Gazdaság
Több mint egymillió tonna búza kivitelre Szerbiában

Szerbia idén elegendő búzát tudott megtermelni a saját szükségleteire, több mint egy millió tonnát pedig külföldre szállít, jelentette ki Vukosav Saković, a Žita Srbije igazgatója.

Saković elmondta, hogy idén a vetés időszakában aszály volt, ezért a búza két hónapot késett, a tél a szokásos volt, de márciusban és április első felében szintén nagy volt a szárazság.

„Akkor megijedtünk, hogy nem lesz elég búza még a hazai szükségletek kielégítésére sem, de ahogy esősre fordult az idő, a búza megmutatta, hogy mennyire ellenálló. Biztos, hogy az elmúlt öt év átlaga fölött lesz a hozam. Ha májusban nem lett volna eső, akkor rekordhozamról beszélhetnénk, mert az eső mintegy 7 százalékkal csökkentette a búza várt mennyiségét. Szerbia így is meg tudta termelni a saját szükségleteire a búzát, és valamivel több mint egymillió tonnát tudunk exportálni‟, magyarázta Saković.

Az igazgató szerint a termelők nem elégedetlenek a hozammal, de fájlalják, hogy 7-10 százalékkal kevesebb lesz a búzatermés.

„Az árakról még korai beszélni, de a lehető legmagasabb árak lesznek, nagy a konkurencia a kivitelben, ami pozitívan hat a piacra‟, tette hozzá Saković. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerbiai háztartások átlagos havi bevétele 65 872 dinár, ami éves szinten névlegesen 5,4 százalékkal magasabb, míg az átlagos havi kiadások összege, ami 66 064 dinár, vagyis 3,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. Ez azt jelenti, hogy az év első negyedében a...
2019. JÚNIUS 14.
[ 14:30 ]
A magyar-szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Aleksandar Antić, a Szerb Köztársaság bányászati és energetikai minisztere pénteken...
2019. JÚNIUS 14.
[ 13:07 ]
A Szerb Köztársaság által alapított 37 közvállalat nettó nyeresége 2018 első kilenc hónapjában valamivel több mint 12 milliárd dinár volt. Az idei év első három hónapjában pedig mintegy 9 milliárd dinár volt. A legjobb eredményt a Srbijagas és a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) valósította meg, közölte Dragan...
2019. JÚNIUS 14.
[ 12:40 ]
Beolvasás folyamatban