Gazdaság
Magasabb adót fizethetnek a parlagon hagyott földek tulajdonosai

Azt hinné az ember, hogy parlagon hagyott földterületek főként az ország hegyvidékein vannak. A statisztika azonban azt mutatja, hogy az állami földterületek valamivel kevesebb mint a felének nincs bérlője.

Szerbiában 515 ezer hektár állami földterület van, s a legutóbbi adatok szerint mintegy 235 ezer hektárnak nincs bérlője.

Branko Lakić, a mezőgazdasági földterületek igazgatóságának igazgatója a Politikának nyilatkozva elmondta, ezek a földterületek főként legelők és mocsaras területek, amelyeket mezőgazdasági földterületként tartanak ugyan nyilván, két, sőt három körben is felkínálják a bérlőknek, de szinte senki nem jelentkezik.

“Az a célunk, hogy a módosítások folyamatban lévő kidolgozásával változtassunk ezen az állapoton és minél nagy földterületeket tegyünk megmunkálhatóvá”, mondja, hozzátéve, októberig kell, hogy elkészüljön a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény módosítása.

A törvénymódosítással a magántulajdonban lévő földterületek megművelését is szeretnék serkenteni. A magántulajdonban lévő földterületek állapotáról az államnak jelenleg nincsenek adatai, s Lakić szavai szerint az előírásokat ilyen irányban is módosítani fogják, s ennek értelmében a földtulajdonosoknak kötelességük lesz bejelenteni, melyek azok a tulajdonukban lévő földterületek, amelyeket nem művelnek meg. Mint Branko Lakić kifejtette, minden esetben valamilyen szankciót von maga után az, ha valaki nem műveli meg a földjét vagy ha nem kínálja fel bérbe a parlagon hagyott területet.

“Igaz, hogy magántulajdonról van szó, de mégis csak társadalmi érdek az, hogy a mezőgazdasági földterület az élelmiszergyártás céljait szolgálja”, véli Lakić, aki hangsúlyozza, az EU országaiban szankciókat alkalmaznak a parlagon hagyott parcellák tulajdonosaival szemben, van ahol fix összegű büntetést rónak ki, van ahol pedig a vagyonadót növelik meg ezekben az esetekben. Szavai szerint a szerbiai döntéshozók inkább ez utóbbi megoldás elfogadása felé hajlanak, írja a Politika.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. JÚLIUS 22. [ 14:22 ]

"...társadalmi érdek az, hogy a mezőgazdasági földterület az élelmiszergyártás céljait szolgálja”, hozzátenném, gazdaságosan, jövedelmezően. Amíg az állam által "védett" oligarhák önkényesen megállapított alacsony áron vásárolják fel a terményt (lehet az gabona, vagy málna, mindegy...) , addig a termelő lassan már nulla jövedelemmel dolgozik. Nem biztos, hogy a megoldás, büntetni a termelőt, amiért nem akar nulla jövedelemmel termelni. Előbb rendet kellene teremteni a felvásárlói terepen...


A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak - mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak. Azt az újságírói felvetést, miszerint az ország - éppen a Kínával folytatott elhúzódó vita miatt - recesszióba süllyedhet,...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 7:13 ]
Az afrikai sertéspestis megjelenése miatt a topolyai Bácska Földműves Szövetkezet nem vásárolja fel a malacokat. A napraforgó felvásárlását viszont megkezdték, az olajnövény betakarítása néhány napon belül vehet nagyobb lendületet. A szója betakarítása szeptember elején, a kukoricáé szeptember végén esedékes, de a...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 16:24 ]
A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi szervezet megjelentetett egy felmérést a világ 29 országának bankautomatái által nyújtott szolgáltatásokról. A Szerbián átutazók számára a legkedvezőbb, ha a Banka Intesa, a Komercijalna Banka, a Poštanska štedionica vagy a Sberbank automatáit használják, és el kellene...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 11:21 ]
Beolvasás folyamatban