Gazdaság
A szerbiai háztartások havi bevétele 5,4 százalékkal, kiadása pedig 3,8 százalékkal nőtt

A szerbiai háztartások átlagos havi bevétele 65 872 dinár, ami éves szinten névlegesen 5,4 százalékkal magasabb, míg az átlagos havi kiadások összege, ami 66 064 dinár, vagyis 3,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Ez azt jelenti, hogy az év első negyedében a háztartásoknak átlagosan 192 dinár hiányzott havonta a költségeik fedezéséhez.

Az előzetes statisztikai adatok szerint az idei év első negyedében a háztartások átlagos havi bevétele és kiadása 0,1 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év negyedik negyedében.

A bevételek legnagyobb részét a bérek (49,3 százalék) és a nyugdíjak (32,3 százalék) tették ki, majd a mezőgazdasági, halászati és vadászati bevételek (4,7 százalék), a természetes fogyasztás (3,4 százalék), a rendszeres bevételeken kívüli pénzforrások (2,7 százalék), más bevételek (2,7 százalék), a szociális biztosításból származó bevétel (2,5 százalék), valamint az egyéb bevételek (2,4 százalék).

A kiadásokat tekintve a háztartások a legtöbb pénzt az élelemre és az alkoholmentes italokra költik (34 százalék), valamint a lakhatási költségekre, a vízre, az áramra, a gázra és más üzemanyagokra (17,3 százalék).

A többi költséget az utazásra szánt eszközök (9,3 százalék), a személyes holmik és szolgáltatások (5,9 százalék), a kommunikáció (5,5 százalék), a ruhák és lábbelik (5,3 százalék), a rekreáció, kultúra, alkoholos italok és dohányzás (4,7 százalék), az egészségügy (4,4 százalék), a lakások felszerelése és karbantartása (4,2 százalék), és az egyéb személyes költségek (4,7 százalék) teszik ki.

A statisztikai hivatal közölte, hogy a felmérésben 1597 háztartás vett részt. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kriska Ferenc
2019. JÚNIUS 15. [ 16:36 ]

Már Sztálin is megmondta, CSAK ANNAK A STATISZKÁNAK HISZEK AMIT A PÁRT TESZ KÖZZÉ.


Megkezdte az aranytartalék növelését a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS), miután Aleksandar Vučić államfő két hónappal ezelőtt arra utasított, hogy tegyék intenzívebbé az aranyfelvásárlást – írja a Blic Biznis. Értesülésük szerint a központi pénzintézet széfjei jelenleg 21 tonna aranyat rejtenek, ez májushoz képest...
2019. JÚLIUS 18.
[ 15:26 ]
A brit költségvetési hivatal szerint recesszióba kerülne a brit gazdaság, ha Nagy-Britannia rendezetlen módon lép ki az Európai Unióból. A brit kormány számára hivatalos költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőműhelyként működő szervezet - Office for Budget Responsibility...
2019. JÚLIUS 18.
[ 11:53 ]
Az OTP Bank lezárta montenegrói tranzakcióját: a francia Société Générale csoport montenegrói leánybankja, a Societe Generale banka Montenegro a.d. (SGM) 90,56 százalékos részesedése az OTP montenegrói leánybankja, a Crnogorska komercijalna banka a.d (CKB) tulajdonába került - közölte a bank a tőzsde honlapján kedden. ...
2019. JÚLIUS 16.
[ 14:55 ]
Beolvasás folyamatban