Gazdaság
A szerbiai háztartások havi bevétele 5,4 százalékkal, kiadása pedig 3,8 százalékkal nőtt

A szerbiai háztartások átlagos havi bevétele 65 872 dinár, ami éves szinten névlegesen 5,4 százalékkal magasabb, míg az átlagos havi kiadások összege, ami 66 064 dinár, vagyis 3,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Ez azt jelenti, hogy az év első negyedében a háztartásoknak átlagosan 192 dinár hiányzott havonta a költségeik fedezéséhez.

Az előzetes statisztikai adatok szerint az idei év első negyedében a háztartások átlagos havi bevétele és kiadása 0,1 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év negyedik negyedében.

A bevételek legnagyobb részét a bérek (49,3 százalék) és a nyugdíjak (32,3 százalék) tették ki, majd a mezőgazdasági, halászati és vadászati bevételek (4,7 százalék), a természetes fogyasztás (3,4 százalék), a rendszeres bevételeken kívüli pénzforrások (2,7 százalék), más bevételek (2,7 százalék), a szociális biztosításból származó bevétel (2,5 százalék), valamint az egyéb bevételek (2,4 százalék).

A kiadásokat tekintve a háztartások a legtöbb pénzt az élelemre és az alkoholmentes italokra költik (34 százalék), valamint a lakhatási költségekre, a vízre, az áramra, a gázra és más üzemanyagokra (17,3 százalék).

A többi költséget az utazásra szánt eszközök (9,3 százalék), a személyes holmik és szolgáltatások (5,9 százalék), a kommunikáció (5,5 százalék), a ruhák és lábbelik (5,3 százalék), a rekreáció, kultúra, alkoholos italok és dohányzás (4,7 százalék), az egészségügy (4,4 százalék), a lakások felszerelése és karbantartása (4,2 százalék), és az egyéb személyes költségek (4,7 százalék) teszik ki.

A statisztikai hivatal közölte, hogy a felmérésben 1597 háztartás vett részt. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kriska Ferenc
2019. JÚNIUS 15. [ 16:36 ]

Már Sztálin is megmondta, CSAK ANNAK A STATISZKÁNAK HISZEK AMIT A PÁRT TESZ KÖZZÉ.


Szerbiában áprilistól az online élelmiszervásárlás 200 százalékkal, a ruházati cikkek vásárlása 100 százalékkal, a műszaki cikkek és számítógépalkatrészek vásárlása pedig 50 százalékkal növekedett meg, közölte a kereskedelmi minisztérium. Ugyanakkor 30 százalékkal emelkedett a fogyasztói ellenvetések száma is...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 13:39 ]
Javul az üzleti hangulat és a kereslet fellendülésének jelei mutatkoznak már a német autóiparban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden az MTI-hez eljuttatott havi rendszeres felmérése alapján. Az ifo júliusi felmérésében az üzleti hangulat javulását mutatta ki már a második egymást követő...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 10:24 ]
A szerbiai bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi csökkenése, ami Litvánia után a legalacsonyabb Európában, nem sokat jelent, mert „a szegény országokra jellemző”, mondta Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA egyetem professzora. „A világban még legalább tíz fejletlen ország van, amely alacsonyabb csökkenést...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban