Gazdaság
Több mint egymillió tonna búza kivitelre Szerbiában

Szerbia idén elegendő búzát tudott megtermelni a saját szükségleteire, több mint egy millió tonnát pedig külföldre szállít, jelentette ki Vukosav Saković, a Žita Srbije igazgatója.

Saković elmondta, hogy idén a vetés időszakában aszály volt, ezért a búza két hónapot késett, a tél a szokásos volt, de márciusban és április első felében szintén nagy volt a szárazság.

„Akkor megijedtünk, hogy nem lesz elég búza még a hazai szükségletek kielégítésére sem, de ahogy esősre fordult az idő, a búza megmutatta, hogy mennyire ellenálló. Biztos, hogy az elmúlt öt év átlaga fölött lesz a hozam. Ha májusban nem lett volna eső, akkor rekordhozamról beszélhetnénk, mert az eső mintegy 7 százalékkal csökkentette a búza várt mennyiségét. Szerbia így is meg tudta termelni a saját szükségleteire a búzát, és valamivel több mint egymillió tonnát tudunk exportálni‟, magyarázta Saković.

Az igazgató szerint a termelők nem elégedetlenek a hozammal, de fájlalják, hogy 7-10 százalékkal kevesebb lesz a búzatermés.

„Az árakról még korai beszélni, de a lehető legmagasabb árak lesznek, nagy a konkurencia a kivitelben, ami pozitívan hat a piacra‟, tette hozzá Saković. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Esett a bitcoin árfolyama - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 22:40 ]
Magyarország gázellátása biztosított 2020-ra, még akkor is, ha nem jön létre az újabb orosz-ukrán megállapodás a gázszállításról - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a szerb energetikai és bányászati miniszterrel közös szerdai, tapolcai sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 85...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 13:38 ]
Annak ellenére, hogy a múlt héten három Mladenovac körüli faluban ütötte fel a fejét a sertéspestis, nem fogják elhalasztani a védőoltás megszüntetését, amelyet október elsejétől terveztek, erősítette meg a hírt Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a Danasnak. Egyedül a jelenleg is tartó ellenőrzések miatt...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 12:33 ]
Alekszandr Bocan-Harcsenkó, Oroszország szerbiai nagykövetének elvárásai szerint október 25-én írja alá Szerbia és az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) a szabadkereskedelmi zónáról szóló egyezményt. A nagykövet Twitter profilján kiemelte, hogy egy jelentős eseményről van szó, így indokolt a hozzá kapcsolódó...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 11:25 ]
Beolvasás folyamatban