Gazdaság
Megnyílt Szerbia eddigi legnagyobb szélparkja

Egy újabb szélparkot adtak ma át rendeltetésének. A Kovačica szélpark Szerbia eddigi legnagyobb ilyen létesítménye Torontálvásárhely (Debeljača) és Cserépalja (Crepaja) között található, közel Antalfalvához (Kovačica). Az Enlight izraeli beruházó 189 millió eurót fektetett be ebbe a szerbiai projektbe.

A Kovačica szélpark 3.711 hektáron terül el és 38 szélgenerátorral rendelkezik, amelyek teljesítménye összesen 104,5 megawatt.

Ez a szélpark az eddigi legnagyobb Szerbiában, hiszen összesen 68 ezer háztartást képes ellátni árammal.

A projekt nem csak az energiabiztonság miatt fontos, hanem azért is, mert csökkenti a káros gázok kibocsátását. Éves szinten 250 ezer tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátás.

Ez egyébként az ország ötödik szélparkja. További négyet fognak kiépíteni, ebből három már épül, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) Kostolacnál lévő szélparkja pedig az előkészítési fázisban van.

A szélparkokba történő beruházás azért is fontos, mert ezeknek köszönhetően tudja teljesíteni az ország az Európai Unió által előírt követelményeket a tiszta energia biztosítására. Szerbia köteles az energiaellátás 27 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítani. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. SZEPTEMBER 20. [ 5:53 ]

Ez hasznos beruházás, de mi van akkor ha én szélgenerátort telepítek a kertembe? A szerbiai törvények nem alternatív energia barátok. Tudok olyanról, akinek le kellett szerelnie a házi szélgenerátort, mert nem kért rá engedélyt. 6 méter magas volt és ha jól tudom csak 15 méter felett engedélyköteles. Ma már 5-10 KW-os szélgenerátorok házilag könnyen összerakhatók, de jó lenne belemélyedni a törvényekbe, mielőtt jön a "lebontó" alakulat.


Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre a célra. A szövetségi kormány formálódó gazdaságösztönző...
2020. JÚNIUS 1.
[ 13:54 ]
A kormány átcsoportosította az erőforrásokat, a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben - jelentette ki a pénzügyminiszter a jövő évi költségvetésről a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Varga Mihály úgy fogalmazott: a magyar gazdaság helyzeti előnye, hogy a...
2020. MÁJUS 31.
[ 11:30 ]
A koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások miatt múlt hónapban gyakorlatilag megszűnt az autógyártás Nagy-Britanniában: a pénteken ismertetett statisztika szerint áprilisban mindössze 197 személygépkocsi készült az országban. A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) havi...
2020. MÁJUS 29.
[ 6:06 ]
Beolvasás folyamatban