Gazdaság
Ismét szállítható Szerbiába a friss sertéshús Magyarországról
Betűméret:             

Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt, több mint egy éves tárgyalássorozat eredményeként - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Szerbia - számos más országhoz hasonlóan - az afrikai sertéspestis (ASP) tavaly áprilisi megjelenését követően zárta le piacát a magyar sertéstermékek előtt. A gazdasági kár mérséklése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról.

A regionalizációt lehetővé tévő állategészségügyi bizonyítványról végül ez év szeptember végén született megállapodás. Ennek értelmében mostantól ismét szállíthatnak az úgynevezett fertőzött területen kívül működő magyar vállalkozások friss húst Szerbiába.

Az elmúlt napokban egy hazai vállalkozás már jelezte szállítási szándékát, így várhatóan hamarosan elindul az első szállítmány - írtaz AM.

A korábbi egyeztetések eredményként Albánia, Georgia (Grúzia) és Hongkong egyáltalán nem vezetett be korlátozásokat, míg például Chile, Kanada, USA, Macedónia, Montenegró, Szingapúr és Vietnám csak bizonyos területekre és termékkörökre korlátozta az intézkedéseket.

A szerb társhatósággal zajló tárgyalások folytatódnak annak érdekében, hogy az engedélyt kiterjesszék a húskészítményekre, valamint az élő sertésre is. Emellett több, úgynevezett harmadik országgal (például Dél-Korea, Japán) folytat egyeztetéseket a magyar főállatorvos hasonló kedvezmények elérése érdekében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint. A német gazdaság évek óta a gyenge világgazdasági teljesítmény, valamint a válságok - például az ukrajnai és a közel-keleti -...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 8:56 ]
Az eurodízel literje ma 15 órától jövő péntekig legfeljebb 206 dinárba kerülhet, a 95-ös benzin literje pedig 195 dinárba – közölte a kereskedelmi minisztérium. A múlt héten a dízel literenkénti árát 206 dinárban maximálták, a benzinét pedig 193 dinárban. Ez azt jelenti, hogy a dízel ára nem változott, míg a...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 13:50 ]
Szerbiában különösen az építőiparban és az egészségügyben szembetűnő a munkaerőhiány, közölte ma Jelena Jevtović, a Szerbiai Munkaadók Uniójából, majd hozzátette, hogy a fiatalok nem érdeklődnek kellőképpen a kisipari szakmák iránt sem. Mivel számos ágazatban tapasztalható munkaerőhiány, a munkaügyi...
2024. ÁPRILIS 10.
[ 20:00 ]
Beolvasás folyamatban