Gazdaság
A State Deparment szerint Szerbiában némileg javult a beruházási környezet

Szerbiában szerényen, de javult a beruházási környezet – olvasható az USA külügyminisztériumának jelentésében. Ez a makrogazdasági reformoknak, a nagyobb pénzügyi stabilitásnak, a fokozott költségvetési fegyelemnek, az uniós csatlakozási folyamatnak, továbbá az üzleti légkört javító törvényeknek köszönhető , írja a State Department.

Washington szerint ha a szerb kormány az európai integrálódás során végrehajtja a bejelentett reformokat, akkor az elkövetkező években tovább bővülhetnek a gazdálkodási lehetőségek. Kedvezőnek tartják, hogy a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést tekintik prioritásnak. Az amerikai beruházók pozitívan értékelik az ország stratégiai pozícióját, a jól képzett és költséghatékony munkaerőt, a kiváló angol nyelvtudást, és a befektetési serkentéseket.

Utalnak viszont arra, hogy egyes reformok lelassultak, és ezért Szerbia a Világbank üzleti listáján az idén a 43. helyről a 48.-ra került.

Kockázatot jelent a beruházások számára az állami tulajdonban lévő vállalatok megoldatlan kérdése, a szürkegazdaság, a korrupció és a nem kellően hatékony igazságszolgáltatási rendszer, valamint az, hogy a politika befolyásolja a független szabályozó testületeket a döntéshozatalban – mutat rá a jelentés.

Szerbiában ígéretes szektor a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a hulladékfeldolgozás, a környezetvédelem, az információs és kommunikációs technológiák, a megújuló energiaforrások, az egészségügy, a bányászat és az ipar- mutat rá a washingtoni külügyminisztérium jelentése. (Tanjug-RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Kárpát-medencei térség gazdasági egységének megteremtésére, erősítésére tizennégy magyar magánszemély a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen megalapította a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamarát - jelentette be Parragh László, az MKIK elnöke szerdán az alapító ülést követő...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 14:00 ]
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 9:51 ]
A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kragujevaci üzemében kezdik majd gyártani az új modellt, közölte az olasz média. Egy sportcélú haszonjárműről, városi terepjáróról (SUV) van szó, amelynek első példányai 2021-ben kerülnek majd ki a kragujevaci gyárból. Az investireoggi.it szakportál szerint a kragujevaci gyárban...
2019. AUGUSZTUS 13.
[ 16:40 ]
Beolvasás folyamatban