Gazdaság
Hány évre lehet a jövőben készpénzhitelt felvenni Szerbiában?

A jegybank januártól tíz évről nyolcra csökkentette a készpénzhitelek jóváhagyásának határidejét. A következő évben már csak hét évre hagyják jóvá, 2021-től pedig még egy évvel csökkentik. Nem tilos azonban nyolc évnél hosszabb visszafizetési határidővel hitelt jóváhagyni, de a kockázat további banki garanciát igényel.

A nem behajtható követelések leírásával, átütemezésével és eladásával a bankok végre stabilizálták ügyvitelüket, a nem behajtható hitelek szintje pedig rekord alacsony, 5,2 százalékra csökkent. Időközben a referencia-kamatláb mindössze 2,5 százalékra csökkent.

„A referencia-kamatlábnak a célzott inflációs rendszerben a legalacsonyabb szintre történő csökkentése, valamint a bankok közötti fokozott verseny, az euróövezet alacsony pénzpiaci kamatlábai hozzájárultak a hitelezési tevékenység 9,9 százalékos növekedéséhez” - mondta Darko Kovačević, a Szerb Nemzeti Bank osztályvezetője.

Egyes bankok, a rövid lejáratú adósságvállalás esetében is alacsony kamatot kínálnak, míg a hosszabb lejáratú, például, hároméves kölcsönök esetében a kamatok fokozatosan nőnek. A polgároknak ellenőrizniük kell, fix vagy változó kamatlábra írták-e alá a szerződést, mert nem minden bank kínál azonos kamatot.

Egy átlagos szerbiai polgár körülbelül 1200 euróval tartozik, s ezzel a térségbeli országokhoz képest nem a legeladósodottabbak kategóriájába tartozik. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara vállalkozói parlamentje csütörtökön tartotta hetedik összejövetelét, amelyen az adók és járulékok csökkentését kezdeményezték, illetve kérték, hogy oldják meg, hogy ne legyen torlódás a határátkelőkön, írja a Subotica.com portál. Az ülésen elhangzott, hogy a személyi...
2019. DECEMBER 6.
[ 14:48 ]
A szerbiai ingatlanpiac évről évre növekedést jegyez. A legtöbbe a Belgrád központjában lévő lakások kerülnek, ottani ingatlanok négyzetmétere átlagosan meghaladja a 3000 eurót. „Valószínűleg nem meglepő, hogy az ingatlanok az Obilićev venacon a legdrágábbak, egy négyzetméter átlagosan 3101 euróba kerül. Azután a...
2019. DECEMBER 2.
[ 9:10 ]
December elsejétől 3,9 százalékkal drágult az áram Szerbiában. Ám nem mindenkinek: az emelés csak a háztartásokra vonatkozik, az ipari áram ára nem változik. Májusban még úgy tűnt, nem lesz szükség az áram árának megnövelésére. Legutóbb 2016 októberében emelkedett a villamos energia ára Szerbiában. A...
2019. DECEMBER 1.
[ 13:33 ]
Beolvasás folyamatban