Gazdaság
Emelte idei inflációs és növekedési előrejelzését az MNB
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,1 százalékról 3,2 százalékra emelte idei inflációs várakozását, a növekedési prognózisát pedig 3,8 százalékról 4,3 százalékra javította.

A kedden közölt főbb számok szerint jövőre 3,4 százalékos inflációval és 3,3 százalékos GDP-növekedéssel számol a jegybank. Az előző, márciusi Inflációs jelentésében az MNB 3,1 százalékos inflációt és 3,8 százalékos GDP-növekedést várt.

A 2021-es prognózis szerint az infláció és a növekedés is 3,3 százalék lehet.

MNB: év végétől ismét 3 százalékra csökken a maginfláció

Az adószűrt maginfláció a következő hónapokban várhatóan még enyhén emelkedik, majd év végétől fokozatosan 3 százalékra csökken, a további monetáris lépések szükségességét pedig az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni - írta keddi kamatdöntő ülése után a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A testület az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott sem az alapkamaton, sem a kamatfolyosón.

Megismételték, az inflációt meghatározó tényezők továbbra is változékonyságot mutatnak, ezért a monetáris tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra.

Arra is kitért a testület, hogy a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikáját fokozódó óvatosság jellemzi. Az EKB első kamatemelésének időpontja még későbbre tolódott, az irányadó ráták legalább 2020 közepéig, illetve azt követően is a mostani szinteken maradnak. Ugyanakkor a jegybankelnök legutóbbi jelzései alapján már egyre több piaci szereplő a monetáris kondíciók lazítását árazza. A Federal Reserve esetében a piaci várakozások idén egyértelműen kamatcsökkentést jeleznek, miközben a japán jegybank a korábbi várakozásoknál hosszabb ideig tarthatja fenn lazító irányultságú monetáris politikáját - írták. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján, mert előzetes megállapítások szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítását megelőzően az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére -...
2024. ÁPRILIS 22.
[ 20:03 ]
Szélsőséges hideg időjárás uralkodik Mongóliában, ezért a szerb kormány összesen 17,7 millió dinár (mintegy 150 ezer euró) azonnali segély folyósít az országnak a természeti katasztrófa okozta károk helyreállítására. A Hivatalos Közlönyben megjelent két külön határozat értelmében Szerbia Mongólia mellett a...
2024. ÁPRILIS 22.
[ 15:30 ]
Amennyiben három órával lerövidülne a kamionok várakozási ideje a Szerbia és az Európai Unió határátkelőin, akkor a Nyugat-Balkánon középtávon három százalékkal nőhetne a GDP. A Szerb Kereskedelmi és Iparkamara információi szerint jelenleg összesen 26 millió órát várakoznak a határokon a kamionok, ami...
2024. ÁPRILIS 22.
[ 12:08 ]
Beolvasás folyamatban