Gazdaság
A State Deparment szerint Szerbiában némileg javult a beruházási környezet

Szerbiában szerényen, de javult a beruházási környezet – olvasható az USA külügyminisztériumának jelentésében. Ez a makrogazdasági reformoknak, a nagyobb pénzügyi stabilitásnak, a fokozott költségvetési fegyelemnek, az uniós csatlakozási folyamatnak, továbbá az üzleti légkört javító törvényeknek köszönhető , írja a State Department.

Washington szerint ha a szerb kormány az európai integrálódás során végrehajtja a bejelentett reformokat, akkor az elkövetkező években tovább bővülhetnek a gazdálkodási lehetőségek. Kedvezőnek tartják, hogy a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést tekintik prioritásnak. Az amerikai beruházók pozitívan értékelik az ország stratégiai pozícióját, a jól képzett és költséghatékony munkaerőt, a kiváló angol nyelvtudást, és a befektetési serkentéseket.

Utalnak viszont arra, hogy egyes reformok lelassultak, és ezért Szerbia a Világbank üzleti listáján az idén a 43. helyről a 48.-ra került.

Kockázatot jelent a beruházások számára az állami tulajdonban lévő vállalatok megoldatlan kérdése, a szürkegazdaság, a korrupció és a nem kellően hatékony igazságszolgáltatási rendszer, valamint az, hogy a politika befolyásolja a független szabályozó testületeket a döntéshozatalban – mutat rá a jelentés.

Szerbiában ígéretes szektor a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a hulladékfeldolgozás, a környezetvédelem, az információs és kommunikációs technológiák, a megújuló energiaforrások, az egészségügy, a bányászat és az ipar- mutat rá a washingtoni külügyminisztérium jelentése. (Tanjug-RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dráguló ingatlanok Belgrádban - illusztráció
2019. DECEMBER 2.
[ 9:10 ]
Szerbia gazdasága négyszer gyorsabban fejlődik, mint az európai országoké, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök. „A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint az Európai Unió országainak gazdasága 1 százalékos növekedést fog jegyezni, míg a szerbiai gazdaság 4 százalékost” – nyilatkozta Vučić a Pink...
2019. NOVEMBER 29.
[ 13:02 ]
Szeptemberben a bruttó átlagkereset 11,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 360 ezer 700 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 900 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 247 300 forint volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A január-szeptemberi...
2019. NOVEMBER 29.
[ 9:14 ]
A júniusban indult Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített állománya a szerdai adatok szerint 2845 milliárd volt, a Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, de abból már több mint 26 milliárd forint értékben vásároltak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön, Budapesten a...
2019. NOVEMBER 28.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban