Gazdaság
Hány évre lehet a jövőben készpénzhitelt felvenni Szerbiában?

A jegybank januártól tíz évről nyolcra csökkentette a készpénzhitelek jóváhagyásának határidejét. A következő évben már csak hét évre hagyják jóvá, 2021-től pedig még egy évvel csökkentik. Nem tilos azonban nyolc évnél hosszabb visszafizetési határidővel hitelt jóváhagyni, de a kockázat további banki garanciát igényel.

A nem behajtható követelések leírásával, átütemezésével és eladásával a bankok végre stabilizálták ügyvitelüket, a nem behajtható hitelek szintje pedig rekord alacsony, 5,2 százalékra csökkent. Időközben a referencia-kamatláb mindössze 2,5 százalékra csökkent.

„A referencia-kamatlábnak a célzott inflációs rendszerben a legalacsonyabb szintre történő csökkentése, valamint a bankok közötti fokozott verseny, az euróövezet alacsony pénzpiaci kamatlábai hozzájárultak a hitelezési tevékenység 9,9 százalékos növekedéséhez” - mondta Darko Kovačević, a Szerb Nemzeti Bank osztályvezetője.

Egyes bankok, a rövid lejáratú adósságvállalás esetében is alacsony kamatot kínálnak, míg a hosszabb lejáratú, például, hároméves kölcsönök esetében a kamatok fokozatosan nőnek. A polgároknak ellenőrizniük kell, fix vagy változó kamatlábra írták-e alá a szerződést, mert nem minden bank kínál azonos kamatot.

Egy átlagos szerbiai polgár körülbelül 1200 euróval tartozik, s ezzel a térségbeli országokhoz képest nem a legeladósodottabbak kategóriájába tartozik. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Kárpát-medencei térség gazdasági egységének megteremtésére, erősítésére tizennégy magyar magánszemély a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen megalapította a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamarát - jelentette be Parragh László, az MKIK elnöke szerdán az alapító ülést követő...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 14:00 ]
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 9:51 ]
A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kragujevaci üzemében kezdik majd gyártani az új modellt, közölte az olasz média. Egy sportcélú haszonjárműről, városi terepjáróról (SUV) van szó, amelynek első példányai 2021-ben kerülnek majd ki a kragujevaci gyárból. Az investireoggi.it szakportál szerint a kragujevaci gyárban...
2019. AUGUSZTUS 13.
[ 16:40 ]
Beolvasás folyamatban