Gazdaság
A napraforgóért 27 dináros előleget fizetnek
Betűméret:             

Az afrikai sertéspestis megjelenése miatt a topolyai Bácska Földműves Szövetkezet nem vásárolja fel a malacokat. A napraforgó felvásárlását viszont megkezdték, az olajnövény betakarítása néhány napon belül vehet nagyobb lendületet. A szója betakarítása szeptember elején, a kukoricáé szeptember végén esedékes, de a korai fajták már most az érés fázisában vannak.

Napokon belül megkezdődhet vidékünkön a napraforgó betakarítása mindig. Pontos és megbízható helyről származó adatok híján hálátlan dolog jóslatokba bocsátkozni, de a határt szemlélve közepes hozamokra számíthatnak a gazdálkodók. A topolyai Bácska Földműves Szövetkezet felvásárolja a napraforgót. Négy különböző lokáción található átvevőhelyen lehet átadni a termést. Branko Dudić, a szövetkezet igazgatója elmondta, hogy a napraforgó betakarítása napokon belül megkezdődhet. Becslése szerint szeptember elején a szója betakarítása is kezdetét veszi, viszont szójával nem nagy területeket vetettek be a termelők idén sem. A Telecskai-dombok lankáit a szója valahogy nem igazán kedveli. Valószínűleg nem felel meg a haszonnövény igényeinek a mikroklíma. Idén is éppen akkor volt nagyon meleg és csapadékhiány, amikor a szójának nedvességre lett volna szüksége. Ezért nem számíthatnak rekordhozamokra a termelők, de van azért egy-egy ígéretes parcella. A szója esetében idén a gyomokkal, a gyomirtással is sok gondja akadt a termelőknek.

Ami a kukoricát illeti, Dudić becslése szerint szeptember 15-e és 20-a között kezdődhet a betakarítás. Az egészen korai fajtákat természetesen valószínűleg már ennél korábban is megkezdik betakarítani. A hosszabb tenyészidejű hibrideket és fajtákat pedig majd csak októberben. Nem tudni pontosan, hogy az augusztusban tapasztalt nagyon meleg időjárás a korai vagy a kései fajtákra volt-e nagyobb hatással. Most ugyanis azt tapasztalható, hogy a korai fajták levele már elszárad, lassan megindul az érési folyamat. A hosszabb tenyészidejű fajták levele viszont még most is haragoszöld. Nem biztos azonban, hogy ez a nagy szárú, most még haragoszöld levelű kukorica fog majd többet teremni. Éppen akkor volt rá ugyanis nagy meleg és száraz időszak, amikor szükség lett volna nedvességre.

Azt is elmondta, hogy a napraforgóért egyelőre 27 dináros előleget fizetnek ki azonnal az átadást követően. Azt, hogy mennyi lesz a végleges ára, még nem tudni.

Az igazgató azt is elmondta, hogy jelen pillanatban nem vásárolják fel a malacokat a környékbeli termelőktől. Ennek egyik fő oka, hogy megjelent az országban az afrikai sertéspestis és tiszteletben kell tartani a törvényes előírásokat. A hízósertések esetében kisebb áremelkedés tapasztalható. Legutoljára 165 dinárt fizettek a sertésekért élősúlyban kilogrammonként. Egyelőre nem tudni, hogy a jövőben az ár milyen irányban mozdulhat el.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban