Gazdaság
Magasabb adót fizethetnek a parlagon hagyott földek tulajdonosai

Azt hinné az ember, hogy parlagon hagyott földterületek főként az ország hegyvidékein vannak. A statisztika azonban azt mutatja, hogy az állami földterületek valamivel kevesebb mint a felének nincs bérlője.

Szerbiában 515 ezer hektár állami földterület van, s a legutóbbi adatok szerint mintegy 235 ezer hektárnak nincs bérlője.

Branko Lakić, a mezőgazdasági földterületek igazgatóságának igazgatója a Politikának nyilatkozva elmondta, ezek a földterületek főként legelők és mocsaras területek, amelyeket mezőgazdasági földterületként tartanak ugyan nyilván, két, sőt három körben is felkínálják a bérlőknek, de szinte senki nem jelentkezik.

“Az a célunk, hogy a módosítások folyamatban lévő kidolgozásával változtassunk ezen az állapoton és minél nagy földterületeket tegyünk megmunkálhatóvá”, mondja, hozzátéve, októberig kell, hogy elkészüljön a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény módosítása.

A törvénymódosítással a magántulajdonban lévő földterületek megművelését is szeretnék serkenteni. A magántulajdonban lévő földterületek állapotáról az államnak jelenleg nincsenek adatai, s Lakić szavai szerint az előírásokat ilyen irányban is módosítani fogják, s ennek értelmében a földtulajdonosoknak kötelességük lesz bejelenteni, melyek azok a tulajdonukban lévő földterületek, amelyeket nem művelnek meg. Mint Branko Lakić kifejtette, minden esetben valamilyen szankciót von maga után az, ha valaki nem műveli meg a földjét vagy ha nem kínálja fel bérbe a parlagon hagyott területet.

“Igaz, hogy magántulajdonról van szó, de mégis csak társadalmi érdek az, hogy a mezőgazdasági földterület az élelmiszergyártás céljait szolgálja”, véli Lakić, aki hangsúlyozza, az EU országaiban szankciókat alkalmaznak a parlagon hagyott parcellák tulajdonosaival szemben, van ahol fix összegű büntetést rónak ki, van ahol pedig a vagyonadót növelik meg ezekben az esetekben. Szavai szerint a szerbiai döntéshozók inkább ez utóbbi megoldás elfogadása felé hajlanak, írja a Politika.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. JÚLIUS 22. [ 14:22 ]

"...társadalmi érdek az, hogy a mezőgazdasági földterület az élelmiszergyártás céljait szolgálja”, hozzátenném, gazdaságosan, jövedelmezően. Amíg az állam által "védett" oligarhák önkényesen megállapított alacsony áron vásárolják fel a terményt (lehet az gabona, vagy málna, mindegy...) , addig a termelő lassan már nulla jövedelemmel dolgozik. Nem biztos, hogy a megoldás, büntetni a termelőt, amiért nem akar nulla jövedelemmel termelni. Előbb rendet kellene teremteni a felvásárlói terepen...


A Bor, Majdanpek, a Duna és a Timok közötti mintegy 10 ezer négyzetkilométernyi területet átvizsgálva megállapították, hogy az itt felhalmozott bányászati hulladékból a legújabb technológiák segítségével még mintegy 90 ezer tonna réz és majdnem 4 tonna arany nyerhető ki, amelynek értéke meghaladja a 720 millió...
2019. DECEMBER 7.
[ 8:21 ]
A szabadkai Közgazdasági Kar keretében pénteken délelőtt megnyílt a Körzeti innovációs startup központ. Az alkalmi ünnepségen megjelent Nenad Popović szerb és Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter. Szerbiában nincs nagyobb mennyiségű kőolaj, sem földgáz, viszont vannak kiváló szakemberek,...
2019. DECEMBER 6.
[ 15:10 ]
Az Észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara vállalkozói parlamentje csütörtökön tartotta hetedik összejövetelét, amelyen az adók és járulékok csökkentését kezdeményezték, illetve kérték, hogy oldják meg, hogy ne legyen torlódás a határátkelőkön, írja a Subotica.com portál. Az ülésen elhangzott, hogy a személyi...
2019. DECEMBER 6.
[ 14:48 ]
Beolvasás folyamatban