Gazdaság
A külföldi pénzátutalások képezik a szerbiai GDP 15 százalékát
Betűméret:             

Szerbiába éves szinten több mint 3 milliárd euró pénzátutalás érkezik külföldről, vagyis az átutalások képezik a bruttó hazai termék 15 százalékát, jelentette ki Aleksandar Čortić parlamenti képviselő, aki egyben tagja a régióban diaszpórában élő szerbekkel foglalkozó parlamenti bizottságnak is.

„Országunk ötödik helyen áll a világon az egy főre jutó külföldi pénzátutalások összegét tekintve”, közölte Čortić azon a regionális konferencián, amelyet a diaszpóra gazdasági lehetőségeinek témájára szerveztek meg Jordánia fővárosában, Ammanban.

Čortić rámutatott arra, hogy a Szerbiába érkező külföldi pénz java Németországból származik, a második helyen Svájc áll, de sok pénzt utalnak haza a szerbek Franciaországból, Ausztriából, Törökországból és Horvátországból is.

Čortić kiemelte azt is, hogy Szerbiában minden negyedik lakosnak van családtagja vagy közeli rokona külföldön, míg a polgárok 11 százaléka gyakran, vagy időről időre külföldi átutalással jut pénzhez, vagyis közel 800 ezer polgár jut külön anyagi támogatáshoz ilyen módon.

Elmondta továbbá azt is, hogy Szerbia az elmúlt hét évben, az elnöknek és a szerb kormánynak köszönhetően felére csökkentette a munkanélküliséget, az infláció is nagyon alacsony szinten van, a Financial Times felmérése szerint pedig első helyen áll az ország a külföldi beruházásokat tekintve, a gazdasági növekedés tekintetében pedig elsők vagyunk Európában.

„Mindez kihatással volt és jelentős mértékben növelte a szerbiai származású, de külföldön élő vállalkozók beruházásait Szerbiában, ezzel pedig az ország pozitív példa a régió és egész Európa számára is”, mondta a nemzetközi tanácskozáson Čortić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban