Gazdaság
Az OECD rontotta globális gazdasági növekedési előrejelzését
Betűméret:             

Az OECD a 2008-2009. évi pénzügyi válság óta legalacsonyabb szintre rontotta a világgazdaság idei növekedésével kapcsolatos korábbi előrejelzését a kereskedelmi konfliktusok számának növekedése, és a feltörekvő piacok bizonytalansága miatt.

A jelentés Magyarországgal külön nem foglalkozik.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön közölt legújabb előrejelzésében az idei évre 2,9 százalékos gazdasági növekedést vár a májusban becsült 3,2 százalék helyett.

A jövő évi GDP-növekedési előrejelzését 3,4 százalékról 3 százalékra fogta vissza az OECD.

Tavaly a gazdasági növekedés 3,6 százalékos volt a világon.

Az euróövezet idei gazdasági növekedésével kapcsolatos becslését minimálisan, 1,2 százalékról 1,1 százalékra, a jövő évit már jelentősebben, 1,4 százalékról 1 százalékra rontotta. Tavaly az euróövezet GDP-je 1,9 százalékkal nőtt.

Németország gazdasági növekedése is lassul az OECD korábbi becsléséhez képest. Az idei várható növekedési rátát 0,7 százalékról 0,5 százalékra, a jövő évit pedig 1,2 százalékról 0,6 százalékra gyengítette.

A brit gazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését az OECD 1,2 százalékról 1 százalékra, a jövő évit 1 százalékról 0,9 százalékra változtatta.

Abban az esetben, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az EU-ból a gazdaság teljesítménye 2 százalékkal lenne kisebb, mint egy rendezett távozás esetén 2020-2021-ben - jegyezték meg a jelentés összeállítói.

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése a tavalyi 2,9 százalékról idén 2,4 százalékra, jövőre 2 százalékra lassul. Májusban az OECD 2019-re magasabb, 2,8 százalékos, jövőre szintén nagyobb, 2,3 százalékos amerikai gazdasági növekedést várt.

Kínában is mérséklődik a GDP-növekedés, és kisebb lehet a májusban becsültnél a tavalyi 6,6 százalék bővülés után. Az OECD az idei becsült GDP-növekedést 6,2 százalékról 6,1 százalékra, a jövő évit 6 százalékról 5,7 százalékra változtatta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint. Márciusban a gazdasági...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 12:38 ]
A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
Beolvasás folyamatban