedtünk, hogy nem lesz elég búza még a hazai szükségletek kielégítésére sem, de ahogy esősre fordult az idő, a búza megmutatta, hogy mennyire ellenálló. Biztos, hogy az elmúlt öt év átlaga fölött lesz a hozam. Ha májusban nem lett volna eső, akkor rekordhozamról beszélhetnénk, mert az eső mintegy 7 százalékkal csökkentette a búza várt mennyiségét. Szerbia így is meg tudta termelni a saját szükségleteire a búzát, és valamivel több mint egymillió tonnát tudunk exportálni‟, magyarázta Saković.

Az igazgató szerint a termelők nem elégedetlenek a hozammal, de fájlalják, hogy 7-10 százalékkal kevesebb lesz a búzatermés.

„Az árakról még korai beszélni, de a lehető legmagasabb árak lesznek, nagy a konkurencia a kivitelben, ami pozitívan hat a piacra‟, tette hozzá Saković. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma fizetik ki Szerbiában 1.042.114 dolgozó harmadik minimálbérét, összesen 31 milliárd dinár értékben. Az állam a vállalatoknak azt ígérte, hogy három alkalommal fizeti ki a minimálbér összegét dolgozónként, amely összesen 94 milliárd dinárjába, átszámítva mintegy 800 millió eurójába került az országnak. A...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:46 ]
Az Európai Unió gazdasága a gyors és átfogó uniós és tagállami reagálás ellenére idén mély recesszióba süllyed a koronavírus okozta járvány miatt, és mivel a rendkívüli intézkedések feloldása a vártnál visszafogottabb, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a gazdasági tevékenységre - közölte az...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:40 ]
Miután áprilisban 29 százalékos évközi csökkenést tapasztaltak az export terén, májusban is folytatódott a lesújtó tendencia, mivel a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint 25,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos hónapjában. Az import is drámaian csökkent, áprilisban 27, májusban pedig 28...
2020. JÚLIUS 6.
[ 12:55 ]
Beolvasás folyamatban