Gazdaság
Megnyílt Szerbia eddigi legnagyobb szélparkja

Egy újabb szélparkot adtak ma át rendeltetésének. A Kovačica szélpark Szerbia eddigi legnagyobb ilyen létesítménye Torontálvásárhely (Debeljača) és Cserépalja (Crepaja) között található, közel Antalfalvához (Kovačica). Az Enlight izraeli beruházó 189 millió eurót fektetett be ebbe a szerbiai projektbe.

A Kovačica szélpark 3.711 hektáron terül el és 38 szélgenerátorral rendelkezik, amelyek teljesítménye összesen 104,5 megawatt.

Ez a szélpark az eddigi legnagyobb Szerbiában, hiszen összesen 68 ezer háztartást képes ellátni árammal.

A projekt nem csak az energiabiztonság miatt fontos, hanem azért is, mert csökkenti a káros gázok kibocsátását. Éves szinten 250 ezer tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátás.

Ez egyébként az ország ötödik szélparkja. További négyet fognak kiépíteni, ebből három már épül, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) Kostolacnál lévő szélparkja pedig az előkészítési fázisban van.

A szélparkokba történő beruházás azért is fontos, mert ezeknek köszönhetően tudja teljesíteni az ország az Európai Unió által előírt követelményeket a tiszta energia biztosítására. Szerbia köteles az energiaellátás 27 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítani. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. SZEPTEMBER 20. [ 5:53 ]

Ez hasznos beruházás, de mi van akkor ha én szélgenerátort telepítek a kertembe? A szerbiai törvények nem alternatív energia barátok. Tudok olyanról, akinek le kellett szerelnie a házi szélgenerátort, mert nem kért rá engedélyt. 6 méter magas volt és ha jól tudom csak 15 méter felett engedélyköteles. Ma már 5-10 KW-os szélgenerátorok házilag könnyen összerakhatók, de jó lenne belemélyedni a törvényekbe, mielőtt jön a "lebontó" alakulat.


Az online marketing lehetőségei - illusztráció
2019. OKTÓBER 21.
[ 13:48 ]
Szerbia tanúsítványt kapott arról, hogy az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank nem regionális tagja lett, jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter. A bankhoz való csatlakozásnak köszönhetően fontos projektekhez kedvező hiteleket vehet igénybe az ország – tette hozzá. Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank...
2019. OKTÓBER 20.
[ 16:53 ]
Bulgária közel egymilliárd eurót fektet abba, hogy bevonzza a Volkswagen gyárát, Románia már előkészítette a telket, Szerbia szintén nem áll el a beruházástól, miután a német autógyártó befagyasztotta tervét, miszerint Törökországban építi fel gyárát. A török hadsereg kurdok elleni támadása emlékeztetett a...
2019. OKTÓBER 20.
[ 11:17 ]
Új alapokra helyeződhet Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolata a magyar gazdaság fejlődésének köszönhetően - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Washingtonban, miután találkozott Krisztalina Georgievával, az IMF új vezérigazgatójával. A Pénzügyminisztérium szombati közleménye szerint...
2019. OKTÓBER 19.
[ 16:57 ]
Beolvasás folyamatban